Перемишль: 12 цікавих фактів про древнє місто

Перемишль – одне з найгарніших міст Польщі. Саме завдяки цьому щороку його відвідують понад сотню тисяч туристів. І це лише за офіційними даними!

Проте сьогодні ми поговоримо про різноманітні цікавинки, пов’язані з цим містом. А саме:

1. Навіть сьогодні у Перемишлі можна побачити найстаріший в усій Європі аматорський театр. Його Драматичне Співтовариство імені Олександра Фредро заснувало ще в далекому 1896-му. Сьогодні він відомий під назвою «Фредреум» та знаходиться в Казимирському замку. Вистави у ньому проводять по кілька разів на тиждень.

2. За легендою, у Перемишлі похований могутній татарський хан, який на початку XVI століття загинув на цих територіях під час запеклої битви. До слова, для могили його оточення обрало найвищу точку міста – курган під назвою Копець Татарський. Його висота – 352 метри вище рівня моря.

3. Був час, коли Перемишль одночасно знаходився на території двох країн. Було це з вересня 1939-го аж до червня 1941. Тоді лівий берег Сана перебував під керівництвом Німеччини, тоді як правий – Радянського Союзу.

4. Перемишль дуже часто порівнюють з Римом. І це не дивно, адже польське місто теж стоїть на семи горбах.

5. Лише Перемишль, з-поміж усіх польських міст, не має ратуші на центральній площі.

Перемишль

6. Саме у Перемишлі вперше прозвучав публічно гімн України. До речі, композитор Михайло Вербицький довго був переконаний, що Тарас Шевченко автор тексту, а не Павло Чубинський.

7. У 1919-му, під час польсько-української війни, у Перемишлі місцева влада категорично заборонила проводити шевченківські концерти. Свою заборону при цьому керівництво ніяк не пояснило. Вето скасували лише в 1921-му. Саме тоді літературне товариство провело «Перемиський Боян».

8. Свого часу Перемишль «перехрестили» у Вільнюс. Сталося це у фільмі «Хроніка любовних пригод» відомого польського режисера Анджея Вайди. Як згодом пояснив сам кіномитець, він не «мав часу» чекати на дозвіл на зйомку від керівництва литовської столиці.

9. Саме уродженець Перемишля Генріх Яскула став першим поляком, який самотужки обігнув земну кулю на яхті «Дар Пшемисла». Свою мандрівку він почав 12 травня 1979-го року у Гдині. Туди ж він прибув через 344 дні. До слова, особливістю мандрівки є те, що Яскула не проводив зупинку ні в одному порті.

10. Ще один уродженець Перемишля відзначився на увесь світ. Йдеться про відомого тренера Юзефа Калюжа, який вперше вивів збірну Польщі на Чемпіонат Світу з Футболу. Сталося це в 1938-му році.

11. Лише до Перемишля з України веде широкорельсна залізниця. І досі нею курсують пасажирські поїзди. А от щодо залізничного вокзалу – це справжній витвір мистецтва, який навіть включений до туристичних екскурсій.

12. Саме у Перемишлі можна побачити один з найгарніших парків Польщі. Йдеться про зелену зону Мар’ян Стройнський, який має площу понад 20 гектарів. Його заснували наприкінці ХІХ століття. Сьогодні в парку можна побачити пальмовий будиночок, оранжерею, оригінальний будинок садівника та багато іншого.

Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Вроцлав

Коментувати

Попередня стаття

Тернополян та гостей міста запрошують покататися на теплоході

Наступна стаття

У Тернополі демонтували літак (ФОТО)