Місто фонтанів: усі водограї Тернополя. Частина 3 (фото, відео)

Мандрувати тернопільськими фонтанами – одне задоволення.

Ми вже бачили найдовший в Україні аераційний водограй та унікально облаштований пішохідний, побували біля чи не найстарішого та наймолодшого у Файному. Тож, рушаймо далі.

Поблизу знаної вже «Русалки» (на вулиці Текстильній навпроти фабрики «Нова»), розташований не менш цікавий комплекс «Чаплі і жаби». Водограй є однією зі складових ландшафтного парку, зробленого у стилі «присадибна». Конструкцію відкрили у 2010-му. Відтоді фонтан працює цілодобово у бідні та вихідні аж до настання морозів.

Наступний водограй, який вартий уваги, – пам’ятник-фонтан святому Франциску, встановлений у 2011-му році на вулиці Володимира Великого поблизу церкви святого Петра УГКЦ. Конструкція зображена у вигляді постамента з підвищенням, на якому, власне, й «стоїть» святий. Позаду постаті – арка з фрескою, знизу – квітник, з якого і стікає вода. Фонтан працює цілодобово без вихідних аж до настання холодів.

Не менш цікавим є облаштування водяних млинів у гідропарку «Топільче». Невеликий будиночок над річкою з двома млинами сконструювали в далекому 1985-му році. Декоративні конструкції приводить в дію електроенергія, а от вода поступає щорічно без будь-яких операцій. Усе через те, що млин знаходиться нижче Тернопільського ставу.

Водограй працює цілодобово аж до настання морозів. До слова, це – одна з найулюбленіших локацій місцевих рибалок та закоханих пар.

Фонтани у Тернополі зустрічаються й на приватних територіях, зокрема, поблизу закладів харчування. Так, чи не найпопулярнішими з них є: водограй «Хутір» однойменного ресторану (вулиця Чумацька), невеличкий фонтан-оазис поблизу «Старого млина» (вулиця Збаразька), дівчина з глечиками біля піцерії «Сорренто» (вулиця Спортивна).

Побачити водограї у робочому стані також можна біля: «Тернопільгазу» (вул. Микулинецька), Храму Святого Духа УГКЦ (вул. Тарнавського), КП «Об’єднання парків культури та відпочинку» (вулиця Білецька), головного корпусу медичного університету тощо.

Проте, не всі фонтани у Тернополі працюють і досі. Деякі з них іржавіють роками, якісь – замінили новими конструкціями.

Серед таких:

  1. «Кульбаба» на вулиці Чорновола. Конструкція довгий час працювала із перебоями, тому її замінили пішохідним водограєм, додатково облаштувавши відпочинкову зону довкола.
  2. Фонтан на вулиці Камінній. Облаштували комплекс у далекому 1982-му, однак пропрацював він не довго – до 1992-го. І то, останні роки його вмикали лише на свята.
  3. «Щастя» на майдані Волі. Фонтан встановили в 70-х роках минулого століття. З 2017 конструкцію перестали вмикати.
  4. Фонтан біля ПК «Ватра» на вулиці Микулинецькій облаштували у 1980-х. Працював він украй рідко, а на початку 90-х й зовсім перестав вмикатися.
  5. «Камінь» у гідропарку «Топільче» відкрили у 1985-му. Конструкція досі знаходиться у дещо підвішеному стані, оскільки через часті прориви труб більше не працює, аніж тішить відпочивальників.

Усі водограї, окрім фонтану на вулиці Камінній та «Кульбаби» на Чорновола, можна побачити досі. До слова, відтепер у міськраді зобов’язали власників конструкцій доглядати за їхнім станом, аби вода подавалася вчасно, без поломок у літній час.

Христина Слота
фото, відео з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині за минулу добу 32 людей заразилися коронавірусом, 34 – одужали

Наступна стаття

Децентралізація насправді: як Київ обкрадає бюджет Тернополя