15 цікавих фактів з життя Лесі Українки

Ми вже неодноразово розповідали про надзвичайну письменницю, громадську діячку та захисницю жінок Лесю Українку.

Проте фактів про мисткиню є настільки багато, що охопити їх в одному матеріалі – нереально. Саме тому пропонуємо вам сьогодні ознайомитися з рядом цікавинок.

Отже, поїхали:

  1. Справжній вундеркінд. Лесі вдавалося все, до чого вона лише бралася. Це і малювання, гра на музичних інструментах, письменство, вивчення іноземних мов тощо. Єдине – дівчині бракнуло життя, аби довести свою велич у кожному з напрямів.
  2. Любов до мов. Леся Українка обожнювала вчитися, зокрема, пізнавати нові мови. Усе – через любов до читання в оригіналі. Так, у досить юному віці письменниця самотужки вивчила 11 мов, з-поміж яких латинь та грецька.
  3. Мистецтво змалечку. Мало хто знає, проте драматичні твори Українка почала писати в 5-ть років, а от перший вірш – «Надія» – у 9-ть.
  4. Суворе виховання. Матір’ю Лесі Українки була не менш відома громадська діячка та письменниця Олена Пчілка. До п’ятого класу жінка навчала доньку вдома. Попри неймовірні здібності Лесі матір вважала її відсталою, на чому неодноразово наголошувала.
  5. Власний підручник. Леся була схильною до написання наукових книг. Так, у свої 19-ть дівчина створила підручник «Стародавня історія східних народів». Усе для того, аби її молодша сестра здобула якісну освіту.
  6. Закордонне визнання. Через те, що за письменницею активно слідкували правоохоронці, публікувалися її роботи найчастіше за межами рідної держави. Саме тому перше визнання до Українки прийшло в Берліні, Празі, Дрездені та Відні.
  7. «Вкрадений» псевдонім. Перші твори письменниці виходили під різними іменами. Остаточне з’явилося після спілкування з дядьком Михайлом Драгомановим. Коли Леся дізналася, що він підписує роботи авторством «Українець», й собі вирішила запозичити таке псевдо.
  8. Словотвори. Мова – живий організм, який активно розвивається. Це твердо довела Леся Українка тим, що й сама вплинула на розвиток. А точніше – створила кілька нових слів. Зокрема, «промінь», «напровесні». До слова, її мама Олена Пчілка створила «мистецтво».
  9. Раннє та єдине кохання. Перші трепетні почуття Леся Українка почала переживати у 15-ть років до Сергія Мержинського. Саме йому дівчина присвятила ліричну сповідь «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…». Кохання, а точніше остання ніч біля ліжка Сергія на смертному ложі, вилилося у твір «Одержима».
  10. Шлюб із поваги. Як зазначала сама Леся, кохання було в її житті лише одне. А от щодо свого чоловіка Климента Квітки, з яким вона побралася у віці після 30-ти, до нього письменниця відчувала глибоку повагу та вдячність.
  11. Наперекір долі й батькам. Леся Українка завжди йшла за покликом серця. І якщо літературну діяльність батьки підтримували, то в справах сердечних виступали проти. Так, мати активно противилася поїздці доньки до Сергія та бажанню доглядати за хворим. Проте, Леся ослухалася. Схожа ситуація виникла й з Климентом. Олена Пчілка відкрито називала чоловіка «бідним босяком» та забороняла донці виходити заміж.
  12. «Єдиний мужчина письменства». Саме так називав Лесю Українку Іван Франко. Усе – через неймовірну силу духу та стійкість.
  13. Змінний колір. Як відомо з дописів, у Лесі Українки все життя були сіро-карі очі. Але якщо вірити її молодшій сестрі Ізидорі, за деякий час до смерті вони змінилися, ставши яскраво-голубими. На жаль, всі фотографії того часу чорно-білі.
  14. Найраритетніший рояль України. До сьогодні зберігся музичний інструмент, на якому грала сама Леся. За часів її життя у роялі не було нічого особливого, проте зараз він цінний двома речами: прив’язкою до письменниці та поважним віком – понад 150 років.
  15. Мишолосія. Саме так спільно називали Лесю та її брата Михайла. Усе через те, що вони – як нерозлийвода. Михайло був для Лесі не лише родичем, але й кращим другом, порадником, підтримкою та захистом. Більше за нього письменниця, напевно, любила лише молодшу сестру Ізидору.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Тернопіль

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 9 лютого

Наступна стаття

На Тернопільщині розшукують торгового агента, який обдурив свого роботодавця на 53000 гривень