На Тернопільщині голова сільради, який вимагав 80000 доларів хабаря, таки отримав 6 років тюрми

гроші

Фото ілюстративне

Шість років тюрми, позбавлення права обіймати посади, 8500 грн штрафу, конфіскація майна – таке покарання присудив Бережанський райсуд обвинуваченому у вимаганні 80 тис. доларів США голові Мшанецької сільради. 

Справа пішла до суду ще 4 листопада 2016 року. А 8 жовтня 2021 року суд І інстанції виніс вирок. Оприлюднили його у Єдиному державному реєстрі судових рішень 25 жовтня.

Нагадаємо, фігурантом справи є Андрій Дядьо. Про ситуацію із хабарем писали у 2015 році як тернопільські, так і всеукраїнські ЗМІ. Адже, по-перше, йшлося чи не про рекордний на той час розмір неправомірної вигоди у сільрадах. А по-друге, будучи затриманим поліцією і перебуваючи під домашнім арештом, чоловік зміг без паспорта переобратись у 2015 на посаду голови сільради. Деякі сесії, як повідомляли ЗМІ, проходили у нього на хаті.

Отож, як випливає із обвинувального акту, у червні 2015 року голова дізнався, що один чоловік разом із підприємцем шукають ділянку поблизу автотраси Тернопіль – Залізці – Почаїв для будівництва готельного комплексу. Він розповів цьому чоловікові, що у законний спосіб, безоплатно, він не зможе отримати 2  га землі на території Мшанецької сільради, що на Зборівщині.

Під час подальшої зустрічі, 25 липня 2015 року, сказав, що слід передати 80 тис. доларів ( 1 762 400 грн станом на липень 2015) як неправомірної вигоди нібито за позитивне вирішення питання про виділення йому у власність земельної ділянки площею 2 га, яка розміщена в селі Хомівка. І  висунув умову – 10 тис. доларів завдатку.  6 серпня 2015 року голова повідомив охочим отримати 2 га землі, що питання про виділення вподобаної ділянки належить до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області. І ось частину з тих 80 тисяч він нібито мав передати в Держгеокадастр.

Також висунув умову про попередній завдаток перед подачею заяви в Держгеокадастр про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо виділення у власність земельної ділянки у розмірі 1 тис. доларів. 7 серпня 2015 року обвинувачений та чоловік, що хотів отримати землю, зустрілись у Тернополі біля готелю та відбулась передача 1 тис. доларів, що на той час становило 21 484,09 грн.

Також голова повідомив, що після отримання дозволу, треба буде передати 9 тис. доларів. 10 серпня голова взяв у чоловіка заяву та копії документів, а 27 серпня уже відбулась передача решти із завдатку – 9 тис. доларів (207 тис. грн). Того ж дня голову Мшанецької сільради затримали працівники поліції.

Таким чином, голова сільради вчинив порушення за ч.2 ст. 15, ч.4 ст. 190 КК – закінчений замах на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом обману;  за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 369 КК України – підбурювання до закінченого замаху до надання службовій особі неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням службового становища; за ч. 2 ст. 364 КК України – умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе використання службовою особою влади всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам потерпілого.

У суді обвинувачений вину у вище згадуваних порушеннях заперечив, визнаючи тільки вину у злочині, передбаченому за ч. 2 ст.369-2 КК – зловживання впливом. У вчиненому кається і у зв`язку із збігом строку кримінальної відповідальності за такий вчинений ним злочин просив звільнити його від кримінальної відповідальності за закінченням строків давності. Також повідомив, що всі фактичні обставини його обвинувачення, він визнає, але не погоджується з правовою кваліфікацією. Мовляв, такі його дії слід кваліфікувати за ч.2 ст. 269-2 КК України.

Тим не менше, суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність  вини обвинуваченого за інкримінованими йому статтями. Тож визнав винуватим і дав у підсумку шість років тюрми та присудив додаткові покарання:позбавлення права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, 8 тис. 500 грн штрафу, конфіскація всього належного його майна.

Наразі вирок законної сили не набрав. Чи подав хтось апеляцію – поки що невідомо. Строк відбування покарання у виді позбавлення волі йому обчислюватимуть з моменту затримання  після набрання вироком законної сили.

Утім, чим вся ця справа реально завершиться – невідомо, адже у тому ж вироку згадується довідка про те, що він перебуває з березня 2021 на диспансерному обліку  в обласному онкодиспансері.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
На Тернопільщині спіймали свіженьких хабарників – щомісяця у директорів лісгоспів вимагали по 1500 доларів

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Чорткові: свіжі вакансії за жовтень

Наступна стаття

На Теребовлянщині перекинувся мікроавтобус – п’яний водій втікав від поліції