Чортківський суд не встиг оштрафувати водія, який скоїв смертельне ДТП у стані алкогольного сп’яніння

Чортківський районний суд розглянув протокол про адміністративне порушення стосовно водія автомобіля “Ауді”, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду зі смертельним наслідком, перебуваючи за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Нагадаємо, 13 вересня 2020 року поблизу села Ягільниця Чортківського району трапилася автопригода зі смертельним наслідком – вночі водій легкового автомобіля марки “Ауді” допустив наїзд на пішохода. Від отриманих травм жінка, приблизно 50-річного віку, загинула на місці події. Та більше того, її тіло внаслідок удару розірвало навпіл, що напевно свідчить про високу швидкість автомобіля.

За попередніми даними поліції, жінка перебувала на проїжджій частині, на її одязі не було світловідбивних елементів. Тож водій не помітив її вчасно і не встиг загальмувати.

Втім, як вбачається із матеріалів адміністративної справи, водій автомобіля марки “Ауді” перебував за кермом у стані сильного алкогольного сп’яніння – 1,74 проміле, що майже у 9 разів вище допустимої норми.

Згідно чинного законодавства, якщо водій скоїв ДТП зі смертельним наслідком у стані алкогольного сп’яніння, тоді розглядається кримінальна справа по факту ДТП і також на порушника складають адміністративний протокол за нетверезе кермування.

Обидві справи розглядаються окремо. Таким чином, окрім кримінальної відповідальності за аварію зі смертельним наслідком передбачений іще штраф за п’янку за кермом – а це 10200 гривень.

Так ось, адміністративний протокол стосовно водія “Ауді”, який 13 вересня у стані алкогольного сп’яніння скоїв аварію, працівниками поліції був складений лише 8 січня цього року.

28 січня цього року Чортківський районний суд розглянув цей адмінпротокол.

Водій, на якого складений протокол, до суду не прийшов, причини неявки не повідомив.

постанова

Дослідивши усі матеріали справи, суддя Парфенюк В. І. прийшов до висновку, що у діях водія вбачаються ознаки адміністративного порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про Адміністративні порушення.

Але зверніть увагу – адміністративне порушення було вчинене 13 вересня, а суд розглядав справу 28 січня, тобто більше, ніж через 90 днів з часу його вчинення.

Отож, суддя постановив водія автомобіля марки “Ауді” визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, а провадження в справі про притягнення його до адміністративної відповідальності закрити у зв`язку з закінченням строку, протягом якого може бути накладено адміністративне стягнення.

Таким чином, завдяки особливостям чинного законодавства і темпам роботи поліції водій, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв автопригоду зі смертельним наслідком, зумів уникнути штрафу у розмірі 10200 гривень.

Що стосується кримінальної відповідальності, то тут справи не менш вражаючі.

Слідчий Чортківського райвідділу поліції закрив справу щодо даного ДТП у зв’язку з відсутністю складу злочину – мовляв, жінка сама вибігла під колеса машини.

Але іще у січні цього року прокуратура скасувала закриття кримінального провадження слідчим поліції. Розслідування триває далі.

І на завершення кілька слів про чортківське правосуддя.

Чортківський районний суд на Тернопільщині є одним із лідерів по закриттю справ стосовно нетверезих водіїв.

Причому схема у Чорткові шаблонна – суддя приступає до розгляду справи, знаходить якийсь недолік у адмінматеріалах і відправляє у поліцію на доопрацювання. Поки воно дійде в поліцію, поки там “допрацюють”, поки знову потрапить до суду – так помалу і 90 днів мине.

А далі системні рішення: визнати винним водія у скоєнні вчиненого порушення і закрити справу у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності.

Читайте також:
Поблизу Гусятина перекинувся автомобіль: п’яні мисливці поверталися з полювання

Коментувати

Попередня стаття

Увага! На дорогах Тернопільщини тимчасово обмежений рух вантажних автомобілів

Наступна стаття

У Кременці через негоду зупинили громадський транспорт