Бережани: цікаві місця, які варто побачити туристам (ФОТО)

На заході від Тернополя розкинулося невеличке мальовниче містечко – Бережани. Попри всю красу воно, на жаль, недооцінене туристами. Й дарма!

Бережани славляться багатостолітньою історією, неймовірною природою, цікавими місцями. Аби це підтвердити, пропоную ознайомитися з рядом локацій, які обов’язково повинен відвідати кожен турист. Отже, поїхали.

1. Бережанський замок

Бережанський замок

Фортифікаційну споруду звели в далекому XVI столітті. Понад 200 років нею володів один з найвизначніших родів Речі Посполитої – Синявські. Свого часу у замку гостювали Іван Мазепа та Петро І.

Що цікаво, ні одне вороже військо не змогло взяти штурмом фортецю. Лише двічі місцеві мешканці самі впускали «загарбників» – козаків та опришок.

2. Площа Ринок

Площа РинокЛьвівську тезку звели одразу після здобуття Магдебурзького права, а саме в 1530-му. Під час будівництва містяни дотрималися усіх західноєвропейських традицій: чотирикутна форма з ратушею по центру та вузенькими вуличками.

У XVIII ст на Площі почали зводити дерев’яні будинки. Їх можна побачити й сьогодні.

3. Церква Святої Трійці парафії УГКЦ

Храм за гроші місцевих мешканців звели в далекому XVII столітті. До слова, це єдина святиня, яка збереглася на Площі Ринок.

У храмі можна побачити древні розписи, ікону Матері Божої, датовану XVII ст, а також мощі Івана Хрестителя.

4. Валова

Найколоритніша вулиця міста, яка чимось схожа на однойменну «коліжанку» з Тернополя. Тут можна побачити незвичну архітектуру, зокрема, дім письменника й адвоката А. Чайковського, понад 100-літню гімназію тощо.

5. Велика синагога

Велика синагога

Будинок 1718-го року будівництва пережив багато чого. Так, свого часу тут було приміщення для молитви, лікарня, водний резервуар для ритуалів тощо.

Після Другої світової війни синагога занепала. Сьогодні це лише напівзруйноване приміщення.

6. Костел святих апостолів Петра і Павла

костел у Бережанах

Пізньоренесансний та пізньоготичний стилі вдало поєднані в будівлі XVII ст. Автором проєкту був найвідоміший свого часу архітектор Й. Пфістер.

Костел зводили на гроші сім’ї Синявських. Власне тут і поховані магнати, а також Й. Пфістер та останній представник роду Потоцьких.

7. Вірменський квартал

Велична пам’ятка про велику громаду, яка жила в місті впродовж XVII-XX століть. Тут можна побачити багато вишуканих будинків з неймовірною архітектурою.

8. Вілла О. Дубицького

Вілла ДубицькогоОдна з найоригінальніших споруд в Бережанах. Свого часу тут жив та працював письменник Богдан Лепкий.

До слова, збудували віллу в далекому 1908-му.

9. Бернардинський монастир

Бернардинський монастирМонастир за ініціативи Урсули Синявської зводили в у 30-х роках XVII ст. Проте усе відбувалося з великими перервами. Так, будівлю добудували лише через 50 років. А повністю облаштували аж в 1683-му.

Сьогодні монастир дієвий. Тут живуть та служать Богу отці-бернардини.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Бережани

Коментувати

Попередня стаття

Перемога дісталася “Глобалу”: результати тендеру на утримання доріг у Заліщицькому районі

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 22 лютого