Пам’ятники Тернополя: від серйозного до смішного. Частина 6 (ФОТО)

Передостання добірка пам’ятників Тернопільщини охоплює видатні постаті українського народу.

Таких постаментів у Файному понад два десятки. Проте, на жаль, інформація збереглася лише про деякі з них.

Пам’ятник Данилові Галицькому

Ще один з чи не найпопулярніших постаментів Тернополя. Щоправда, в народі його називають «біля коня». Знаходиться пам’ятник видатному князеві на Майдані Волі – між Тернопільським палацом та катедрою (Архикатедральним собором).

Офіційно пам’ятник з карбованої міді відкрили 5 жовтня 2002 року. Архітектором став відомий митець Олександр Міщук.

Пам'ятник Данилу Галицькому у Тернополі

Князя, одягненого в обладунки й з мечем та щитом у руках, автор зобразив верхи на коні. Усе для того, аби підкреслити велич можновладця.

До слова, відкрили пам’ятник у Файному до 800 річниці народження першого короля Русі.

Погруддя Богдана Лепкого

погруддя Богдана Лепкого

Не Володимиром Гнатюком єдиним… Ще один навчальний заклад Тернополя (загальноосвітня школа №14) вирішив увіковічити пам’ять відомого українського прозаїка, поета, історика літератури. Так, 30 вересня 2011 біля центрального входу встановили погруддя Богдана Лепкого. Скульптором проєкту став Леонід Яворський.

До слова, школа №14 названа на честь Богдана Лепкого. А відкриття погруддя було приурочене 70-річчю з дня смерті відомого літератора.

Пам’ятник Соломії Крушельницькій

Коротко ми вже згадували постамент відомій оперній співачці. Проте цікавих фактів про скульптуру є декілька й не згадати їх – гріх!

Забігаючи наперед, скажу, пам’ятник Соломії Крушельницькій – це перший в Тернополі постамент жінці й перший пам’ятник-монумент цій оперній співачці у повний зріст у світі.

Офіційно постамент мисткині у Тернополі в сквері імені Тараса Шевченка відкрили 22 серпня 2010. Над композицією одночасно працювало кілька авторів: скульптори брати Сухорські та Володимир Стасюк, архітектор Ізабелля Ткачук. В роботі їм також допомагали Анатолій Водоп’ян та Данило Чепіль.

До слова, висота пам’ятника аж 3,8 метра, а вага – понад 3,5 т.

Зауважу, ідея створити монумент Соломії Крушельницькій з’явилася ще у 1989 році. Тоді його планували встановити біля однойменного музичного училища. Ба більше, там навіть заклали камінь, проте проєкт так і не реалізували.

Погруддя Ярослава Стецька

Пам'ятник Ярославу Стецьку у Тернополі

На бульварі імені Тараса Шевченка, одразу поблизу однойменного драмтеатру, розташоване погруддя Ярослава Стецька.

Увіковічили українського військового та політичного діяча в 1998 році. Автором проєкту став знаний скульптор Микола Невеселий. Більше відомостей про постамент, на жаль, немає.

Усі пам’ятники можна побачити безкоштовно.

Христина СЛОТА

Коментувати

Попередня стаття

«Господар, коли починає ремонт, то починає його з труб, а не з штукатурки», – Леонід Бицюра про оновлення житлового фонду (ВІДЕО)

Наступна стаття

Іван Лепак: «Підзамочківська громада починається з успішної сім’ї» (ВІДЕО)