“Черепахи аж до низу” та інші романи для підлітків

Дружба, кохання, зрада, визнання суспільством, стосунки з батьками та бажання їхнього схвалення або ж навпаки – це питання та проблеми, через які всі проходять у 12-16 років.

Сьогодні все це відображено у підлітковій літературі, читаючи яку ті ж підлітки намагаються розібратись у собі.

Романи для підлітків нерідко допомагають усвідомити читачам, обуритись чи втішитись, що їхні проблеми, страхи, хвилювання  – не унікальні, якими б вони не були. Адже хтось, крім них, уже стикався з булінгом, страждав через свою фігуру, стикався з нерозумінням у однолітків, зустрів кохання та втратив чи був покараний батьками за дрібницю, хворів, відчував сором за зроблене, почувався самим-самісіньким у цілому світі чи бажав втекти на безлюдний острів або ж взагалі із Землі.

Або ж іноді підліткові романи  допомагають помріяти та отримати задоволення від історій, у яких однолітки рятують як не людство, то якусь спільноту чи частину Землі, здобуваючи загальне  визнання.

 Пригоди та проблеми

Загалом, бути підлітком – не просто. З одного боку – переживання, складні стосунки, непорозуміння і стосунки, у яких важко розібратись, а з іншого – тяга до пригод, задоволення, визнання. Про складний та цікавий період багато  пише відомий американський письменник Джон Майкл Грін, який спеціалізується на молодіжній та підлітковій літературі. Книга Черепахи – аж до низу  – головна героїня 16-річна Ейзе страждає від психічного розладу, властивого для багатьох у період швидкого фізичного дозрівання.

Вона не може позбутись думок про постійну присутність мільярдів мікробів всередині та зовні неї, з яких мільйони – хвороботворні. Героїня  постійно бореться з цими думками та страхами. Загалом, автор правдиво описав психічний  стан дівчинки, адже сам боровся свого часу із такою ж проблемою. І при цьому всьому хвороба дівчинки – не найголовніша лінія у творі, адже вона хоче бути хорошою подругою, донькою, ученицею і стає втягнутою друзями у пошук втікача-мільярдера, за якого обіцяна грошова винагорода. Знайти його дівчата хочуть через сина втікача Девіса, з яким у дитинтсві колись дружила Ейзе. Як результат – у книзі, як під лупою, читач розглядає історію про дружбу, кохання, переживання.

Боротись попри все

Про історію боротьби  йдеться і у книзі Джеймса Боуена “Вуличний кіт на ім’я Боб”. Автор показує нам людину, яка опинилась майже на дні і змогла, зустрівши споріднену душу, вибратись. Головний герой Джеймс відчайдушно боровся з наркозалежністю і намагався вижити на вулиці, але все змінила випадкова зустріч з простим рудим котом.

Ця тепла та добра історія  написана на основі  реальних подій, що вкотре доводить – це низка дивовижних подій.

Загалом,  ця історія є однаково цікавою для будь-якого підлітка –  чи то для хлопчиків, чи для дівчаток. Вона змушує задуматися про те, що, можливо, десь  комусь вкрай необхідна ваша допомога. А головне, вона вчить вірити у краще і доводить, що навіть із самісінького дна можна вибратись нагору.

Чому все так?

Ще одним цікавим відкриттям для підлітків може стати книга Ілони Айнвольт “Читати заборонено. (Майже) таємний посібник”. Ця книга для підлітків про підлітків, про те, що відбувається з їхнім тілом під час статевого дозрівання, про купу думок, нових запитань і про те, як навчитись говорити про них відверто. Сама книга написана у вигляді спільного щоденника двох друзів – дівчини та хлопця, які діляться своїми переживаннями через зміни у тілі, обговорюють інтимні питання, контрацепції, стосунків.

Коментувати

Попередня стаття

Бонусна система інтернет казино Pin up

Наступна стаття

Чим лікуватись при запаленнях та болю у суглобах?