Пам’ятники Тернополя: від релігії до науки (ФОТО)

Герета Тернопіль

Ось і добігла кінця добірка пам’ятників Тернополя. На превеликий жаль, через брак інформації до переліку не увійшло з десяток постаментів. Проте на завершення ще є про що поговорити.

Тернопіль не дарма називають чи не найрелігійнішим обласним центром України. Яскравим цьому прикладом є кілька десятків церков, а також постаменти духовним діячам.

Пам’ятник митрополитові Василю Липківському

Одним із перших у Тернополі увіковічили митрополита Василя. Так, пам’ятник встановили у 2000-му році. Його вмурували в стіну церкви Різдва Христового, що в самісінькому центрі міста (на вулиці Руській; храм місцеві мешканці ще називають «зелена церква»).

До слова, перший та поки що єдиний пам’ятник Василю Липківському в Україні встановили за ініціативи митрополита Мефодія. Кошти на роботу збирали всією громадою. На жаль, ім’я скульптора не відоме.

Погруддя митрополита Андрея Шептицького

Другим у Тернополі увіковічили відомого релігійного діяча, предстоятеля Української греко-католицької церкви. Так, 27 жовтня 2001 року в сквері імені митрополита Андрея Шептицького (між вулицею Січових Стрільців та бульваром Тараса Шевченка) офіційно відкрили погруддя священнослужителя.

Авторами бронзового погруддя на гранітному постаменті стали відомі скульптор Петро Головчак та архітектор Олег Головчак.

До слова, відкриття приурочили 100-річчю інтронізації Шептицького на митрополичий престол.

Пам’ятник патріарху Йосифу Сліпому

Йосиф СліпийАж два роки – з 2002 по 2004 – велося будівництво постамента кардиналові Римо-католицької церкви. Офіційно відкрили пам’ятник на вулиці Гетьмана Сагайдачного, одразу ж біля Архікатедрального Собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, 27 серпня 2004-го. Автором проєкту став відомий скульптор Роман Вільгушинський.

Відкриття пам’ятника приурочили 110-й річниці від дня народження Патріарха.

Пам’ятник Василеві Стусу

Більше за священнослужителів у Тернополі поціновують хіба науковців. Ще одним підтвердженням цьому став пам’ятник Василеві Стусу, розташований на вулиці 15 Квітня (поблизу заводу «Оріон»).

Постамент відкрили у далекому 1993-му році. Автором проєкту став Дмитро Стецько.

Більше відомостей про скульптуру, на жаль, не збереглося.

Пам’ятник Ігорю Ґереті

Ігор ГеретаУ самісінькому серці Тернополя на вулиці Валовій у 2016-му році встановили скульптуру відомого археолога, поета, мистецтвознавця, історика Ігоря Ґерети. Відкриття відбулося 25 вересня. Автором проєкту став відомий скульптор Олександр Маляр.

До слова, над пам’ятником у повен зріст (загальна висота – понад два метри) працювали більш ніж п’ять років. Так, спочатку митець створив гіпсовий варіант, який вже у Львові продублювали з бронзи. Повна вартість скульптури не відома, знаємо лише те, що друзі та рідні Ґерети зібрали близько 300 тисяч гривень.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

Місцеві вибори: на Тернопільщині рейтинг партії «Довіра» зріс до 10,5%

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 245 нових випадків вірусу COVID-19, 4 людей померли