На Тернопільщині за халтурний ремонт дороги директор фірми отримав умовний термін

село Петриків

Рік умовно отримав екс-директор ПП “Стеріос АС”, яке у 2018 ремонтувало дорогу на вул.Слов’янська у селі Петриків, що поблизу Тернополя.

Директора судили за неналежне виконання своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

Як вбачається із вироку Тернопільського міськрайонного суду від 23 вересня, 7 червня 2018 року голова Петриківської сільської ради та директор  “Стеріос АС” підписали договір про капітальний ремонт вул. Слов’янської у Петрикові.

Ціна договору згідно з проектно-кошторисною документацією та відповідно до актів виконаних робіт складала 1 458 629 грн. Відповідно до додаткової угоди до договору, договірна ціна робіт згідно з проектно-кошторисною документацією та відповідно з актами виконаних робіт складала 1 444 435  грн.

Утім під час проведення робіт було не дотримано проектно-кошторисної документації та вимог державних будівельних норм під час облаштування вирівнювального шару із дорожньої асфальтобетонної суміші, який за показниками водонасичення не відповідає вимогам ДСТУ та коефіцієнтом ущільнення не відповідає вимогам ДБН.

А тими ж державними будівельними нормами передбачено,  якщо хоч один із показників по конкретному елементу не відповідає допустимому його значенню, тоді виконана робота по цьому елементу в обсязі розповсюдження дефекту не підлягає прийманню та потребує необхідної доробки.

Як слідує із матеріалів справи, вартість робіт, які не відповідають вимогам, становить 357 209 грн. Окрім того, директор, не перевіривши обсяги виконаних будівельних робіт, відобразив у актах обсяг на 1 444 435,00 грн., з яких завищено обсяги робіт та витрат з улаштування покриття з асфальтобетонної суміші на площі 27,8 м2 і укріплення узбіччя втрамбуванням щебеню на площі 175,1 м2, внаслідок чого вартість робіт була завищеною  на 32 451 грн.

Гроші за роботи фірма отримала повністю, недоліків не усунула, таким чином завдала збитків державі  на 389 660 грн.

У суді обвинувачений вину визнав повністю і погодився із доказами, зібраними досудовим слідством. Під час судових дебатів просив покарати його штрафом,  оскільки уже не працює, є пенсіонером. Також, вказав, що хворіє він та його дружина. Запевнив, що більше злочинів вчиняти не буде.

Опитали також у суді представника Великоберезовицької селищної ради як правонаступника Петриківської сільради і колишнього голову сільради, який сказав, що у нього як не у фахівця претензій до якості робіт не було. Решту доказів, стосовно тих фактичних обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються, суд досліджувати не став.

Він визнав екс-директора ПП “Стеріос АС” винуватим у вчиненні злочину за ч.2 ст. 367 КК та присудив три роки тюрми з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на два роки, без призначення додаткового покарання у виді штрафу. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, призначивши рік іспитового строку.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Світлана ГРИВАС

Читайте також:
На Шумщині чоловік вкрав з лісу фіру дров і отримав за це 120 годин громадських робіт

Коментувати

Попередня стаття

На трасі Бережани – Тернопіль п’яний водій скоїв ДТП і отримав 17000 гривень штрафу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 2 жовтня