Зйомки фільму та знайдена трипільська культура: чим дивує фортеця в Підзамочку (фото, відео)

Вже роками Тернопільщину неофіційно називають краєм фортець. Замків тут і справді багато – понад сотню.

Однак дивує навіть не їх кількість, а так би мовити «якість». Тобто, історія, легенди, приписи, незвичні знахідки тощо.

Яскравим цьому прикладом є фортифікаційна споруда в Підзамочку, що на Бучаччині. Однак, про все по-порядку.

Фортифікаційна споруда бастіонного типу зведена на стрімкому березі річки Стрипа. Офіційно дата початку будівництва не відома. Однак В. Бойко, В. Парацій та Михайло Станкевич стверджували, що зведення припало на 1600-ті роки.

А от з чиєї ініціативи все почалося – теорії різняться. Бойко та Парацій переконані, замок зводили за керівництва тодішнього власника довколишніх територій Яна Кшиштофа Бучацького (Творовського). Усе через те, що саме його ім’я витесане на каменю над головною брамою. Станкевич стверджує, що будувалася споруда за кошти Яна Збожнима Бучацького, оскільки його ім’я теж можна знайти на в’їзною брамою.

Достеменно відомі писемні згадки про споруду, датовані 1640-м та 1660-м роками.

Фортецю неодноразово руйнували під час набігів. Чи не найбільше у 1676-му постаралося турецько-татарське військо Ібраґіма Шайтана. Після нападу споруду майже не використовували, а вцілілі приміщення перелаштували в склади та житло.

1772-го австрійський уряд позбавив Миколу Василя Потоцького права власності. Відтоді й почався масштабний занепад фортеці.

У XIX століття територію замку використовували для папірні. А після Першої світової війни стіни місцеві жителі розібрали на будматеріал.

Особливість оборонного комплексу полягає в незвичному плануванні. Споруду зводили у формі трапеції зі звуженням з одного боку. На території також збудовано двоповерховий палац з двома п’ятикутними баштами. Довкола все оточено високими мурами та ровами.

Ззовні фортеця настільки приваблива, що весною 1976-го її навіть відзняли в кількох епізодах кінокартини «Карпати, Карпати» (кінцева частина трилогії «Дума про Ковпака»).

Сьогодні замок – чи не головна туристична перлина краю. У ньому не лише влаштовують екскурсії, але й багато цікавих заходів. Серед них: фестивалі, концерти, покази фільмів просто неба.

До слова, днями поблизу замку археологи почали розкопки. Результати знайденого вразили всіх. Під час досліджень валу тут знайшли сліди трипільської культури (між 5500 та 2750 роками до н. е).

«В результаті проведених робіт виявлено поселення трипільської культури, піч, крепіду, багато залишків кахелю, кераміки та тонкостінних бокалів», – повідомили представники Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Добратися з Тернополя до Підзамочка можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме більш, ніж годину. Попри розкопки фортифікаційна споруда відкрита для туристів. Відвідати замок можна безкоштовно, або ж замовивши екскурсію.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел

Підзамочок

Коментувати

Попередня стаття

«Червону зону» скасовано: Як Тернопіль виграв інформаційну війну в Уряду

Наступна стаття

На Тернопільщині за минулу добу виявлено 76 нових випадків зараження коронавірусом