Прості правила: як розпізнати автомобіль-потопельник

Напередодні Тернополем пройшла потужна злива. Як результат – низинні вулиці буквально опинилися під водою. Подекуди вода піднялася на півтора метра.

Негода не лише завдала незручностей людям: на кілька годин зупинився громадський транспорт, містяни добиралися додому вплав; але й зіпсувала майно. Чи не найбільше постраждали автівки – деякі повністю пішли під воду. Тільки за офіційними даними, рятувальники ДСНС вчора витягнули з води 16 автомобілів (!). А скільки ще власників автівок змогли виборсатися із води самотужки.

Тому не дивно, що частина таких підтоплених авто уже найближчими дня може опинитися на СТО, а якщо і СТО не допоможе, то навіть на авторинку…

Аби не придбати собі автомобіль-потопельник, слід звертати увагу на кілька нюансів.

Неймовірна щедрість

Автівки, які нещодавно побували під водою, вартують в середньому на 15-20% дешевше, аніж аналогічні марки в інших продавців.

Регіон реєстрації

При покупці транспортного засобу (особливо, коли продавець намагається позбутися машини терміново), перевірте, чи не були часом повені в тому місті (області тощо), де зареєстрована автівка.

Запах

Навіть кількох хвилин під водою достатньо, аби салон автомобіля набрав вологи, яка з часом переросте у запах гнилі. Позбутися останнього неможливо навіть після ретельного просушування.

Важливо: їдкий неприродній запах (освіжувачів повітря, парфумів тощо) повинен насторожувати. Ймовірно, так продавець хоче «перебити» гнилий аромат.

Іржа

Іржа на металі проявляється доволі швидко, проте перевіряти транспортний засіб на її наявність необхідно в тих місцях, де салон апріорі не контактує з вологою. А саме: під гумовими заглушками, обшивкою, пластиковими накладками тощо.

Важливо: якщо з моменту контакту з водою минуло пару тижнів, іржа не встигне з’явитися.

«Каламутний погляд»

Габаритні ліхтарі та фари виготовляються герметичними. Коли цей параметр порушується, всередині з’являються волога та конденсат. Усунути недолік неможливо.

Важливо: єдиний вихід – повна заміна фар та габаритних ліхтарів. При огляді машини уточнюйте цей нюанс зі власником.

Проблеми з електронікою

Однієї краплини води достатньо, аби вивести всю електроніку автівки з ладу. А ви лише уявіть, що робиться з нею після тривалого перебування у воді!

Властивими «симптомами» у цьому випадку є проблеми зі: стартером, кондиціонером, бортовим комп’ютером, навігатором, мультимедійною системою тощо.

Як бачимо, розпізнати автомобіль-потопельник не складно. Зважати є на що, проте пам’ятайте: не завжди усі «симптоми» присутні одночасно. Деякі з них (іржа, волога та конденсат у фарах, стійкий запах) проявляються лише через два-три тижні після інциденту.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

Керівництво Тернопільської поліції вирішило заробити на рейдерському захопленні перед власним звільненням?

Наступна стаття

На Теребовлянщині сильний вітер зірвав зупинку громадського транспорту (ФОТО)