Через борги тернополян, “Нафтогаз” може підвищити ціну газу для теплокомуненерго

А це призведе до зростання тарифів для тернополян

На середину лютого тернополяни заборгували 179 млн грн за постачання тепла. Міські тепловики б’ють на сполох, оскільки через борги теплокомуненерго бракує коштів, щоб розрахуватися за газ підприємствами групи “Нафтогаз”.

Якщо теплокомуненерго не заплатить вчасно, то втратить можливість отримувати газ для виробництва тепла за пільговою ціною у 7,96 грн за м3 . Ціна газу може вирости у 5 разів, а з нею здорожчає і вартість постачання тепла, якщо не погасити борги. Про це повідомив керівник “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак під час одного з телеефірів.

Дослівно. “У місті критична ситуація. Наше підприємство з минулого року перейшло на нові умови роботи з постачальниками природного газу. Ми не можемо боргувати. На жаль заборгованість загальна складає у багатоквартирних будинках 179 млн грн, з них 102 млн грн протерміновано ще за попередні місяці.

Якщо ми вчасно не погасимо борги, то з нами газопостачальник може розірвати договір, коли ми платимо 7,96 грн за м3, як це передбачає меморандум укладений між урядом та “Нафтогазом” і громадами. Нас тоді можуть перевести на так званого постачальника останньої надії. Вартість газу у березні тоді зросте у 5-ть разів. Це призведе до зростання тарифів. Тому прошу вчасно платити за тепло протягом місяця”, – сказав Андрій Чумак.

Чому ціна може вирости?

Згідно умов меморандуму підприємства теплокомуненерго зобов’язалися не піднімати тариф на тепло для населення, а уряд та “Нафтогаз” взяли на себе обов’язки зберегти ціну на рівні 7,96 грн за м3.

“Тернопільміськтеплокомуненерго” виконало цю умову. Зокрема у 2022 році на опалювальний сезон зберегли тариф 2021 року, хоча вартість однієї гігакалорії (одиниця вимірювання тепла) мала бути щонайменше на 30 % більшою враховуючи ситуацію на ринку.

Однак, якщо теплокомуненерго не буде вчасно розраховуватися за газ, “Нафтогаз” може розірвати договір про пільгову ціну газу для теплокомуненерго передбачений меморандумом. У такому випадку газ постачається на умовах “постачальника останньої надії” і підприємство теплокомуненерго змушене буде заплатити ціну у 5-ть разів більшу, ніж платить тепер.

Тоді доведеться вже з травня цього року підвищити і тарифи на теплову енергію, щоб продовжувати забезпечувати теплопостачання багатоквартирних будинків.

Керівник “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак закликав тернополян вчасно сплачувати за тепло, щоб зберігати пільговий тариф на газ і уникнути різкого підвищення вартості тепла.

Як рахуватимуть з січня?

28 січня уряд видав нову методику обрахування вартості теплопостачання для багатоквартирних будинків. Дана методика є обов’язковою для застосування усіма теплокомуненерго, включно з “Тернопільміськкомуненерго”. З одного боку ця методика дозволяє більш чітко розраховувати плату за тепло, з іншого — ще раз фіксує відповідальність мешканців за оплату тепла усього будинку, а не лише власної квартири.

Як зазначив, керівник одного з тернопільських ОСББ, радник міського голови з питань розвитку ОСББ, Сергій Лупак, який вивчав нову урядову методику,  тепер чіткіше визначено, за що будуть нараховувати. Однак на думку експерта, в урядовій формулі закладено завищені коефіцієнти.

Згідно методики затвердженої Мінрегіонбудом на функціонування системи опалення в будинку закладається для 5-ти поверхових будинків 25 % від всього тепла спожитого будинком. Для будинків більше 5 поверхів — 20 %.

Сергій Лупак навів приклад типового розрахунку. Наприклад, якщо 5-ти поверховий будинок будинок спожив 57 гігакалорій (вартість за діючим тарифом складе приблизно 99 522 грн), то на треба віддати 14,25 гігакалорії на загальнобудинкове опалення (у перерахунку на кошти  – 24 880 грн).

Як зменшують рахунки?

Сергій Лупак зазначив, що у міському виконкомі спільно з ОСББ розробили рекомендації для співвласників багатоквартирних будинків. Ці рекомендації дозволять зменшити рахунки.

  • Мешканцям будинку необхідно зобов’язати управителя (керівника ЖЕКу) або керівника ОСББ провести обстеження будинку.
  • Необхідно подати у теплокомуненерго інформацію про довжину труб опалення у підвалах, а також інформацію про наявність чи відсутність ізоляції. Подати інформацію про довжину транзитних стояків, а також наявність чи відсутність ізоляції. Подати інформацію про довжину лежаків гарячої води.
  • Також потрібно подати інформацію про площу сходових кліток та інших допоміжних приміщень.

Перелічені дані можна встановити на основі інвентарної книги або провівши енергетичний аудит будинку.

Коли інформація про протяжність комунікацій і площі спільного використання буде отримана теплокомуненерго, то розрахунок опалення спільних площ буде відбуватися на основі фактичних даних, а не на основі завищеного коефіцієнту з урядової формули.

Сергій Лупак зазначив, що у згаданому у прикладі будинку, показник розрахований на спільні площі з 14,25 гігакалорій знизився до 6,29 гігакалорій, відповідно рахунок за функціонування теплової мережі у будинку зменшився б в середньому у два рази.

Керівник ОСББ зазначив, що за дорученням міського голови Сергія Надала відповідні рекомендації будуть розіслані усім управителям (керівникам ЖЕКів) та керівникам ОСББ. До 26 лютого вони мають провести відповідну роботу у своїх будинках та повідомити теплокомуненерго про фактичний стан, щоб навіть за новою урядовою формулою, що діє з січня, нарахування були справедливими.

Читайте також:
Кому перерахують оплату за тепло у Тернополі?

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика станом на 16 лютого

Наступна стаття

У Теребовлі злодії розібрали дах будівлі і вкрали металеве покриття