У Тернополі судили водія, який тричі за рік попався п’яним і за третім разом скоїв смертельне ДТП

Тернопільський апеляційний суд нещодавно розглянув справу щодо водія, який, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, скоїв ДТП зі смертельним наслідком.

Аварія трапилася у Волинській області, її учасники мешканці Волині, але після рішення суду першої інстанції апеляцію направили на розгляд у Тернопіль.

Отож, по суті справи. 24 квітня 2019 року у смт. Цумань Ківерцівського району Волинської області трапилася дорожньо-транспортна пригода із летальним наслідком.

Ввечері, близько 19.00, водій легкового автомобіля марки “Фольксваген Кадді” не впорався з керуванням, не обрав безпечної швидкості руху та виїхав на зустрічну смугу де допустив зіткнення із велосипедистом, який рухався у зустрічному напрямку. Опісля цього автомобіль ще врізався в електричну опору.

У результаті аварії 36-річний велосипедист отримав численні травми серед яких розтрощення кісток черепа з розміжженям головного мозку.

Згодом від отриманих травм потерпілий помер. Причиною смерті, за висновками медекспертів, стало розтрощення черепа.

Водій, який спричинив ДТП, на момент аварії перебував у стані алкогольного сп’яніння – 2 проміле.

Згодом, як виявилося, для 23-річного водія автомобіля “Фольксваген Кадді” це вже було третє кермування транспортним засобом у нетверезому стані впродовж року.

Ківерцівський районний суд, розглянувши дану справу, винуватцеві ДТП призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 5 років. Але на підставі статті 75 КК України суд першої інстанції звільнив винуватця ДТП від відбування покарання з іспитовим терміном на 3 роки.

Таким чином за п’яне ДТП зі смертельним наслідком винуватець не отримав реального тюремного покарання і що цікаво, його навіть не позбавили права керування транспортними засобами.

Але прокурор не погодився із таким рішенням і подав апеляційну скаргу.

В апеляційній скарзі прокурор просив вирок Ківерцівського районного суду Волинської області від 28.11.2019 щодо водія “Фольксваген Кадді” скасувати у зв`язку з невідповідністю висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального правопорушення, а також у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, неправильним застосування закону України про кримінальну відповідальність.

Прокурор просив ухвалити новий вирок, яким водія “Фольксваген Кадді” визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 6 (шість) років з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

Свої вимоги прокурор обгрунтовує тим, що при обранні міри покарання обвинуваченому судом не в повній мірі враховано характер і ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину та обставин його вчинення. Зокрема, не взято до уваги, що від його злочинних дій, вчинених у стані алкогольного сп`яніння, настали тяжкі та незворотні наслідки – смерть чоловіка.

Апелянт також вказує, що поза увагою суду залишилося те, що водій “Фольксваген Кадді” раніше притягувався до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП за керування 09.12.2018 року та 16.01.2019 року транспортними засобами в стані алкогольного сп`яніння.

Тобто цей водій перед скоєнням ДТП двічі притягувався до відповідальності за нетверезе водіння і його третє кермування у нетверезому стані завершилося автопригодою зі смертельним наслідком. Окрім того, на момент скоєння ДТП водій був позбавлений права керувати транспортними засобами.

Також прокурор вважає, що суд необґрунтовано зазначив у вироку обставини, які пом`якшують покарання обвинуваченого, а саме, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, оскільки на досудовому розслідуванні обвинувачений вину у вчиненні інкримінованого злочину не визнав, заперечував обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, які зазначені в обвинувальному акті, при цьому жодним чином активно не сприяв розкриттю злочину.

Окрім того, апелянт вказує, що суд безпідставно не застосував до водія додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами.

Апеляційну скаргу прокурора направили на розгляд у Тернопіль. Тернопільський апеляційний суд нещодавно розглянув цю справу і вирішив скаргу прокурора задовольнити частково.

Апеляційний суд скасував вирок Ківерцівського районного суду Волинської області від 28 листопада 2019 року в частині звільнення від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України.

Натомість Тернопільський Апеляційний суд постановив в цій частині новий вирок, яким вважати водія “Фольксваген Кадді” засудженим за ч.2 ст.286 КК України на 3 (три) роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.

Вирок набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржений шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців.

Читайте також:
Чортківський суд не встиг оштрафувати водія, який скоїв смертельне ДТП у стані алкогольного сп’яніння

Коментувати

Попередня стаття

На Кременеччині дві жінки вишили Хресну дорогу (ФОТО, ВІДЕО)

Наступна стаття

17000 гривень штрафу: у Бережанах за новим законом покарали першого нетверезого водія