Вакцина від коронавірусу: коли буде та скільки коштуватиме

Світ, зокрема, й Україну, «накриває» друга хвиля коронавірусної інфекції.

Попри доволі затяжний період панування хвороби, досі немає єдиної вакцини, яка гарантувала б стовідсотковий захист. Однак, надія все ж існує.

Як під час брифінгу повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, Україна готова закупляти вакцину для подальшого масового впровадження. Єдина проблема – не до кінця сформована ціна.

«Досі ми не можемо сформувати повну закупівельну вартість, – розповів Міністр. – Деякі з виробників, які вже проводять третю фазу тестування, оцінюють одиницю товару приблизно в 37 доларів. Проте остаточна ціна – не відома».

На вартість продукту впливають ряд факторів. Серед них: загальна економічна ситуація у світі, партії постачання, затрати на виготовлення тощо. Багато виробників зі США та Китаю стверджують, що через декілька місяців ціна одиниці продукту може зменшитися вдвічі, а то й утричі.

Російського не буде!

Попри гучні заяви одного з нардепів, Степанов спростував можливу покупку вакцини в Росії.

«Не зважаючи на те, що російський товар «Спутник V» (інша назва «Гам-Ковід-Вак») – єдиний зареєстрований у світі, купувати його Україна не буде».

Як стверджує Степанов, причин для цього декілька. Зокрема: статус країни як окупанта, відкрита недовіра ВООЗ до російського продукту й навіть відмова самих росіян випробовувати ліки на собі.

Як із вакцинами взагалі?

Попри велику кількість проєктів в різних країнах світу лише десять вакцин перебувають на третьому етапі клінічних тестувань. Тобто такі, які можуть вийти в масове виробництво вже найближчим часом. Ще 40 вакцин-кандидатів ВООЗ перебувають на різних етапах розробки.

За прогнозами експертів, серійне виробництво ліків проти коронавірусу розпочнеться вже 2021 року. Коли ж препарати потраплять до українських лікарень наразі не відомо.

Автор: Христина СЛОТА

Читайте також:
Тернопіль та ще 7 обласних центрів країни потрапили до червоної зони карантину

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі від коронавірусу померла вчителька Української гімназії ім. Франка

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 216 нових випадків коронавірусу, 4 людей померли