Без свідків: за 0,24 проміле скутерист з Полупанівки отримав 17000 гривень штрафу

скутер

Підволочиський районний суд призначив покарання для водія скутера, який перебував за кермом у стані легкого алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 27 липня цього року у селі Полупанівка –  ввечері, близько 19.40, на вулиці Лесі Українки працівники поліції зупинили водія мопеда “Альфа”, який порушував правила дорожнього руху.

Під час спілкування правоохоронці помітили у кермувальника ознаки алкогольного сп’яніння.

Огляд проводився на місці зупинки, результат – 0,24 проміле, що лише на 0,04 проміле вище допустимої норми.

Із результатом водій погодився, проїхати у медичний заклад для повторного огляду не виявив бажання.

Відтак, на скутериста склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судове засідання водій скутера не з’явився, хоча був повідомлений про його дату, час та місце проведення. Тож суд приступив до розгляду справи без присутності на засіданні особи, яка притягується до відповідальності.

Цікава деталь – огляд водія скутера, якого зупинили у Полупанівці, проводився без свідків. Працівники поліції у рапорті пояснили, що огляд проводився о 19.50 і у цей вечірній час на вулиці не було виявлено будь-яких осіб. Відеофіксація події проводилася на службовий реєстратор поліцейських.

Зараз законом передбачено, що огляд можна проводити без свідків за умови труднощів у їх залученні та за умови повної відеофіксації події.

Але 27 липня 19.50 – це ще білий день і тих свідків в межах населеного пункту можна було б знайти…

Дослідивши матеріали справи, Підволочиський районний суд постановив водія скутера визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень.

Слід зауважити, що деякі алкотестери мають похибку 0,02 проміле, деякі – навіть 0,04 проміле. Адвокати у судових засіданнях звертають на це увагу і зазвичай виграють подібні справи.

Втім, у полупанівського водія не було захисника у суді і за 0,24 проміле він отримав штраф. Хоча водночас досі поширена практика, коли водії, які “надувають” у драгер 2 і навіть 3 проміле, залишаються непокараними…

Олесь ДОНЧАК

Читайте також:
3,2 проміле – у Кременці спіймали дуже п’яного водія. Як його покарали?

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Монастириськах: свіжі вакансії за вересень

Наступна стаття

Водій вантажівки, який у Тернополі переїхав на смерть жінку, отримав два роки умовно