10 цікавих фактів про Підволочиськ

За 40 кілометрів на схід від Тернополя розкинулося невеличке, проте дуже мальовниче селище міського типу – Підволочиськ.

Край славиться смачною їжею, багатою історією, мальовничими краєвидами.

До того ж тут багато цікавинок. Деякі з них читайте нижче:

  1. Древнє місто. Перша офіційна згадка про Підволочиськ датується 1463-м роком. Власне тоді поселення згадали в документі, який засвідчував його передачу князю В. Збаразькому. Проте, як переконані науковці, древні села тут з’явилися ще до нашої ери.
  2. Унікальні розкопки. Теорію істориків підтвердили чисельні археологічні знахідки. Так, на теренах Підволочиська жили представники трипільської та черняхівської культур.
  3. Цікаве походження назви. Більшість вчених вважають, що назва міста з’явилася від слова «волочити», тобто – «переправляти». Саме через ці краї переправляли вантажі на інший берег річки Збруч. За іншою версією, назва пішла від слова «волока» (одиниця земельної міри).
  4. Єврейське містечко. Кілька століть Підволочиськ був мультинаціональним. Тут жили не лише українці, але й поляки та євреї. Останніх, до слова, було найбільше (1500-1700-ті).
  5. Точка відправлення. Мало хто знає, проте саме у Підволочиську був так званий туристичний пункт збору. Саме сюди з’їжджалися люди, яких опісля відправляли до країн Європи чи США. До слова, багато з них залишалися на ПМЖ у Підволочиську. Завдяки цьому чисельність населення зростала буквально погодинно.

    Вілла Громницьких у Підволочиську
  6. Розділене місто. Колись згадане поселення розтягнулося на два береги Збруча. Проте щось пішло не за планом. Саме тому в середині ХVIII століття правий берег стали називати Підволочиськ, а лівий – Волочиськ. А через кілька десятиліть під час правління Австро-угорської імперії – і зовсім Унтерволочиськ.
  7. Перше шосе в Україні. Так, у 1786-му між Тернополем та Підволочиськом проклали чи не найперше шосе в усій Україні.
  8. Два некрополі. У Підволочиську на місцевому кладовищі кількома комплексами вшанували радянських воїнів.
  9. Батьківщина талантів. З Підволочиськом пов’язано десяток науковців, акторів, літераторів, художників тощо. Серед них: Лев Ганкевич, Лідія Винничук, Павло Гуменюк, Вальтер Кривицький, Ігор Сачко, Людмила Стадницька тощо.
  10. Унікальне джерело. На околицях містечка є дивна пам’ятка природи місцевого значення. З виду це – звичайнісіньке джерело. Проте місцеві жителі наділили воду в ньому неймовірними властивостями. Якщо вірити всім легендам, чистий трунок лікує, захищає від злих духів і навіть омолоджує. Воду з джерела й досі набирають містяни та туристи.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Ланівці

Коментувати

Попередня стаття

87-річна пенсіонерка з Теребовлянщини в’яже шкарпетки для бійців АТО (ФОТО)

Наступна стаття

Гуда переміг Заставного – нежитловий будинок у центрі Тернополя купила компанія “Креаторбуд”