Цікаві факти про Підгайці: зять Трампа та неземні скарби

На південному заході від Тернополя розкинулося невеличке містечко Підгайці (не варто плутати з однойменними поселеннями у Волинський, Львівській, Кіровоградській та Рівненській областях).

Районний центр славиться атмосферними вуличками та історіями (й історією, зокрема).

Аби це довести, пропоную вам ознайомитися з рядом цікавинок. Що ж, поїхали:

  1. Древнє місто. Перша писемна згадка про Підгайці датується 1436 роком. Проте поселення на цих територіях з’явилися ще до нашої ери. Але що цікаво, кілька століть тут ніхто не селився.
  2. Усе – від лісів. Назва міста пішла від густої флори довкола та гори. Перше поселення називали «Під гаєм». Згодом – Підгайці. Проте, за деякими джерелами, селище спочатку називали Тудинка, але ця інформація немає достеменного підтвердження.
  3. Всього по два. Йдеться про Магдебурзьке право. Його місто здобувало аж двічі – у 1469-му та 1539-му. До слова, мало яке поселення може похвалитися цим фактом.
  4. Важлива артерія. Мало хто знає, проте Підгайці лежали на відтинку Великого Шовкового шляху з Кілії і Білгорода до Центральної Європи. Завдяки цьому в Середньовіччі місто активно розвивалося.
  5. «Єврейські примари». Ще до жорстоких воєн у місті був єврейський квартал, синагога, крамниці, а головне – кілька тисяч людей. Усе це вщент зруйнували німці. Зараз про цілу культуру нагадують руїни синагоги та кілька надгробків.

6. Сакральна спадщина. Підгайцям все ж вдалося врятувати деякі історичні об’єкти. З-поміж них – Успенська церква (1650-1653); дерев’яна Церква Юра на Старому Місті (1898–1902 рр); Спаська церква, зведена в 1772-му тощо. Ще одним древнім будинком є ратуша, побудована в 1931-му. Серед цікавинок: руїни костелу 1634 року, який побудували на місці колись знищеної церкви 1463-го.

7. Кілька некрополів. У Підгайцях шанують пам’ять померлих, особливо тих, хто боровся за свободу рідного краю. Так, у місті є кілька братських могил та пам’ятних комплексів.

8. Родом з Підгайців, ймовірно, є чоловік Іванки Трамп – зять скандального американського президента. Про це розповідає місцевий історик Степан Колодницький. Якщо вірити документам, саме тут народився й довгий час жив пан Штадтмауер. Він є прадідом Джареда Кушнера по материнській лінії. Що цікаво, про своє слов’янське коріння згадував і сам Джаред.

9. Найменше місто Тернопільщини. Так-так, Підгайці хоч і були чи не найбільшою торговою перлиною Галичини, з часом занепали. Війни зруйнували будівлі, вбили тисячі людей. На жаль, відтоді Підгайці не просто не змогли відновити колишні масштаби й велич, але й продовжують занепадати досі.

10. Неземні скарби. Якщо вірити легендам, в Підгайцях зникли гроші, золото й прикраси Марії Могилянки (молдовської вельможі). Статки на сьогодні оцінюють в кілька десятків мільйонів доларів. От тільки де вони – досі ніхто не знає. Ймовірно, все багатство заховане в тунелях Підгаєцького замку.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Підволочиськ

Коментувати

Попередня стаття

У Бучачі на АЗС водій “заправився” алкоголем на 1,7 проміле. Що вирішив суд?..

Наступна стаття

Підлітки вкрали двох коней, щоб за виручені гроші відсвяткувати Новий рік