В Україні скасували червоні зони і запровадили карантин вихідного дня

Уряд запровадив карантин вихідного дня, а також скасував поділ України на карантинні зони і встановив єдині правила для всіх регіонів.

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 11 листопада, запровадив в Україні карантин вихідного дня, який почне діяти з суботи, 14 листопада.

Це означає, що на вихідні в Україні працюватимуть лише продовольчі магазини, аптеки і транспорт, тоді як розважальні заклади (включно з торгово-розважальними центрами) будуть закриті з опівночі суботи до опівночі понеділка, а заклади громадського харчування зможуть працювати лише на доставку чи навинос. Такі правила діятимуть щонайменше три тижні поспіль, тобто до 29 листопада включно, інформує Тернополіс з посиланням на zaxid.net.

Крім того, уряд скасував поділ України на карантинні зони, тобто відмовився від адаптивного карантину. Таким чином, тепер по всій країні діятимуть єдині правила, тоді як раніше правила карантину в тому чи іншому регіоні залежали від епідеміологічної ситуації в них.

Пропозицію ввести карантин вихідного дня і скасувати адаптивний карантин на розгляд уряду подав міністр охорони здоров’я Максим Степанов через зростання в Україні кількості хворих на коронавірус «ураганними темпами». Він вважає, що це допоможе розірвати ланцюг поширення хвороби.

Згідно з рішенням уряду, на вихідні працюватимуть:

  • продуктові магазини, супермаркети, а також магазини, 60% площі яких займають продукти харчування чи корми для тварин або медичні вироби;
  • аптеки (включно з ветеринарними);
  • автозаправні станції і громадський транспорт.

На вихідні не працюватимуть:

  • заклади громадського харчування (їм дозволено працювати лише на доставку чи навинос);
  • нічні клуби;
  • кінотеатри, театри й інші заклади культури;
  • торгово-розважальні центри (ТРЦ);
  • непродовольчі магазини;
  • спортивні зали і фітнес-центри;
  • заклади, які надають послуги (за винятком фінансових, поштових, лікарських чи ремонтних).

Також уряд заборонив на вихідні проводити будь-які розважальні заходи.

Карантин вихідного дня діятиме щонайменше три тижні поспіль по суботах і неділях, тобто до 29 листопада включно.

Уряд також відмовився від адаптивного карантину, який передбачав поділ України на чотири зони, і запровадив у будні дні на всій території країни обмеження «помаранчевої» зони. Таким чином, тепер по всій країні заборонена робота хостелів, баз відпочинку та інших закладів з розміщення людей, крім готелів і закладів, які приймають на реабілітацію людей з інвалідністю, проведення масових заходів за участі більше 20 людей. Не більше 1 людини на 10 м2 може бути в бібліотеках, музеях, фітнес-центрах, ТРЦ, магазинах. Максимальна заповненість кінотеатрів – 50%, є також обмеження на розміщення відвідувачів у ресторанах.

Таким чином, уряд вніс зміни до постанови №641 від 22 липня, яка регламентує карантин в Україні. Повні Правила карантину вихідного дня будуть згодом опубліковані у списку рішень уряду.

Як заявив на засіданні Кабінету міністрів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна не може собі дозволити ввести локдаун (закриття країни на карантин), як це зробила низка європейських країн, оскільки це завдасть суттєвого удару по економіці.

Уряд ввів карантин вихідного дня на тлі протестів малого і середнього бізнесу по всій країні

Зазначимо, раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що уряд підтримає підприємців на час карантину вихідного дня.

Читайте також:
Коронавірус в Україні та на Тернопільщині: статистика за минулу добу

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі через аварію проспект Злуки залишився без води

Наступна стаття

Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1975 року Олег Блохін