10 цікавих фактів про місто Борщів

Невеличке місто на південному сході Тернопільщини. Так можна сказати про багато населених пунктів області, проте сьогодні йтиметься про Борщів.

На весь світ місцина славиться унікальною борщівською вишивкою, однак це далеко не єдина цікавинка про місто. Аби це підтвердити, я підготувала ряд фактів.

Отже, поїхали:

  1. Достеменно не відомо, від чого походить назва міста – від відомої страви «борщ», чи рослини «борщівник». До слова, останню частково використовують як спеції до знаного українського блюда.
  2. «Кривавий борщ». Буквально. Як гласить одна з легенд, наприкінці XV століття на місто почали набігати турки й татари. Після однієї з невдалих облав містяни взяли ворога в полон. Аби показати свою міць та захистити фортецю від подальших набігів люди приготували великий казанок борщу, в якому зварили полоненого. Зварили і з’їли. Доказів цьому немає, власне, як і спростувань.
  3. Датою заснування міста вважають 1456 рік – відколи існує перша писемна згадка. Проте більшість істориків вважає, що Борщів – значно старший. Річ у тім, що ще у XII столітті тут було давньоруське укріплення. Відомостей про його зруйнування немає.
  4. Місто мало понад десяток поштових листівок. Випускали їх впродовж 1920-30-хх років, ще коли Борщів підпорядковувався Польщі.
  5. Столиця національно-визвольного руху. І це – не перебільшення. Так, у 1919 році саме в Борщеві розміщувався уряд ЗУНР. Щоправда, не довго. Сьогодні в цій будівлі розташована міська рада.
  6. Модний бренд. На весь світ відома борщівська вишивка, узори якої використовують навіть французькі та італійські кутюр’є. Її особливість полягає у використанні лише чорної нитки. За легендою, борщівська вишивка – символ трауру. Адже саме так жінки та дівчата показували сум й печаль за чоловіками, вбитими під час набігів турків й татар. За іншою легендою, чорна вишивка – захист. Давним-давно в Україну прийшла страшна хвороба, що вражала лише жінок та дівчат. Й аби себе захистити, представниці прекрасної статі почали вишивати одяг лише чорними нитками, що на диво, подіяло. До слова, загалом відомо понад 50 технік виконання. Деякі з них дозволяють, окрім чорного, використовувати й інших кольорів нитки.
  7. Унікальні, як відбитки пальців. Йдеться про вишиті сорочки. Якщо вірити дослідникам, у світі не знайдеться й двох вбрань з однаковим узором. Навіть одна мисткиня не могла достеменно відтворити борщівську техніку, вишиваючи різні сорочки.
  8. Найгучніші фестивалі. На початку вересня у Борщеві проводять фестиваль борщу та вишиванки – «Борщ’Їв» та «В Борщівському краї цвітуть вишиванки». Щороку на святкування з’їжджаються десятки тисяч людей не лише з України, але й з Європи та навіть Америки.
  9. Божа Матір у вишиванці. Знаходиться скульптура в Церкві Успіння пресвятої Діви Марії в самісінькому центрі міста. Храм – найстаріша сакральна споруда населеного пункту, а вишивна, в яку одіта Пречиста, виконана лише чорними нитками. До слова, на місці церкви містянам впродовж десятиліть кілька разів з’являлася Божа Матір.
  10. «Дім Грушевського», або «народний». Чи не найкрасивіша споруда міста, в якій сьогодні розташований Краєзнавчий музей. До відкриття будівлі свого часу долучався Михайло Грушевський. Сам будинок поєднує в собі кілька стилів, чим і вабить туристів.

Побачити всю красу можна лише в 105-ти кілометрах від Тернополя.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Бучач

Коментувати

Попередня стаття

Сергій Надал: Розпочався черговий етап програми очищення Ставу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині: за минулу добу 307 випадків зараження, 5 людей померли