“Я боялася, що Віра ніколи не дізнається, хто вона”. Історія дівчинки, на спині якої написали її ім’я

Віра Маковій

Фотографія маленької дівчинки, у якої на спині написані її особисті дані на випадок, якщо батьки загинуть під обстрілами, стала одним із трагічних образів війни Росії проти України.

Дворічній Вірі Маковій та її матері Саші вдалося врятуватися – журналісти BBC знайшли їх на півдні Франції.

У перші дні війни мати Віри дуже боялася втратити доньку чи загинути сама. Тому перед тим, як залишити свій будинок у Києві і спробувати втекти зі столиці України, яку обстрілювали російські війська, Саша Маковій зробила те, що потім розлетілося по всіх світових соцмережах, пише ВВС Україна.

33-річна жінка розповіла про пережитий нею момент розпачу радіопрограмі BBC The World Tonight. Фотографію, яка миттєво стала вірусною, вона розмістила в інстаграмі, коли дісталася Франції, де, за її словами, Саша та Віра “оточені любов’ю та турботою”.

“Хоча б знайти акаунт своєї матері”

За словами Саші Маковій, коли вона збирала речі, щоб поїхати з Києва, було навіть незрозуміло, наскільки безпечно взагалі виходити на вулицю – постійно лунали вибухи, а інформації про те, що відбувається, було дуже мало.

“Найбільше я боялася, що Віра загубиться або ми загинемо, а вона навіть ніколи не дізнається, хто вона і з якої родини”, – розповіла українка.

Саша Маковій з донькою вдома під час святкування Різдва минулого року

Саша вирішила, що навіть якщо вона загине і у Віри не залишиться нікого з живих родичів, донька хоча б зможе знайти в інтернеті акаунт своєї матері в соцмережах і побачити, як виглядали її батьки.

Після довгого і виснажливого шляху через Молдову, Румунію та Бельгію до Франції Саша Маковій каже, що, як і раніше, почувається “психологічно розчавленою”.

“З Вірою все добре, – каже жінка. – Вона надто маленька, щоб зрозуміти те, що відбувається. Вона щось відчуває [тривогу, яка йде від мене], але сама занадто маленька, щоб зрозуміти. Я дуже рада, що у неї такий вік. Дуже рада”.

Читайте також:
Дві війни, обстріли і втеча з полону: історія 19-річної поліцейської, яка приїхала з Маріуполя до Тернополя

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині уже понад 1000 власників житла, які прихистили біженців, отримають компенсації

Наступна стаття

СБУ затримала Медведчука (ФОТО)