Заліщики: 10 цікавих фактів про місто на Дністрі

Туристична родзинка Тернопільщини, справжній рай на землі та ще безліч інших характеристик є про Заліщики. Місцина й справді неймовірно красива, проте й цікава.

Щоправда, мало хто може похвалитися знаннями про один з районних центрів.

Аби це виправити, пропоную вам ознайомитися з рядом цікавинок. Що ж, поїхали:

  1. Двічі столиця. Мало хто знає, проте саме Заліщики свого часу були столицею Польщі (ще кілька століть тому) та ЗУНР. Підтвердженням цього є численні документи як в місцевих й обласних архівах, так і в польських.
  2. «Маленька Італія». Заліщики – єдине місто в Західній Україні, яке славиться лагідним середземноморським кліматом. Завдяки цьому тут не так холодно взимку, підвищена вологість повітря та є можливість вирощувати «екзотичні» фрукти й овочі.
  3. «Польська Рив’єра». Понад століття тому Заліщики були популярним курортом. Сюди навіть курсував швидкісний потяг сполученням з Варшавою. Тут любила відпочивати українська знать та інтелігенція. Зокрема, Соломія Крушельницька, Василь Стефаник, Юрій Федькович. Частим гостем був і перший маршал Польщі Юзеф Пілсудський.
  4. Перший пляж для нудистів. Так-так, було в Заліщиках і таке. Щоправда, лише за правління Польщі. Де саме він знаходився не відомо, але цьому є декілька офіційних підтверджень.
  5. «Друга Херсонщина й Одещина». Через швидке достигання городини та лагідний клімат люди висаджують виноград й баштанні. Особливо це було розвинуто в минулому столітті ще до приходу радянської влади. До слова, місцеве вино навіть експортують в Європу. Щоправда, невеликими партіями.
  6. Найстарший історичний та культурний осередок. Перша офіційна згадка датована 1340-м роком. Проте, поселення значно давніше. Аби ви розуміли, на теренах Заліщиків знайдено сліди Трипільської культури!
  7. Понад столітні пам’ятки. Історичних місць в Заліщиках не так вже й багато, проте левова частка – ще з 1800-х, й навіть 1700-х років. Зокрема, Костел Святого Станіслава (1763), палац Бруницьких (1831), парк (19 століття), Краєзнавчий музей (1929-й) тощо.
  8. Досі не відомо, звідки походить назва міста. Дехто вважає, що так називали перших жильців «за лісом». За іншою версією, Заліщики пішли від «заростей ліщини», яких тут й справді багато.
  9. Місцеві легенди. Заліщики оповиті переказами й таємницями. Зокрема, про титул барона Бруницького. Якщо вірити легендам, аби сподобатися цісарю Франциску ІІ, який свого часу подорожував Галичиною, Бруницький повністю перебудував палац, зробивши його копією резиденції у Відні. Це справді подіяло.
  10. Заліщики – одне з перших міст України, якому дозволили створити власний герб. Сталося це кількома роками пізніше після отримання Магдебурзького права (1766-й рік). До слова, статус міста Заліщикам надали лише у 1939-му.

Побачити цю всю красу можна лише за 125 кілометрів від Тернополя. До слова, одразу за мостом починається Чернівецька область.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про місто Борщів

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині: за минулу добу 307 випадків зараження, 5 людей померли

Наступна стаття

Тернопільська «Ватра» планує освітлити усі вітчизняні військові аеродроми