Замок у Личківцях: міфи, таємниці і знайомство з власниками (ФОТО)

замок-вілла у Личківцях

У селі Личківці, що поблизу Гусятина, є два замки – старовинний оборонний і замок-вілла Кімельмана. Перший замок перебуває у зруйнованому стані, а ось другий якраз є цікавим об’єктом для туристів. Про нього власне сьогодні і мова.

Їхали ми з сім’єю якось до Гусятина і вирішили на кілька хвилин зупинитися у Личківцях, щоб поглянути на тамтешній замок-віллу.

Замок Кіммельмана огороджений високим двометровим муром, тож з дороги його майже не видно, а вхід на територію, зазвичай зачинений.

Але іноді може пощастити. Місцеві якось вміють відчиняти вхідну хвіртку і іноді може трапитися так, що туди можна вільно потрапити.

Отож, зупинилися біля замку і нам таки пощастило. Вхідна хвіртка виявилися навстіж прочиненою, а на території замку гуляли люди – молода жінка з кількома маленькими дітками.

Ми привіталися з незнайомцями, а далі слово за слово і виявилося, що жінка, яка гуляла з дітьми, це дружина теперішнього власника замку. Звати її Анна Дичок.

Власниця Личківського замку виявилася дуже комунікабельною, тож нам вдалося не тільки оглянути старовинну будівлю ззовні, але й потрапити у внутрішні приміщення. І замість зупинки на кілька хвилин ми застрягли у Личківцях на добрих півтори години.

Зустріч з власницею виявилася спонтанною, тож не все ось так сходу вдалося розпитати, але все ж таки жінка розповіла багато цікавих речей, які раніше ніде не публікувалися на просторах Інтернету.

Личківці, замок Кіммельмана

“Німецькі інвестори” розмовляють українською

У гусятинських селах розповідають, що замок у Личківцях купили якісь німецькі інвестори. Новий власник збудував високу огорожу довкола замку і на цьому реконструкція поки призупинилася.

Так ось, виявляється, що “німецькі інвестори” вільно розмовляють українською мовою. І пояснення цьому дуже просте – теперішні власники люди місцеві, зокрема чоловік родом із Личківців.

Причому зараз вони перебувають саме у Личківцях. Цього літа їх можна частенько зустріти біля замку, або ж можна попередньо домовитися про зустріч і вони впустять охочих туристів до старовинної споруди.

Замок Кімельмана, а не Тімельмана

Личківський замок в Інтернет-публікаціях часто називають іще як замок (вілла) Тімельмана. Мовляв, саме так звучить прізвище засновника цієї красивої споруди з елементами готики.

Однак Анна Дичок стверджує, що правильно має бути замок Кіммельмана, а не Тімельмана. Жінка стверджує, що у документах які вони отримали після купівлі, зазначається прізвище засновника замку. І це прізвище Кіммельман.

Личковецький замок

Була лікарня, але не інфекційна

Замок Кімельмана у Личківцях доволі непогано зберігся. У радянські часи у ньому розміщувалася лікарня.

“Як будете їсти зелені сливки або яблука, то вас заберуть у Личківці до лікарні” – саме так колись лякали маленьких дітей на Гусятинщині.

Кажуть, що у Личківцях у замку за радянського періоду була інфекційна лікарня. Втім, Анна Дичок це заперечує. Вона розповідає, що у приміщенні замку (вілли) було не інфекційне, а терапевтичне відділення на 25 ліжкомісць. А поруч із замком було добудоване приміщення. Саме у цій добудові і розташовувалося кілька ліжкомісць для пацієнтів з інфекційними недугами.

Личківський замок

“Будемо тут жити”

Личківський замок має шанс стати другим старовинним замком на Тернопільщині, в якому живуть люди. Нагадаємо, наразі таким є Микулинецький замок, який має своїх постійних мешканців.

Анна Дичок розповіла, що після ремонту, ймовірно будуть жити у замку сім’єю, за умови що вдасться здійснити усе задумане, бо роботи іще багато.

Наразі у замку уже відремонтували дах, зберігши його вигляд, який він і мав у старовину.  Внутрішні приміщення прибрані і фактично готові до ремонту.

До речі у кімнатах замку гарно зберігся паркет. Найбільші пошкодження підлоги – це сліди від цвяхів, які забивали у паркет, встановлюючи стійку приймального відділення лікарні. Також у замку є старовинна австрійська пічка. Вона буде збережена, оскільки її заборонено зносити.

За словами власників, так само будуть дотримані й усі інші застороги в питанні збереження автентичності замку.

Василь СОЛТИС, фото автора

замок у Личківцях

стара пічка у Личківському замку

замок у Личківцях

замок у Личківцях, внутрішні приміщення

Личківці

замок Кіммельмана у Личківцях

Личковецький замок

Личківці, замок

Читайте також:
Теребовля з висоти оглядового майданчика міської ратуші (15 ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

У Бучачі причіп вантажівки протаранив ресторан (ФОТО)

Наступна стаття

Морозиво популярної торгової марки виготовляють з молока корів “Бучачагрохлібпрому”