Мессі: 11 фантастичних рекордів зіркового футболіста

Шостий «Золотий м’яч» легендарного видання «Франс Футбол», який аргентинському футболісту Ліонелю Мессі вручили минулого понеділка, знову оновив унікальне досягнення «Книги рекордів Гіннеса».

Тепер у нього на один «м’яч» більше, ніж у іншого легендарного футболіста — Криштіану Роналду.  Ще на початку 2000-их навряд чи хтось міг уявити одночасну появу двох настільки унікальних гравців, які фактично перепишуть усю світову історію, пише Терноград.

До того унікальним досягненням для футболістів вважалися три «Золотих м’яча», які мали, наприклад, француз Мішель Платіні чи голландець Марко ван Бастен. Тепер часи змінилися, однак, цілком імовірно, що після завершення кар’єри рекорди Ліонеля Мессі залишаться незмінними на десятиліття. Отож, згадаймо найфантастичніші з них.

417 голів у футболці одного клубу в одній європейській лізі. Ліонель зіграв 461 матч в Прімері (чемпіонаті Іспанії) і, як на таку кількість голів, має унікальний ККД результативності (відношення голів до матчів) — 0,9. До того рекорд належав Герду Мюллеру з «Баварії», який у 427 матчах чемпіонату Німеччини забив за мюнхенський клуб 365 голів.

59 голів забив Ліонель у Прімері за один 2012-ий календарний рік. А ще він у сезоні’2011/12 забив 50 голів протягом одного чемпіонату Іспанії, що також є рекордом. Цікаво, але чемпіоном в тому сезоні став вічний суперник «Барси» мадридський «Реал», який випередив каталонців на три перемоги.

21 матч поспіль у Прімері Ліонель не йшов з поля без голу. Сталося це у сезоні’2012/13. Серія розпочалася в одинадцятому турі (листопад), а завершилася у 34-ому (травень).

649 голів забив Мессі протягом кар’єри за «Барселону». Найрезультативнішим став згадуваний сезон’2011/12, коли Ліонель відзначився 75 разів (!) у 61-ому поєдинку.

91 гол за 2012-ий рік у всіх турнірах світового футболу. Це досягнення Ліонеля, очевидно, міцно закріпилося у скарбничці «Книги рекордів Гіннеса». Щоправда з цим рекордом не погоджуються в Замбії. Федерація футболу цієї африканської країни стверджує, що в 1972 році форвард із цієї країни Годфрі Читалу забив 107 голів. У якості доказів замбійці надають… кусень деревини зі 107-ма зарубками.

46 хет-триків (забив три голи), 5 покерів та один пента-трик здійснив Ліонель Мессі протягом кар’єри. Причому 8 хет-триків у Лізі Чемпіонів, що також є рекордом.

10 чемпіонатів виграв Мессі протягом кар’єри в «Барселоні». Вперше — у сезоні’2004/05. А ще Ліонель виграв 6 кубків, 8 суперкубків та 4 Ліги Чемпіонів.

11 титулів кращого футболіста Аргентини в активі Ліонеля. Протягом 2007-13 рр. він вигравав цей титул поспіль.

Крім шести «Золотих м’ячів» Мессі ще й шість разів ставав другим футболістом світу, довівши таким чином число таких своєрідних «дублів» до 12-ти, що також є рекордом.

26 голів забив Ліонель Мессі в «Ель-Класико», тобто матчах «Барселона» — «Реал». Це також найбільше за всю історію.

Як бачимо, Ліонель зробив вагомий внесок у історію світового футболу. А ще він олімпійський чемпіон (2008 р.), срібний призер чемпіонату світу (2014 р.), чотириразовий медаліст Копа Америка. Тому й не дивне таке шанобливе ставлення до Мессі в рідній Аргентині або в Барселоні, де, наприклад, не дозволяють будувати додаткові смуги міжнародному аеропорту, адже літаки тоді будуть заходити на посадку… прямо над маєтком Ліонеля. Людину-легенду не можна турбувати…

Коментувати

Попередня стаття

7 вражаючих фактів про тернопільську «Ниву» у вищій лізі

Наступна стаття

11 цікавих фактів про донецький «Шахтар»

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *