Пам’ятники Тернополя: від плачу до сміху. Частина 2 (ФОТО)

«Тернополіс» вже розповідав про неймовірні пам’ятники в Тернополі. Проте скульптур у Файному настільки багато, що охопити їх в одному матеріалі нереально.

Тому сьогодні мандруємо далі незвичними постаментами гастрономічної столиці України.

«Пара лелек»

Композиція пернатих представлена у Тернополі поблизу центрального пологового будинку. А саме – на вулиці Замковій, над озером. Офіційно триметровий постамент бронзи відкрили 29 травня 2010 року.

Скульптура постає у вигляді двох лелек, які переплелися крилами над гніздом. Її Файному подарувало подружжя Оксани й Романа Заставних.

Автором проєкту став відомий архітектор з Києва Сергій Лебединський. Після відвідин Тернополя митець зробив макет, який і запропонував тодішній владі.

Композицію представили як символ сім’ї, молодості, родини. Тому й обрали місце розташування невипадково – біля будинку, в якому на світ з’являються нові життя.

«Випадкова зустріч»

У двох словах ми вже розповідали про один з найпопулярніших пам’ятників Тернополя. Проте слід зупинитися на ньому трохи довше.

Йдеться про пам’ятник «Випадкова зустріч», встановлений у сквері Тараса Шевченка у 2002 році. Скульптором став відомий митець зі США Стюарт Джонсон.

Взагалі, історія появи постамента у Файному доволі цікава. Забігаючи наперед, скажу, це – перший пам’ятник в Україні, який подарували зі Сполучений Штатів.

Ідея подарувати Файному щось незвичне з’явилася в американського волонтера Джона Звожека, коли він тільки приїхав до Тернополя. Спочатку чоловік обговорив це з друзями, потім вирішив показати каталог робіт Джонсона місцевій владі. Остання й вибрала «Випадкову зустріч».

Стюарт Джонсон, після заочного ознайомлення з Тернополем, настільки облюбував місто, що не лише погодився віддати свою найдорожчу скульптуру (її оцінили у 100 тисяч доларів!), але й пообіцяв зробити знижку. Проблемою міг стати конгрес, заборонивши вивозити зі США цінний витвір мистецтва. На щастя, все обійшлося.

Як результат, у березні 2002 Тернопіль став першим містом в Європі, яке отримало скульптуру Стюарта Джонсона.

Проте світ не без злих людей. Так, менш ніж за рік після встановлення невідомі вкрали одну зі співрозмовниць. Злодія досі не знайшли. Попри це скульптура залишається чи не найулюбленішою в жителів та гостей міста.

«Стоматологічне диво»

Дещо дивне й зовсім незвичне можна побачити на проспекті Степана Бандери. Там у людський зріст стоїть зуб. А точніше – пам’ятник.

Встановили незвичну окрасу поблизу стоматологічної клініки для привернення уваги. Й така реклама, однозначно, діє.

На жаль, коли саме встановили постамент зубові мудрості, не відомо.

У Тернополі ще багато цікавинок, про які ми обов’язково розкажемо у наступних матеріалах.

Христина СЛОТА,
фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

За минулу добу на Тернопільщині виявлено 234 нових випадки коронавірусу, троє людей померли

Наступна стаття

Вбивство на Тернопільщині: п’яний тесть зарізав 33-річного зятя