10 цікавих фактів про місто Шумськ

Невеличке місто розкинулося на території «історичної Волині». На превеликий жаль, воно дещо недооцінене туристами. І це – надаремно!

Місцина славиться багатою історію, цікавими фактами, мальовничими краєвидами, смачними наїдками й не тільки. Про дещо читайте нижче:

  1. Одне з найстаріших. Поселення і справді чи не найдревніше в області. Так, перша письмова згадка датована 1149-м роком («Іпатіївський літопис»). Неофіційно – цифри значно давніші.
  2. Перетини культур. Завдяки вигідному розташуванню Шумщина десятки століть приваблювала потенційних мешканців. Так, на околицях міста знайдено сліди Трипільської культури. За деякими джерелами поселення тут були ще давніше.
  3. Закордонні згадки. Своєрідними підтвердженнями давніх поселень Шумщини є записи арабського географа Аль-Масуді в Х ст. Науковець в загальному розповідає про навколишні землі, проте з його слів зрозуміло – тут є велике місто. Ба більше, торговельний осередок того часу.
  4. Далекі дороги. Вигідне розташування зробило Шумщину торговельним осередком. У місті діяло кілька дворів, сюди щодня прибувало понад сотню (на 1200-1500-ті роки це – неймовірна цифра!) купців та продавців. Шумськ умовно з’єднував схід та захід.
  5. Давній поділ. Від початку заснування Шумськ був значно більшим. Проте в 1527-му поселення розділили на дві частини. 1580-го одну з частин назвали Рохманів. Село це існує досі як окрема адміністративна одиниця.
  6. Занепад та розквіт. Після поділу на дві адміністративні одиниці місто почало занепадати. Розквіт Шумська почався лише в 1868 році. Тоді у місті працювали кілька фабрик та заводів. Чи не найбільшим по всій Україні був винокурний. Тотальний занепад продовжився після Першої світової війни.
  7. Сакральна історія. Попри довготривалий занепад та часті руйнування Шумськ може похвалитися древніми спорудами. З-поміж таких: Спасо-Преображенська церква (зведена в XVII ст) та Костел Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії (початок будівництва – 1852-й рік).
  8. Багаті підземелля. Чи то правда, чи вигадка – точно не скажеш. Проте старші люди розповідають про довгі підземелля, що тягнуться від старого костьолу. Таємними ходами користувалися монахи-францисканці. Власне, кілька разів підземні дороги рятували тисячі життів. А от чи є в підземеллях скарби – досі залишається згадкою.
  9. Земля ферзів та тур. Шумськ – єдине місто Тернопільської області, в якому облаштовано шаховий майданчик. А точніше – велика дошка з фігурами в понад 50 см заввишки. Усе це облаштували поблизу училища студенти та викладачі закладу.
  10. Чи не найбільша громада. Попри довгі роки занепаду Шумщина нарешті почала розправляти крила. Так, до новоствореної ОТГ увійшло 35 сіл. І всі – за власним бажанням. Завдяки цьому громада стала чи не найбільшою в області.

Христина СЛОТА

Читайте також:
Княже місто: 10 цікавих фактів про Теребовлю

Коментувати

Попередня стаття

Погода на Тернопільщині 18-20 січня: снігопади, -20 та різке потепління

Наступна стаття

Водохреща 2021: історія, традиції та народні прикмети