Види та переваги автомобільних компресорів

компресор

В будь-якому автомобілі повинен бути домкрат, ключ для відкручування/закручування болтів або гайок та автокомпресор.

Ці речі можуть вам і не знадобитися, якщо ви їздите максимально акуратно і уважно об’їжджаєте всі перешкоди. Але на дорозі може статися, що завгодно. Варто наїхати на якийсь старий цвях, і колесо буде пробите. В такому випадку добратися до шиномонтажу можна буде, лише встановивши запаску або періодично підкачуючи пошкоджене колесо.

З ключем та домкратом все зрозуміло. Варто лише знайти ті варіанти, які підходять для вашої машини. А от в характеристиках компресора краще розібратися детально.

Види приладів

Автокомпресор — це пристрій, призначений для автоматичного нагнітання повітря. Брати енергію для роботи він може через прикурювач або ж клеми на акумуляторі. Також існують моделі, оснащені власними акумуляторними батареями. Їхня перевага полягає в мобільності, а недолік в необхідності періодичного заряджання.

Існує кілька типів автомобільних компресорів, кожен з яких має свої переваги:

  • мембранні;
  • однопоршневі;
  • двопоршневі;
  • роторні.

Мембранні найдешевші з усіх. Вони підходять для легкових автомобілів, відрізняються простотою та легкістю ремонту. Найуразливішим компонентом тут є гумова перегородка, яку у випадку пошкодження дуже просто замінити. Найбільший недолік мембранних моделей полягає в неможливості використовувати на сильних морозах, адже гумова перегородка може лопнути.

Однопоршневі та двопоршневі відносяться до однієї підгрупи приладів — поршневих. Вони можуть використовуватися для накачування колес на легковиках, позашляховиках, мікроавтобусах та вантажних авто. Серед їхніх переваг надійність, довговічність, висока продуктивність, широкий модельний ряд, доступні ціни. Однопоршневі і двопоршневі автомобільні компресори наразі є найпопулярнішими.

Роторні прилади не використовуються звичайними водіями. Вони потужні та високопродуктивні. Але водночас дорогі та габаритні. Зазвичай роторні компресори використовуються на СТО.

Як вибрати автокомпресор

Почнемо з того, що дехто взагалі не вважає, що його потрібно купувати. Мовляв, навіщо переплачувати, якщо можна придбати звичайний механічний насос, який виконуватиме ті ж функції. А причина для покупки одна — з автоматичним автомобільним компресором ви зможете накачувати колеса в кілька разів швидше, ніж з механічним насосом. Ціни ж на ці прилади цілком доступні, тому економити в більшості випадків просто немає сенсу.

Щодо вибору потрібної моделі, то тут варто орієнтуватися на кілька характеристик:

  • максимальний тиск;
  • продуктивність (швидкість накачування повітря);
  • цикл безперервної роботи;
  • довжина кабеля підключення;
  • довжина шланга;
  • наявність манометра.

Під час пошуку компресора в інтернеті звертайте увагу на те, для колес якого діаметру він призначений. Це дозволить скоротити час, витрачений на пошук потрібної моделі.

Коментувати

Попередня стаття

На Бережанщині зіткнулися “Жигулі” і вантажівка. Водій легковика у реанімації

Наступна стаття

Стелажне зберігання: деякі рекомендації по вибору