10 цікавих фактів про місто Скалат

Автор фото: Віктор ФЕСЬКІВ

На південному сході від обласного центру розкинулося невеличке, проте неймовірно мальовниче містечко. Місцина щороку вабить туристів і це й не дивно.

Аби привернути і вашу увагу до Скалата, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок. Що ж, поїхали:

  1. Без дати. Досі достеменно не відомо, коли саме заснували Скалат. За деякими джерелами, перша згадка про поселення як про село датується 1512-м роком. За іншими публікаціями відомо, що в 1600-му Скалат уже вважали містом.
  2. Дивна топоніміка. Як стверджують науковці, назва міста пішла від слова «скеля». Таких колись в околиці було (і є зараз) аж три. Належать виступи до Подільський Товтрів й датуються ледь не 15 млн р до н.е.
  3. Історична невідповідність. Якщо вірити колишнім переписам, на момент отримання Магдебурзького права (1600-й рік) у Скалаті проживало трохи більше 2000 мешканців. Річ у тім, що дозвільні акти видавали лише великим містам. Чи то для Скалата зробили виняток, чи хтось помилився під час перепису – досі не відомо.
  4. Одна з найстаріших ратуш Тернопільщини. Коли саме зводили будівлю не відомо. Знаємо лише точно, що у 1602-му в споруді вже облаштували органи місцевого самоврядування. До сьогодні ратуша, на жаль, не збереглася.
  5. Напад на Москву. У Скалаті 18-19 вересня 1604-го року зупинялося українсько-польське військо. До його лав приєдналося кілька десятків місцевих мешканців. Уже разом зі скалатчанами армія 20 червня 1605-го захопила Москву. До слова, деякі уродженці Скалата, які брали участь в облозі, повернулися до рідного міста й неодноразово переповідали історію нападу. Ба більше, численні записи збережені в місцевому архіві.
  6. «Стара школа». Йдеться про реальний заклад освіти. Так, якщо вірити джерелам, першу школу в місті відкрили в 1829 році. Тут впродовж чотирьох років могли навчатися чоловіки. Щоправда, заклад не мав популярності. Лише після 1866-го австрійський уряд зобов’язав містян здобувати освіту.
  7. Зруйнована сакральна велич. Як відомо з документів, у Скалаті діяли костел (XVII ст) та синагога. Якщо римо-католицьку споруду наразі відбудували (її радянська влада підірвала у 1950-х), то єврейська – канула в Лету. До слова, особливістю синагоги було незвичне Т-подібне планування. Сьогодні у місті можна побачити відбудований костел та величний собор, а також зарослі травою обвали синагоги.
  8. Фортифікаційна велич. От що добре збереглося досі, так це Скалатський замок. Фортецю збудували в далекому 1630-му році. Колись могутні стіни захищали населений пункт від набігів, сьогодні ж вони розташовані в самісінькому центрі міста. Замок кілька разів руйнували, проте щоразу відбудовували. Завдяки цьому сьогодні можна оцінити всі масштаби величі.
  9. Заховані скарби. Під Скалатським замком тягнуться десятки, а то й сотні кілометрів лабіринту. Більшість ходів закинуті, проте місцева влада планує їх розчистити. Цим також займаються мисливці за скарбами. Адже якщо вірити легендам, у підземеллі польські та австрійські вельможі свого часу заховали чимало золота. Чи правда це, чи вигадка – не відомо.
  10. Власний некрополь. У Скалаті пам’ятають воїнів та вшановують. Так, майже в самісінькому центрі міста є 20 братських могил та дві індивідуальні. Усі – радянських воїнів.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
11 цікавих фактів про місто Почаїв

Коментувати

Попередня стаття

Гранди з минулого: ТОП-7 забутих клубів, які колись гриміли на всю Європу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 31 січня