Спроба №2: Марилівський спиртзавод знову виставили на продаж

Фонд Держмайна знову виставив на продаж Марилівський спиртзавод, розташований в селищі Нагірянка Чортківського району. Аукціон запланований на 28 лютого.

Початкова ціна лоту – 52 млн 100 тис. 868 грн, мінімальний крок аукціону – 521 тис. грн, гарантійний внесок – 5 млн 210 тис. Інформацію про продаж “Окремого майна Марилівського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП “Укрспирт”” опублікували на початку лютого 2022 на “Prozorro.Sale”.

Нагадаємо, у 2020 році згадуваний спиртзавод уже продавали, однак усе завершилось претензіями і від переможця, і від замовника та як результат – судовою тяганиною.  Зокрема, електронний аукціон з продажу цього майна був оголошений 20 жовтня 2020 року через систему “Prozorro.Sale”. За лот змагались дві компанії і перемогу із пропозицією у 120 млн здобула СП “Zernoff” ТОВ (Молдовська компанія).

14 грудня 2020 року ця компанія та Регіональне відділення Фонду Держмайна  по Івано-Франківській, Чернівецькій, Тернопільській областях як замовник аукціону підписали договір купівлі-продажу. З урахуванням ПДВ вартість об’єкта мала б обійтись іноземному інвестору у 144 млн. грн, з яких компанією було сплачено 5 млн  473 тис. грн як гарантійний внесок (10% стартової ціни). Сплатити ще майже 138 млн  грн переможець аукціону мав би протягом 30 днів з дня підписання договору, тобто до 13 січня 2021 року.

Однак далі інвестор заявив про невідповідність об’єктів нерухомості опису у документації та відсутність цінного обладнання – вологомірів, вентиляторів, котлів, насосів і т.д., що виявилось під час спільного огляду майна представниками фірми-переможця та працівниками РВ Фонду Держмайна, ДП “Укрспирт” 29 грудня 2020.

А тому 4 січня 2021 подав у Господарський суд Києва позовну заяву до Регіонального відділення Фонду Держмайна про зменшення ціни та заяву про забезпечення позову, в якій просив заборонити ПП “Тендер онлайн” перераховувати на казначейський рахунок замовника аукціону гарантійний внесок та зупинити строк виконання свого зобов’язання по договору.

11 січня 2021 Господарський суд задовольнив заяву інвестора про забезпечення позову. Утім РВ Фонду подало апеляцію і врешті постановою від 16 березня 2021  Північний апеляційний господарський суд скасував ухвалу суду про задоволення заяви про забезпечення позову, а 9 серпня 2021 інвестор програв і справу про зменшення ціни в Господарському суді Києва.

У той же час, ще у березні 2021 РВ Фонду Держмайна звернулось в Господарський суд Тернопільської області із позовною  заявою до молдовського інвестора про розірвання договору купівлі-продажу від 14 грудня 2021 через порушення ним умов щодо вчасної та повної оплати.

25 серпня 2021 року Господарський суд задовольнив позов РВ Фонду Держмайна. Він сказав, що твердження переможця аукціону щодо неможливості проплати через розбіжність у вартості та кількості придбаного майна не спростовує факту прострочення ним виконання зобов’язання.

Причому, іноземний інвестор досі судиться. Зокрема, чергове засідання щодо розгляду його апеляційної скарги на рішення Господарського суду міста Києва від 9 серпня 2021 (щодо зменшення ціни) призначене на 22 березня 2022.

Світлана ГРИВАС

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Теребовлі: свіжі вакансії за лютий

Наступна стаття

У Заліщицькій громаді за 3,7 млн грн відремонтують дорогу до села Зелений Гай