Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1972 року Франц Бекенбауер

У 1972-ому збірна ФРН домінувала на європейському континенті, вигравши чемпіонат Європи і здолавши у фіналі збірну СРСР — 3:0.

Одним з «мозкових центрів» тієї команди був її капітан і центральний захисник Франц Бекенбауер. Наприкінці сезону йому заслужено вручили «Золотий м’яч», а через чотири роки він отримав цю нагороду вдруге.

Франца можна вважати, як казали колись, корінним мюнхенцем, адже він народився у цьому місті 11 вересня 1945 року (коли там була зона окупації США), і з ним пов’язана більшість його ігрової і пост-ігрової кар’єри. Цікаво, що Бекенбауер є вихованцем клубу  «Мюнхен 1860», значно іменитішого у 1960-их від «Баварії», однак у 13 років потрапив до «баварців», і з ними пройшов увесь шлях нагору німецького і європейського футболу.

Він дебютував за основний склад «Баварії» у 18 років, причому грав спочатку у півзахисті (на цій позиції 20-річний Бекенбауер зіграв на першому своєму чемпіонаті світу 1966 року), а вже потім перейшов у центр захисту. Йому приписують створення на полі позиції «ліберо», адже Франц встигав і страхувати всіх гравців свого захисту, і вдало розпочинати атаки. Саме вміння набуті під час гри в півзахисті дозволяли йому віддавати філігранний «перший пас», який часом не лише загострював гру, а й виводив партнера безпосередньо на ударну позицію.

Франц Бекенбауер
У 1972-ому Францу Бекенбауеру заслужено вручили «Золотий м’яч», а через чотири роки він отримав цю нагороду вдруге

…Перший успіх до «Баварії» прийшов уже в 1967-ому, коли мюнхенський клуб виграв Кубок кубків. А потім пішло-поїхало — у 1969-ому «Баварія» перемагає в чемпіонаті, а з початку 1970-их уже домінує і в Німеччині, і в Європі. Мюнхенці виграють три поспіль першості своєї країни, і три рази поспіль здобувають Кубок чемпіонів. Феноменальне досягнення, яке підкорялося в Європі лише мадридському «Реалу». А Франц, між тим, чотири рази стає кращим футболістом Німеччини.

Паралельно Бекенбауер здобуває трофеї й за збірну — у 1970-ому він виграє «бронзу» на чемпіонаті світу, у 1972-ому стає чемпіоном Європи, у 1974-ому стає чемпіоном світу, а у 1976-ому лише у фіналі і по пенальті німці програють чемпіонат Європи чехам. В усіх цих виступах (а Бекенбауер зіграв за ФРН 100 матчів, і це досягнення зміг перевищити лише Лотар Матеус)  частку зусиль Франца неможливо переоцінити — він справжній лідер і на полі, і поза ним. Партнери «кайзера» (прізвисько, яке Бекенбауер отримав за своєрідну манеру гри) згадували пізніше, наскільки жорстко він міг поговорити в роздягальні з гравцем своєї команди, який не достатньо виклався на полі…

Бекенбауер грав за «Баварію» до 1977-го, коли у 32 роки поїхав підкорювати… Америку. Там, за чотири сезони в складі «Нью-Йорк Космос» (у цій команді він змінив на лідерській позиції легендарного Пеле), він тричі виграв чемпіонат США. У Нью-Йорку Франц і завершив кар’єру гравця в 1983 році, щоправда перед цим ще два сезони зіграв за «Гамбург» і став ще й у його складі чемпіоном Німеччини.

Франц Бекенбауер
Апогеєм тренерської кар’єри Бекенбауера була перемога німецької збірної на чемпіонаті світу 1990 року в Італії

Не менш зірковою, хоча й швидкоплинною, стала тренерська кар’єра Бекенбауера. Її апогеєм був тріумфальний для німецького футболу чемпіонат світу 1990 року в Італії. Через важкий і тягучий чемпіонат, який багато хто вважає найбільш нудним за історію, Бекенбауеру вдалося провести команду практично без втрат, здолавши на своєму шляху голландців і англійців, а у фіналі перемігши Аргентину з Марадоною у складі.

Той успіх німці досі відзначають серед інших тренерських досягнень Франца, хоча він встиг здобути й «срібло» чемпіонату світу 1986-го, й «бронзу» домашнього Євро’1988. У 1990-их він також тренував французький «Марсель» і рідну «Баварію».

У середині 1990-их Франц Бекенбауер став президентом «Баварії», а у лютому 2002-го очолив правління АТ «ФК «Баварія».

11 вересня легендарному футболісту і тренеру виповнилося 75 років, він все такий же елегантний і бадьорий та сповнений нових планів.

Читайте також:
Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1971 року Йоган Кройф

Коментувати

Попередня стаття

На Теребовлянщині уже місяць не ремонтують зупинку, яку перекинув сильний вітер (ФОТО)

Наступна стаття

ЦВК оприлюднила результати виборів до Тернопільської обласної ради (СПИСОК ДЕПУТАТІВ)