Рибний скандал: на Тернопільщині селяни бунтують проти орендаря ставка (ФОТО)

Конфлікт виник у селі Іванківці Лановецького району – місцеві мешканці виступають проти підприємця, який орендує ставок.

Орендар хоче спустити воду, щоб виловити рибу, але жителі села при кожній такій спробі виходять на протест і не дозволяють цього зробити. Підприємець уже кілька разів викликав поліцію і заявляв про перешкоджання йому у господарській діяльності.

“Такої оренди нам не потрібно…”

Учасники протесту в Іванківцях називають кілька причин свого невдоволення. Насамперед це умови користування водоймою для місцевих мешканців – обмеження у доступі до ставка, обмеження у риболовлі. Зокрема, селянам дозволено ловити рибу на вудочку лише один день в тиждень, а саме у неділю до обіду – із 8.00 до 13.00.

Невдоволення загострилося на початку осені, коли орендар вирішив спустити воду, щоб виловити рибу із ставка. Селяни проти – кажуть, що будуть негативні екологічні наслідки.

“Громада с. Іванківці проти спуску води з водойми, тому що, у зв’язку з екологічними та кліматичними умовами, немає дощів, посуха, у людей зникає з колодязів вода, також через поганий потік води, щоб набрати 1 м. води у ставок від берега, потрібно півроку. Просимо Вас розглянути чи на законних підставах є спуск води”. – йдеться у зверненні мешканців села до Державного агентства водних ресурсів України.

Звернення підписали понад 200 жителів Іванківців.

Окрім цього люди стверджують, що риба у ставку хвора, її треба спочатку лікувати. Якщо зараз спустити воду, то вода, заражена хворобливими бактеріями, потрапить у річку.

Відтак, починаючи з кінця жовтня, щоразу коли орендар намагається спустити воду, люди виходять на протест і не дозволяють йому цього зробити.

Жителі села вимагають, щоб місцева влада розірвала договір оренди з підприємцем і аби ставок повернули у вільне користування селянам, так як це було раніше.

“За три роки вклав 300 тисяч гривень…”

Починаючи з 2017 року ставок у селі Іванківці орендує приватний підприємець Ілона Білобровець. Фактично господарськими справами щодо ставка займається її чоловік. З ним власне і вдалося поспілкуватися.

“Група людей, які раніше незаконно користувалися ставком, зараз рейдерським способом намагаються відновити собі користування водоймою. – пояснив своє бачення конфлікту Олег Білобровець. – За три роки я вклав близько 300 тисяч гривень у цей ставок: облагородив територію, запустив рибу, виростив її. І зараз, коли уже є перша можливість компенсувати частину вкладених коштів, почався конфлікт. Тобто, коли побачили, що у ставку є риба, почали створювати мені перешкоди. Хоча раніше було все спокійно…”

За словами пана Олега, конфлікт із місцевими мешканцями почався десь на початку вересня. Наприкінці жовтня ситуація загострилася і фактично відтоді люди не дають можливість зробити спуск води.

Олег Білобровець запевнив, що господарську діяльність веде цілком легально, маючи на руках усі дозвільні документи.

“У мене було уже кілька перевірок зі сторони контролюючих служб і жодних порушень не виявлено”. – зазначив представник орендаря.

Чоловік каже, що за час користування ставком облагородив територію – постійно здійснюється обкошування трави, поблизу водойми посаджені фруктові дерева. Також облаштовано місце для купання. Для рибальства з вудочкою виділено 70 метрів берегової зони – приблизно по 10 метрів для одного рибалки. Орендар каже, що наразі у неділю приходили ловити рибу по 5-6 чоловік, якщо буде необхідність, то готовий розширити ділянку для риболовлі на вудочку.

За словами Олега Білобровця, ставок в Іванківцях технологічно облаштований таким чином, що для вилову вирощеної риби потрібно робити спуск води. Та й тримати її на зиму не можна, бо через малий потік води риба задихнеться і сплине на поверхню.

“Отоді вже буде справді екологічна катастрофа” – вважає він.

А що каже влада?..

Секретар Іванківської сільської ради, виконуюча обов’язки сільського голови Наталія Бачинська повідомила, що наразі претензій до орендаря з боку сільської ради не має.

“У підприємця є на руках увесь пакет дозвільних документів для здійснення своєї господарської діяльності. В тому числі є у нього і дозвіл на спуск води. Усі свої зобов’язання по договору оренди він виконує. Люди закидають, що конкурс оренди був проведений у 2017 році, а договір підписаний лише у 2020-му. Втім, орендну плату підприємець здійснив за увесь період фактичного використання ставком. Мешканці села зараз не хочуть орендаря, хочуть, щоб ніхто не орендував ставок і щоб було так, як колись. Але у наш час такого не буває. Кожен об’єкт має утримуватися в належному стані…” – пояснила Наталія Бачинська.

Який же вихід із конфлікту?..

Олег Білобровець каже, що бачить вирішення конфлікту тільки у правовому полі.

“Я згіден піти на поступки, але не готовий виконувати все, що хоче ця група людей. Наприклад, їх не влаштовує те, що рибу можна ловити тільки у неділю. Так прописано у договорі оренди. Але якщо є необхідність, тоді можемо переглянути цю умову і розширити час рибальства. Проте, люди наразі не хочуть іти на переговори. Кажуть, забирайся і все. Але ж так не бути не може. Ми живемо у правовій державі чи ні? У цей ставок мною вкладені чималі кошти і очевидна річ, що я хочу повернути собі ці витрати”. – зазначає пан Олег.

Орендар повідомив, що уже кілька разів на місце події викликав поліцію, у той час коли люди не пускали його на ставок. Написав заяву про перешкоджання у господарській діяльності. Наразі чекає належної реакції правоохоронних органів.

Якщо ж люди не хочуть іти на компроміс, тоді доведеться вирішувати питання у судовому порядку.

До суду, власне готуються, і мешканці села, які виступають проти орендаря – вони хочуть розірвати договір оренди.

Спочатку селяни на розгляд сесії сільської ради подали колективну заяву з проханням розірвати договір оренди ставка. Вони звернулися до адвоката, яка допомогла їм підготувати звернення, але в. о. голови сільради не прийняла його до розгляду, мотивуючи тим, що воно не так оформлене.

Адвокат врахувала зауваження, внесла правки, але тим часом 25 жовтня відбулися місцеві вибори, після яких Іванківці входять до складу Лановецької ОТГ і сільська рада уже не в змозі приймати рішення.

Відтак, ініціативна група селян найближчим часом планує звертатися до суду аби розірвати договір оренди ставка.

“У 2017 році був проведений конкурс оренди ставка в селі Іванківці. – каже адвокат Юлія Парфенчук. – Але тоді до участі у конкурсі не був допущений один із місцевих мешканців Артур Лалазарян. Йому відмовили в участі через відсутність повного пакету документів – так пояснила конкурсна комісія, хоча чоловік таки мав усі необхідні документи. Окрім того, є ще ряд кілька інших нюансів. Так, договір оренди гідроспоруди мав бути підписаний у 15-денний термін після проведення конкурсу, а зробили це через 30 днів. Договір оренди водного плеса взагалі був підписаний тільки влітку 2020 року”.

Відтак, ініціативна група мешканців села Іванківці буде оскаржувати дії конкурсної комісії і домагатися скасування договору оренди ставка.

Василь СОЛТИС,
автор фото Марія САЄНКО

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі працівник водоканалу збив пішохода і втік з місця ДТП

Наступна стаття

Робота на Тернопільщині: рейтинг вакансій із найбільшою зарплатнею