Скалатський замок: історія та сьогодення (ФОТО, ВІДЕО)

За 20 кілометрів від Тернополя у східному напрямку розташоване невелике містечко Скалат. Тут розташовані кілька пам’яток, які можуть зацікавити мандрівників.

Втім, головна туристична родзинка 500-річного Скалата – це місцевий замок.

Перша писемна згадка про Скалат датована 1512 роком. Замок у місті зведено у 1630 році польським мечником Кшиштофом Віхровським.

За планом, Скалатський замок – це неправильний чотирикутник зі сторонами 92, 72, 72 і 63 метри.

Найдовша сторона – північна, найкоротша – східна, західна і південна сторони однакові – по 72 м.

На кутах замку розміщені 4 п’ятикутні вежі. У вежах розташовувалися стрільниці, які мали по чотири яруси.

Замок у ті часи охороняв під’їзди до міста, а зараз він розташований фактично у самому його центрі. Ймовірно, оборонне значення мав і ставок, який розташований з північної сторони поруч із замком.

У 1648-1651 рр., під час Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, Скалатський замок був зруйнований.

Під кінець 17-го століття Ян Фірлей відбудував замок у Скалаті та використовував його як власне помешкання.

Під час Першої Світової війни Скалатський замок був знову знищений, потім знову відбудований і знову знищений під час Другої світової війни.

У повоєнні роки замок використовувався для господарських потреб міста, якийсь час на його території містився танцювальний майданчик.

У 1960-ті роки було проведено консервацію залишків замку, а наприкінці 80-их рр. провели обстеження пам’ятки та розробили ескізний проект її реставрації.

Втім, до відновлення Скалатського замку взялися лише десь на початку 2000-х рр. Процес реконструкції тривав досить довго і складно. На відновлення пам’ятки виділялися кошти з державного бюджету, але й допомагали і місцеві підприємці.

У 2012 р. Скалату виповнилося 500 років з часу заснування, але через відсутність коштів святкування перенесли на пізніший термін.

Так ось, у 2013-му році з нагоди ювілею у Скалаті оновили міський парк, стадіон і відбудували замок. Щоправда, деякі роботи у замку проводилися потім і пізніше.

З трудами, але зробили. І станом на сьогодні Скалатський замок – це один з небагатьох зруйнованих замків Тернопільщини, які вдалося відновити.

Окрім замку у Скалаті можна оглянути три красивих храми – православний, греко-католицький і римо-католицький. До речі, останній із них, костел святої Анни, знаходиться якраз поруч із замком. Два інших – трохи далі, але їх видно з території біля замку.

Загалом, Скалат – непоганий вибір для туристичної поїздки вихідного дня.

Василь СОЛТИС

Скалатський замок

Скалат, замок і костел

замок у Скалаті

Скалатський замок

500 років Скалату

замок у Скалаті

Читайте також:
Костел у селі Сороцьке – пам’ятка, яку можна врятувати (ФОТО)

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 19 вересня

Наступна стаття

Робота у Козові: свіжі вакансії за вересень