Будапешт: 15 цікавих фактів про столицю Угорщини

Будапешт

Донедавна Угорщина була незаслужено недооцінена туристами. І дарма! Це неймовірно прекрасна європейська країна з дивовижною культурою, архітектурою, історією та наїдками. Чого лише вартує Будапешт!

Аби це підтвердити, я підготувала 15 цікавих фактів про столицю Угорщини:

1. Злиття трьох міст. Саме це у 1873-му році стало причиною створення столиці Угорщини. Тоді об’єдналися Буда, Пешт та Обуда. Об’єднання дозволило новоутвореному місту швидко розвиватися, от тільки виникло багато суперечок щодо назви: Будапешт, Хунвар, Хондер або Етельвар.

2. У Будапешті всі будівлі заввишки до 96 метрів. Є лише два винятки – Угорський парламент та базиліка Сент-Іштван. Ці дві споруди мають якраз по 96 метрів.

3. Місто термальних вод. Мало хто знає, але у Будапешті щодня піднімають понад 70 мільйонів літрів термальної води. А про кількість джерел, розміщених на території столиці, й годі говорити. Таким багатством не може похвалитися ні одне місто світу.

4. Саме у Будапешті знаходиться найстаріша лінія метро на всій континентальній Європі. Її офіційно відкрили в 1896 році, якраз на 1000-ліття Угорщини. Саме це свято дало назву метро – Millennium Underground. До слова, лінія метро функціонує досі, як М1.

Резиденція угорського парламенту на березі Дунаю

5. Під Будапештом є справжнє підземне царство. А саме – лабіринти з понад 200 печер. Всі вони утворилися через надзвичайно велику кількість геотермальних джерел. У більшості з них сьогодні проводять екскурсії.

6. Саме у Будапешті можна побачити найбільшу в Європі синагогу. Її зводили впродовж 1854-59 рр. Її площа становить понад 1200 метрів квадратних, завдяки чому вона може помістити одночасно 3000 людей. До слова, вона вважається найбільшою у Європі та однією з найбільших у світі.

7. У Будапешті під пагорбом Геллерт знаходиться невелика церква – чи не єдиний в Європі печерний храм – зведена в 1926-му році. Проте, попри свою унікальність, Sziklatemplom (така назва сакральної споруди) користується доволі невеликою популярністю.

8. У Будапешті розташована домівка одного з найбільших парламентів у світі. Споруда настільки гігантська, що в ній легко заблукати. Так, будівля парламенту має площу 18 000 метрів квадратних, у ній є 691 кімната, понад 20 км сходів. Усе це заввишки 96 метрів. Зводили споруду аж 17 років!

Міст Свободи – один із мостів через Дунай, які з’єднують Буду та Пешт

9. Саме у Будапешті можна відвідати один з найстаріших зоопарків у всьому світі. Він працює з 1865-го досі. Крім сотень тварин тут можна побачити оригінальні будівлі та статуї.

10. Саме у Будапешті щороку проводиться один з найбільших музичних фестивалів у світі. Йдеться про Sziget, який існує понад 25 років. За весь час фестиваль відвідало понад 9 мільйонів відвідувачів.

11. Будапешт можна назвати неофіційною столицею культури та мистецтва. І це не дивно, адже у місті є понад 100 музеїв та галерей і більш, ніж 40 театрів. А от Оперний театр вважається чи не найкращим у світі.

12. Ісламська Мекка. Так називають місце поховання Гюль Баби (таємничого дервіша), який у ХVI столітті прибув до Угорщини. Його гробницю зводили в 1543-48 роках. Сьогодні це одна з небагатьох турецьких будівель, які можна побачити в первинному вигляді.

Вигляд на місто з прогулянкового катера

13. У Будапешті дуже релігійні люди. Як результат, у столиці Угорщини в неділю не працюють понад 30% кафе, ресторанів та магазинів.

14. У Будапешті можна прогулятися першим постійним мостом через Дунай. Ланцюговий міст – справжнє підвісне диво будівництва, яке ще колись з’єднувало Буду і Пешт. Саме міст відіграв колосальну роль в об’єднанні міст та розвитку столиці.

15. Будайський замок – одна з найвизначніших споруд міста, зведення якої почалося ще в далекому ХІІІ столітті. Сьогодні це – спадщина ЮНЕСКО та справжня гордість Угорщини.

Христина СЛОТА

У Будапешті дуже релігійні люди. Ось один із храмів угорської столиці.

Читайте також:
Варшава: 15 цікавих фактів про столицю Польщі

Коментувати

Попередня стаття

Переоформлення ліцензії з медичної практики: коли потрібно внесення змін

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 18 квітня (ВІДЕО)