Верховна Рада проголосувала за підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень

Макроекономічний прогноз на наступний рік передбачає ще два підвищення мінімалки – до 6 та 6,5 тис. грн
Верховна Рада сьогодні, 25 серпня, підтримала проект змін до державного бюджету, що передбачає підвищення з 1 вересня мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн.

За проголосували 295 народних депутатів.

Зокрема “За” проголосували фракції “Слуга народу” і ОПЗЖ, групи “Партія “За майбутнє” та “Довіра”.

“Європейська солідарність”, “Батьківщина” й “Голос” дали нуль голосів, інформує gazeta.ua.

Перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що для реалізації цього передбачено збільшення видатків на 4 млрд грн.

“За рахунок економії видатків на обслуговування державного боргу.

Законопроєкт є збалансованим. Реалізація змін стимулюватиме зростання споживчого попиту та дозволить підвищити якість життя громадян за рахунок підняття рівня доходів працюючого населення.

Крім того створять умови для детінізації заробітних плат, що виплачують у конвертах. Зростуть надходження від ЄСВ (єдиний соціальний внесок) на 1,7 мільярда гривень і поліпшиться захист трудових, соціальних прав громадян”, – сказав міністр.

“Це закон не про зарплати. Це, насамперед, про підняття податків і зборів. Якщо ви малий ФОП, то вже найближчими місяцями платитимете на 260 гривень більше в місяць за єдиний податок. Зросте єдиний соціальних внесок – спочатку на 60 гривень, а за рік на 400. Збільшиться податок на нерухомість – за квартиру 100 метрів заплатите на 770 гривень більше. Чи таку допомогу ми обіцяли тим, чиї прибутки зараз або нуль, або взагалі мінус, які досі тримають робочі місця”, – сказав народний депутат від “Голос” Ярослав Железняк.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що збільшення з 1 вересня мінімалки – це перший етап. Упродовж 2021 року мають бути реалізовані наступні етапи підвищення.

“Потім другий етап цієї програми – збільшення з 2021-го до 6 тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина – збільшимо до 6,5 тисячі гривень”, – заявляв Зеленський.

Мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня 2020 року становить 4723 грн. У 2019 році «мінімалка» становила 4173 грн, рік перед тим – 3723 грн.

Зараз макроекономічний прогноз на наступний рік, передбачає двоетапне підвищення мінімальної зарплати – до 6 та 6,5 тис. грн у 2021 році.

Читайте також:
Лише 6% працюючих українців отримують щомісяця понад 25000 гривень зарплати

Коментувати

Попередня стаття

У Тернопільському районі трагічно загинув 50-річний чоловік

Наступна стаття

Що не так з партією «Порядок. Відповідальність. Справедливість»?