11 цікавих фактів про місто Почаїв

На півночі Тернопільщини розкинулося мальовниче містечко – Почаїв.

Воно знане як одна з найбільших духовних скарбниць України. Завдяки цьому сюди щороку приїздять десятки тисяч туристів.

От тільки Почаїв – це ще й історичний та культурний центр. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок.

Що ж, розпочнімо:

  1. Древнє місто. Досі невідомо, коли саме заснували Почаїв. Перша писемна згадка – приблизно 1450-й рік. От тільки історики вважають, що місто – як мінімум на два століття старше.
  2. Старовинні культури. Під час археологічних розкопок знайдено численні предмети побуту та знаряддя праці. Найстаріші належать періоду доби неоліту (10-3 тисячоліття до н.е).
  3. Цікава топоніміка. Науковці досі сперечаються, від чого саме пішла назва міста. Так, за однією версією – від імені першого мешканця Почая. За іншою – від монастиря на річці Почайна, що під Києвом. Звідти у 1240 році тікали монахи, ховаючись від хана Батия. Місцина їм настільки сподобалося, що без роздумів ченці звели новий монастир. А от назву залишили стару.
  4. Найдавніша складова міста. На жаль, багато що в Почаєві зруйнувалося – чи то з війнами, чи з часом. Проте частково вцілів чоловічий монастир, заснований у далекому 1597-му році. Сьогодні його можна побачити в Старому Почаєві.
  5. Важливий осередок культурного життя України. Йдеться про Почаївську друкарню, засновану в 1730-му році. Проте, задовго до цього – у 1618-му – в місті діяла мандрівна друкарня Кирила Транквіліона Ставровецького. Обидві стали рушійним поштовхом для розвитку міста. Зокрема, у Почаєві організовували літературні клуби та читання, на зустрічі яких з’їжджалася інтелігенція зі всієї України.
  6. Найвеличніший храмовий комплекс. Йдеться про Почаївську лавру. Як вважають, зародження духовного центру тут почалося в 1240-му, коли монахи звели чоловічий монастир. Перша письмова згадка про сакральний комплекс датується 1527-м роком. Відтоді лавру почали розбудовувати з неймовірним розмахом. Сьогодні ж комплекс вражає розмірами та кількістю будівель.
  7. З 1996 року Лавра є монастирем Української православної церкви Московського Патріархату. Хоча раніше святинею опікувалися греко-католики. У період з 1713 до 1832 року Почаївський монастир належав до греко-католицької церкви.
  8. Одна з найвищих дзвіниць України. Не тільки сама лавра вражає розмахом. Чого лише вартує її дзвіниця. Споруду звели заввишки 65 метрів. Завдяки цьому вона є третьою за розміром дзвіницею в Україні.
  9. Чудотворну ікону Божої Матері, згідно з легендами, у Почаєві знайшли в 1597-му. Вже в 1675-му ікона допомогла відбити навалу турків, які хотіли вщент зруйнувати лавру. Окрім цього тут є цілющі мощі, інші ікони, відбиток стопи самої Богородиці тощо.
  10. Величний ансамбль. Почаївській лаврі може позаздрити будь-який духовний центр. Весь ансамбль складається з: 16 церков, з-поміж яких: Свято-Успенський собор (1771-1783), Троїцький собор (1906-1912), Келії (1771-1980), Надбрамний корпус (1835), Архиєрейський дім (1825); дзвіниці; резиденції архиєпископа; гори; терас; мальовничого ландшафту.
  11. Найгучніші дзвони. На території лаври є 13 дзвонів, двоє з яких – годинникові. Сьогодні найгучніший з них чути аж в радіусі 10 кілометрів. Проте, як стверджують екскурсоводи, ще кілька років тому відлуння ширилося на 30 кілометрів довкола. До слова, найбільший дзвін тут заважує аж на 11,5 тонни.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про місто Чортків

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині чоловік помер у власноруч викопаній могилі

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 30 січня