Пан або пропав: тернопільський драмтеатр або розпочне сезон 11 жовтня, або пропустить весь рік

Попри карантинні обмеження та «червону зону» тернопільський драмтеатр імені Тараса Шевченка готується до початку сезону. Прем’єру наразі запланували на 11 жовтня.

«Все залежить від карантинного зонування та безпосередніх дозволів Кабміну й інших держорганів, – коментує Тернополісу директор закладу Борис Репка. – Якщо Тернопіль все ж вийде з «червоної зони», прем’єра відбудеться вчасно. В іншому випадку нам навіть немає сенсу розпочинати сезон, оскільки збитки будуть колосальними. Сьогодні є великий ризик й зовсім пропустити рік. І це попри те, що він для нас ювілейний – 90 років з дня заснування театру».

Керівництво наразі готується до обох варіантів розвитку подій, проте надія – лише на краще.

«Ще до початку карантину, коли тільки почали фіксувати перших хворих, ми закупили дезінфектори. Сьогодні теж придбали безконтактний термометр та доповнили запаси засобів для дезінфекції як для акторів, так і для відвідувачів… Щодо самих вистав, ми готові розсаджувати глядачів з дотриманням дистанції. Так, заповненість залу буде менш як 50 відсотків. Прибутковість таких вистав, звісно ж, суттєво менша, проте театр матиме хоч якийсь прибуток».

При забороні культурної діяльності перспектив майже немає.

«Ми пробували грати онлайн, їздити з гастролями… Усе це – збиткове діло. Ще якби ми виходили в нуль, то можна ставити виставити заради самих акторів, а так… Звісно ж, будемо думати й шукати альтернативи. Однак наразі надіємося лише на послаблення карантину й можливість працювати хоч і з обмеженнями».

Якщо сезон таки розпочнеться, глядачів чекає ряд заборон.

«В першу чергу – маска впродовж всієї вистави. Хоч це мінімізує реакцію глядача та контакт залу з актором, проте безпека – важливіша. По-друге, дистанція. Поруч зможуть сидіти лише дві людини, а найближче від них – за метр-півтора. По-третє, температурний скринінг. В театр не пропустять нікого з температурою понад 37 градусів навіть за наявності квитка. По-четверте, відсутність антрактів задля усунення скупчення людей у фойє».

Попри невтішну перспективу, як уже зазначалося, в театрі активно готуються до початку сезону. Так, трупа вже підготувала п’ять прем’єр та казку. Зокрема: страшно смішна комедія «46 моментів щастя» (режисер Олег Мосійчук); комедія-детектив «Любов без гриму» (режисер-постановник В’ячеслав Жила); чорна комедія «Одного разу в морзі» (режисерський дебют Дмитра Чоповського); відверта комедія «Естроген» (режисер-постановник В’ячеслав Жила); драма «Ой не ходи, Грицю» (режисер-постановник Федір Стригун); казка «Івасик Телесик» (режисер Олег Мосійчук).

«Ми не дарма обрали майже всі комедії, – каже Борис Репка. – У такий складний час театр повинен не лише навчати глядача, але й підтримувати його, розважати. Щодо готовності – ролі вивчені, костюми пошиті. Є лише деякі нюанси з декораціями, проте це – на день-два роботи».

Нагадаю, час карантину керівництво театру використало з користю. Так, у закладі відремонтували головну сцену, частково замінили двері й підлогу в фойє, оновили коридори, замінили вікна та пластикові двері. Попри це театр чекає ще багато оновлень.

Христина СЛОТА, фото автора

Коментувати

Попередня стаття

На Теребовлянщині шахрай виманив у чоловіка 17000 гривень за церковні книги

Наступна стаття

Першу в Україні шоу-гонку з біатлону, яка мала відбутися у Тернополі, скасували