Інь-Янь: унікальний острів на Дністрі, про який мало хто знає (ФОТО, ВІДЕО)

Річка Дністер, що протікає одразу кількома областями України, славиться не тільки однойменним каньйоном.

Однак про більшість туристичних родзинок знають лише бувалі мандрівники. Саме до таких місць можна віднести унікальний острів Інь-Янь, пише Панорама Прикарпаття.

Вподобаний любителями сплавів острівець з’явився відносно недавно. Як стверджують місцеві жителі, два клаптики землі утворилися на межі Івано-Франківської та Тернопільської областей у 1969 році після сильної повені. Попри погодні негаразди та численні паводки, які траплялися до сьогодні, острів, на щастя, не зникає.

Безлюдний острів на Дністрі

Дивну назву нова земля отримала завдяки незвичній формі, схожій із китайським символом «інь-янь». Переклад останнього означає «спокій, благодать, умиротворення». Хто саме назвав так острів не відомо. Однак автор достовірно передав атмосферу місцини.

На жаль, фактичних знань про туристичну родзинку бракує. Відомо лише те, що острів може зникнути так само раптово, як і з’явився. Для цього потрібно лише потужну повінь, яка змиє пісок, чорнозем та намул. Не врятують Інь-Янь навіть порослі дерева.

Сьогодні острів знаходиться на території Національного природного парку «Дністровський каньйон». Працівники установи не лише досліджують унікальну місцину, але й захищають її від не зовсім шанобливих туристів. Однак це не забороняє любителям прекрасного добиратися вплав до клаптика землі. Єдине – жителі навколишніх сіл та експерти радять використовували для цього відповідні засоби – човни, катамарани, плоти – адже течія з обох сторін швидка.

Побачити острів можна з висоти пташиного польоту навіть за відсутності квадрокоптера. Достатньо лише піднятися на гору зі сторони села Литячі. Інь-Янь разом із Дністровським лиманом постане як на долоні. Головне – не втрапити у часи, коли каньйон огортає туман.

острів Інь-Янь, Дністер

До речі, саме на цьому березі розкинулася печера Відлюдника – ще одне туристичне диво України.

На острів претендують дві області

На острові, власне як і на березі поблизу, можна відчути максимальну гармонію та єднання з прекрасним. П’янкий аромат незайманої відлюдної природи, голосний спів птахів, шум лісу, гомін бистрих вод… Спокій та блаженство, які проймають кожну клітину тіла, проникають в найтемніші закапелки душі. А тільки уявіть, як в такій місцині зустрічати та проводжати Сонце… Побачити перші та останні проміння дня можна навіть попри круту гору-обрив, що височіє на одному з берегів.

До слова, територіально Інь-Янь не належить ні Тернопільській ні Івано-Франківській областям. Острів розташований посередині річки Дністер, яка і є розмежуванням двох адміністративних одиниць на згаданій ділянці. Фактично це – нічия земля. Однак юридично Інь-Янь таки Франківщина, хоч і зустрічаються твердження про «окрасу Тернопільського краю».

Добратися до острова з Івано-Франківська напряму можна лише власним транспортом. Автобусом спочатку з обласного центру слід доїхати до Городенка, а звідти маршруткою – до села Литячі Тернопільської області. Це – найближчий до озера населений пункт. Поїздка триватиме не менше двох годин.

Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Тернопіль

Коментувати

Попередня стаття

10 цікавих фактів з історії Ліги Чемпіонів

Наступна стаття

Продажі впали: чому українці відмовляються купувати квартири

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *