10 цікавих фактів про Мюнхен

Мюнхен

Мюнхен – старовинне місто, що розкинулося на річці Ізар, на півдні Німеччини, у федеральній землі Баварія, яка офіційно називається «Вільна земля Баварія». Це друге за відвідуваністю місто в Німеччині після Берліна.

Мюнхен – нетипове німецьке місто, тож не чекайте, що побачите тут традиційну Німеччину. Незважаючи на те, що історичний центр був відновлений після війни в первісному вигляді, він не виглядає справжнім німецьким старим містом. Також варто зазначити, що Мюнхен – найдорожче місто в Німеччині як і для туризму, так і для проживання.

1. НАЙнескінченніший потік туристів

Мюнхен популярний протягом цілого року, і за цей час його повітрям встигають подихати близько 3 000 000 туристів, а ця кількість людей вдвічі перевищує населення міста! Взявши калькулятор, можна порахувати, що в середньому новий турист торкається землі Баварської столиці кожні 6 хвилин! Звичайно ж, такий факт лише на руку німцям, адже кожен із мандрівників поповнює скарбницю на доволі пристойну суму.

 2. НАЙмасовіший фестиваль Октоберфест

Всесвітньо відомий фестиваль Октоберфест відбувається саме в Мюнхені вже більше 200 років! Починається наприкінці вересня та триває протягом 17 днів. Про початок святкування сповіщають 12 гармат, після чого бургомістр міста голосно вимовляє: O’zapft is! («Відкорковано!»).

На фестивалі подають не звичайне пиво, а лише пиво певних сортів — так зване октоберфестівське пиво з вмістом алкоголю 5,8-6,3%. Цей спеціальний напій, що готується виключно у шести мюнхенських броварнях та подається у 13 великих шатрах, можна спробувати лише на цьому святі.

3. НАЙвища церква в Німеччині – Фрауенкірхе (Собор Святої Богоматері)

У Мюнхені відсутні хмарочоси, тому що у місті заборонено будівництво будинків вище 99 метрів – таке рішення було прийняте на референдумі у 2004 році, з метою збереження історичної привабливості та архітектури міста. Хоча більшість історичних пам’яток значно вищі, однією з таких є собор Фрауенкірхе.

Він є найвищою будівлею і символом міста. Всередині стоїть саркофаг імператора Людвіга IV Баварського з чорного мармуру.

За легендою, відбиток ноги біля входу до храму начебто залишив диявол. Нібито архітектор уклав парі з самим Люцифером: той допоможе побудувати церкву, а за це отримає душу першого прихожанина, що зайде до храму. Однак, коли сатана прийшов за гонораром, то побачив недоліки в будівництві – у будівлі не було вікон. У гніві диявол тупнув ногою та пішов ні з чим.

4. НАЙвідоміший бренд автомобілів «BMW»

Мюнхен подарував світові компанію BMW – марка автомобілів, яка вважається найпопулярнішою не лише у німців. Туристи можуть навіть відвідати музей BMW, де досвідчені гіди розкажуть не тільки про історію появи бренду, але й відкриють завісу таємниці планів концепту на майбутнє.

Поруч із музеєм знаходиться салон «Світ BMW», великий виставковий павільйон, де представлені і нові моделі, і концепти, що показують, в якому напрямку рухається ідея дизайнерів концерну. Тут відома компанія презентує свої актуальні колекції автомобілів різних марок: від Mini до Rolls-Royce.  

5. НАЙмасштабніший парк «Англійський сад»

Один з найбільших міських парків у світі, його загальна площа  більше 4 км², а протяжність — приблизно 5,5 км. Історичні документи свідчать, що спочатку парк отримав таку назву: Карл-Теодор-парк, проте трохи пізніше його стали називати Англійським садом, тому що при його проектуванні застосували архітектурний стиль англійського ландшафтного парку.

Вхід у парк для всіх відвідувачів міста безкоштовний. На його території багато красивих старовинних будівель. Найпопулярнішим є Моноптер, що побудований у грецькому стилі. Ще одним цікавим місцем в англійському саду є Китайська вежа, а також так званий чайний будиночок, виконаний у японському стилі. Тут вас познайомлять з особливостями чайної церемонії, а поруч із будиночком розташувався японський сад. 

6. НАЙпунктуальніша нація

Неможливо не згадати про горезвісну німецьку пунктуальність. Це проявляється у всьому, а особливо у транспортній системі. Незважаючи на дуже густу маршрутну мережу, громадський транспорт у місті ходить за розрахованим до хвилин розкладом. Автобуси, трамваї та тролейбуси з механічною точністю розвозять величезний потік пасажирів, не збиваючись ні вдень, ні вночі. 

7. НАЙбільша галерея експресіоністів

Найважливішим місцем для поціновувачів галерей є Ареал мистецтва (Kunstareal). Тут розташовано аж 16 музеїв, зокрема й будинок Ленбаха. Музей, який раніше був віллою художника Франца фон Ленбаха, всесвітньовідомий завдяки найбільшому зібранню робіт об’єднання експресіоністів “Синій вершник”. Основою для створення музею стали картини Габріель Мюнтер.

8. «НАЙрідіші” стежки для українців

Центральною постаттю української спільноти Мюнхена був і залишається в історичній пам’яті Степан Бандера. Тож маючи вільний час можна прогулятися стежками його діяльності. Наприклад, Будинок на Розенбухштрасі (Rosenbuschstrasse), 6; вул. Ліндвурмштрасе, 205; Карлсплатц (Karlsplatz) і т.д.

9. НАЙбільш відвідуваний музей

У місті майже 70 музеїв, з яких найбільш відвідуваним є Німецький музей Науки і Техніки. Там можна побачити близько 28 000 експонатів, пов’язаних з 50 галузями науки.

У музеї зберігаються експонати останніх досягнень науково-технічної революції, багато з яких мають історичну цінність, представлено шедеври науково-технічної думки. Відвідати це місце буде цікаво не лише людям, які займаються науковою діяльністю, а й необізнаним у науковій сфері.

10. НАЙрізноманітніший за видовим розмаїттям зоопарк у Європі

Зоопарк Хеллабрунн – найбільший в Європі (650 видів) та найперший у світі гео-зоопарк. У ньому умови проживання тварин максимально наближені до природніх. Територія парку розділена на континенти, так само згідно із територіальним принципом поділені тварини.

Підготувала Марія СОЛТИС

Коментувати

Попередня стаття

У Бережанах під час повітряної тривоги чоловік влаштував стрілянину з рушниці

Наступна стаття

1,77 проміле: у Кременці п’яний водій ВАЗу скоїв ДТП