Суд покарав мотоцикліста, через якого у ДТП на Чортківщині загинула пасажирка мотоблоку

Чортківський районний суд призначив покарання для мотоцикліста, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду зі смертельним наслідком.

Нагадаємо, 4 вересня 2020 року у селі Улашківці Чортківського району у вечірню пору зіткнулися мотоцикл Альфа та мотоблок Зубр.

На мопеді юнак повертався ввечері з футболу, а на мотоблоці з причепом їхала сім’я з чотирьох осіб – везли з городу картоплю. Усі учасники автопригоди – мешканці Улашківців.

У результаті ДТП травми отримали обоє водіїв, а також 67-річна пасажирка мотоблоку. Наступного дня після аварії пасажирка мотоблоку від отриманих травм померла у лікарні.

За попередньою інформацією правоохоронців, аварію скоїв водій мотоблоку, який, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив мотоцикліста.

Втім, під час розслідування було встановлено протилежне – дорожньо-транспортну пригоду спричинив саме водій двоколісного транспорту.

Відтак, його дії кваліфікували за ч. 2 ст. 286 КК України (скоєння ДТП, яке спричинило смерть потерпілого або у результаті якого потерпілому завдано тяжких тілесних ушкоджень).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 8 років.

Як вбачається із матеріалів судової справи, водій мотоцикла рухався зі швидкістю 60 км/год, чим перевищив максимально допустиму швидкість на ділянці дороги, де трапилася автопригода.

Окрім того він був неуважним. Маючи можливість завчасно виявити мотоблок з причепом, який тривалий час знаходився на проїзній частині дороги виконуючи маневр повороту ліворуч, мотоцикліст не вжив своєчасно заходів до зменшення швидкості керованого ним транспортного засобу аж до його повної зупинки, а продовжував рух та допустив зіткнення з мотоблоком.

У судовому засіданні обвинувачений свою провину визнав. Пояснив, що того дня взяв мопед батька та поїхав на стадіон, де грали футбол. Коли повертався додому, не зміг загальмувати та спричинив зіткнення.

Рідні загиблої жінки суду повідомили, що обвинувачений відшкодував їм заподіяну шкоду, претензій до нього не мають та попросили суворо юнака не карати.

Враховуючи усі обставини справи, Чортківський районний суд 12 березня цього року визнав мотоцикліста винним у вчиненні кримінального порушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 1 рік.

Але на підставі ст.75 КК України суд звільнив засудженого від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 1 рік 6 місяців не вчинить нового злочину.

Слід зауважити, що при призначенні покарання для винуватців ДТП зі смертельними наслідками або з тілесними ушкодженнями для прийняття судового рішення важливу роль відіграє позиція потерпілої сторони.

Якщо потерпілі не мають претензій до обвинуваченого, тоді замість реального тюремного покарання порушник може надіятися на отримання звільнення від відбування покарання з іспитовим терміном, що власне і було застосовано в даному випадку щодо молодої особи.

Читайте також:
Потрапила в яму: суд покарав водійку “Фіату”, яка поблизу Чорткова скоїла страшне ДТП

Коментувати

Попередня стаття

Погода на Тернопільщині у вихідні: сонячно і без опадів

Наступна стаття

На Гусятинщині поліцейські зловили п’яного водія, але не мали при собі справного алкотестеру