У Тернополі водій-наркоман замість штрафу отримав 15 діб арешту

наручники, тюрма

Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання у вигляді арешту для водія, який порушував правила дорожнього руху, керуючи транспортним засобом у стані наркотичного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, наразі останній факт порушення був зафіксований 3 травня цього року у Тернополі на вулиці Тарнавського.

Близько 13.00 працівники патрульної поліції зупинили водія автомобіля “Mazda Premacy”, який перебував за кермом з явними ознаками наркотичного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан наркотичного сп’яніння у медичному закладі водій категорично відмовився.

Відтак, на нього склали протокол про адміністративне порушення за ч. 3 ст. 130 КУпАП (третє впродовж року керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 51000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 10 років та з конфіскацією транспортного засобу.

У судове засідання водій “Мазди” не з’явився, хоча був належним чином поінформований про його дату,  час та місце проведення.

Відтак, суд прийняв рішення про розгляд справи без участі у засіданні особи, яка притягується до відповідальності.

Під час розгляду матеріалів справи з’ясувалося, що даний водій у період з 30 грудня 2020 року уже 5 разів (!) притягувався до адміністративної відповідальності за ст. 130 КУпАП.

А 3 травня цього року він попався патрульним у стані наркотичного сп’яніння в шостий раз.

Відтак, дослідивши матеріали справи, 17 травня Тернопільський міськрайонний суд прийшов до висновку, що у діях водія “Мазди” вбачаються ознаки порушення, передбачені ч. 3 ст. 130 КУпАП.

Втім, враховуючи те, що попередні штрафи ніяким чином не вплинули на виправлення порушника, суд вирішив застосувати інший вид покарання – адміністративний арешт терміном на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 10 років.

Від поліції у суд була направлена довідка про те, що за даним водієм не значиться у власності жоден транспортний засіб, тому стосовно порушника не застосовано додаткове покарання у вигляді конфіскації транспортного засобу.

Також порушник має сплатити 454 гривні судового збору, але, судячи з усіх його попередніх “подвигів”, для нього такий судовий збір – це дрібниці життя.

Наразі це перший випадок на Тернопільщині коли для нетверезого водія замість штрафу застосовують покарання у вигляді арешту, але уже не єдиний такий випадок. Аналогічне покарання стосовно водія-порушника також призначене і в одному з районів нашої області.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
Штраф 51000 гривень: у Тернополі за новим законом покарали першого нетверезого водія

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 4 червня

Наступна стаття

Визначено переможця тендеру на ремонт дороги Бережани-Будилів-Плотича