Олена Підгрушна про піаніно, невдалий шлюб, проблеми зі здоров’ям та стрільбу на власній кухні (ВІДЕО)

Мало хто знає, проте титулована українська біатлоністка, багаторазова призерка Олімпійських ігор, чемпіонатів та кубків світу, капітан жіночої збірної, тернополянка Олена Підгрушна хотіла стати піаністкою. На щастя, її вчасно «перевели» на спортивну стежку.

На цьому цікавинки з життя титулованої біатлоністки не закінчуються. До прикладу, спортсменка тренується не лише на стадіонах, але й вдома. Зокрема, кухню Олена частково переобладнала в стрільбище.

«На кухні я стріляю холостими патронами, відпрацьовую техніку лягання та вставання на килимок, аби витрачати мінімум секунд… А куди я вийду зі зброєю на вулицю? Особливо зважаючи, що останні пів року тренувань майже не було».

У біатлон Олена Підгрушна закохалася ще з дитинства, проте через мрію стати піаністкою не наважувалася вступити до спортивної секції, розповіла спортсменка у програмі “Життя відомих людей”.

«З біатлоном я познайомилася з виступу Олени Зубрилової. Вже не пам’ятаю, яка то була дисципліна, проте впродовж всього змагання я не відривала очей від телевізора. Тоді то я і закохалася у цей вид спорту».

Попри це улюбленим спортом дівчина почала займатися лише через кілька років.

«Вчитель фізкультури в школі, де я навчалася, якось вирішив відкрити секцію біатлону. Я записалася на заняття першою!… Важко тоді було. Ми не мали зброї, їздили на старих лижах погано втрамбованою трасою. Але я рада, що тоді не здалася».

Ба більше, заради мрії в 13 років Олена Підгрушна пішла з дому.

«Мій потенціал та навички побачили й запропонували тренуватися разом з професіоналами міжнародного рівня. Проте для цього слід було переїхати в спортивну базу. Це я зробила без вагань. Зізнаюся, навіть не радилася з батьками, не питалася їхнього дозволу, а лише поставила перед фактом».

Любов та відданість спорту вже на перших змаганнях принесли спортсменці визнання.

«Це був літній чемпіонат світу. Там я виборола свою першу нагороду – «бронзу» у спринті. І так сталося, що це був не тільки мій дебют, але й перша нагорода збірної України на чемпіонаті світу за всю історію біатлону».

Спорту Олена завдячує знайомство зі своїм вже колишнім чоловіком, ексголовою Тернопільської облради Олексієм Кайдою.

«Ми познайомилися під час вручення мені однієї з нагород. З часом почали спілкуватися, а згодом – одружилися».

Проте навіть створення сім’ї не зменшило спортивних амбіцій Олени. Так, у 2014-му тернополянка потрапила до основного складу на ОІ в Сочі, де у складі команди виборола омріяне «золото».

«Так важко, як тоді, мені не було ніколи. Через сильні навантаження я була вимучена фізично, а через Майдан та розстріл людей – морально. Так, ми тоді виграли, але ніхто не радів по-справжньому, в усієї команди на очах були сльози».

Для Олени біатлон – її найбільша любов, враз став найбільшим розчаруванням.

«Після повернення з Сочі я навіть не хотіла чути про біатлон, продовження кар’єри. Все настільки перегоріло, що я взяла спортивну паузу посеред сезону».

За настановою чоловіка Олена пробує сили геть в іншому напрямку – материнстві. Проте, стати олімпійською чемпіонкою для жінки виявилося простіше, аніж матір’ю.

«Ми рік намагалися завести дитину, проте все марно. Я не хотіла зациклюватися на проблемі, тому продовжила шукати для себе нові напрямки реалізації. Так сталося, що Олексію (прим. – чоловіку Олени) запропонували, аби я пішла працювати в міністерство».

Так, лише за один день Підгрушна зі спортсменки та олімпійської чемпіонки перетворилася на держслужбовця, заступницю міністра молоді та спорту.

«Зізнаюся, у спорті куди легше, аніж у кріслі чиновника. На лижах я не відчувала такого морального тиску, тягаря відповідальності… Коли я опікувалася іншими спортсменами, то все частіше ловила себе на думці, а чи не зарано я завершила кар’єру. В один момент я зрозуміла – потрібно вертатися».

Проте повернення не було таким феєричним, як цього хотілося. Усьому завадили проблеми з серцем, які діагностували лише посеред сезонних стартів.

«Я не скажу, що мене боліло серце. Була загальна слабкість, яка впродовж трьох років не давала викладатися на максимум».

Тоді біатлоністці прямо заявляли, а чи не пора вже йти зі спорту назавжди.

«Я чула кпини, дорікання ледь не щодня. Але ж я знаю, що я сильна! Було не так важко фізично, як морально. В ті дні навіть сама думала, а чи не залишити спорт назавжди… Міокардит вдалося виявити завдяки випадковості – я перехворіла на важку форму грипу, яка й дала ускладнення на серце».

Вже через кілька місяць після повного курсу лікування Олена Підгрушна не лише позбулася недуги, але й знову почала виборювати призові місця. Проте, налагодивши спортивну кар’єру, жінка не зрозуміла, коли зруйнувалося сімейне щастя.

«Напевне, ми мусіли пересіктися на деякий час та й усе. Одного вечора ми з Олексієм сіли на кухні, спокійно все обговорили й мирно розійшлися. Без сварок, скандалів чи образ».

Досі спортсменка не знайшла нове кохання. Чому так – навіть може пояснити.

«Я дуже сильна особистість й поруч хочу бачити сильного, вольового чоловіка. І не важливо, чи це буде зараз, чи через декілька років».

Сьогодні Олена Підгрушна продовжує жити спортом. У планах – вибороти кілька десятків нагород, зокрема, й на зимових Олімпійських іграх 2022.

Христина СЛОТА, фото, відео з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

До Теребовлянської міської ради пройшли 7 партій – список депутатів

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині: за минулу добу 177 нових випадків зараження, 4 людей померли