11 вкрадених перемог

Спорт не визнає умовний спосіб. Нікого не цікавить, що комусь для успіху не вистачило одного точного удару, сотих секунди чи міліметрів.

Як любив казати Валерій Лобановський: «Гра забувається, а результат залишається». А спортсмени-невдахи залишаються наодинці з невикористаними шансами, звинувачуючи лише себе у їх нереалізації.

Набагато гірше, коли в перебіг історії втручаються суддівські помилки, які перекреслюють багаторічну працю спортсменів без права на другий шанс. Ми зібрали найбільш вагомі неправильні суддівські рішення у футболі, які назавжди залишаться у пам’яті уболівальників, адже вплинули на перебіг історії гри мільйонів…

1966 р. Фінал чемпіонату світу Англія — ФРН.

Основний час цього важкого і жорсткого матчу завершився внічию 2:2, причому німці зрівняли рахунок на 90-ій хвилині. Наприкінці першого додаткового тайму, а саме на 101-ій хвилині після удару британця Херста, м’яч зрикошетив і влучив у поперечину, а потім приземлився в районі лінії воріт. Досі ніхто не може достеменно сказати, чи пересік м’яч ту лінію, чи залишився в полі.

Більшість експертів переконані, що повністю точно не пересік, отож, голу не було. Однак радянський арбітр Тофік Бахрамов з бокової лінії все «чітко бачив» і зафіксував взяття воріт. Англійці у підсумку виграли 4:2, а цей епізод залишається найсуперечливішим у сучасному футболі.

1982 р. Півфінал чемпіонату світу ФРН — Франція.

Цей матч завершився внічию 3:3, а в серії пенальті перемогли німці, не без допомоги свого голкіпера Харольда Шумахера. Однак він мав стати антигероєм зустрічі ще на початку другого тайму. Тоді з ним один на один вирвався французький нападник Батистон, а коли він прокинув м’яч повз голкіпера, щоправда і повз ворота, приблизно на лінії штрафного майданчика в нього на повній швидкості врізався Шумахер.

Це було дуже моторошне видовище. Батистона тоді без свідомості, з вибитими зубами і зламаними шийними хребцями шпиталізували і довго боролися за його життя. І, як це не дивно, арбітр в тому епізоді не лише не вилучив Шумахера, а навіть не призначив штрафного удару…

1986 р. 1/8 фіналу чемпіонату світу Бельгія — СРСР.

На чемпіонаті світу в Мексиці збірна СРСР Валерія Лобановського, сформована на основі гравців київського «Динамо», набула статус одного з фаворитів. Дві перемоги з загальним рахунком — 8:0 та нічия з позиції сили з чемпіонами Європи французами на груповому етапі — таким був старт підопічних «Полковника». Та далі на них чекала збірна Бельгії, що ніколи не виграла б у «совітів», якби…

У цій грі також був додатковий час, але основні події трапилися в основний. СРСР вигравав 1:0 і впевнено вів гру, коли у середині другого тайму бельгійці забили гол із дуже спірного положення, яке нагадувало офсайд. Радянські футболісти кинулися вперед і невдовзі забили другий гол.

Отож, тепер, видавалося, легко доведуть справу до перемоги. Та на 75-ій хвилині стався взагалі курйозний епізод — захисник бельгійців, під пресингом суперника, просто виніс м’яч вперед, захисники збірної Союзу зробили штучне положення поза грою, залишивши нападника бельгійців Кулеманса в метрі за собою.

Коли м’яч потрапив до бельгійця суддя на лінії підняв прапорець, а потім миттєво опустив, і Кулеманс розвернувся й «розстріляв» ворота Дасаєва. Суддя гол зарахував. У додатковий час радянські футболісти не використали кілька стовідсоткових шансів, натомість пропустили ще двічі, а відповіли одним голом — 3:4 і далі пішла Бельгія…

1986 р. Чвертьфінал чемпіонату світу Аргентина — Англія.

Цей матч відбувався на тлі недавнього конфлікту за Фолклендські острови між Аргентиною і Англією, отож, мав політичне забарвлення. У другому таймі, за рахунку 0:0, м’яч злетів над штрафним англійців і лідер південноамериканців Марадона виставив над головою руку й забив нею гол.

Арбітр не вгледів порушення і зарахував взяття воріт. Англійці змушені були йти вперед, і невдовзі Марадона забив вдруге, причому один з найкращих голів в історії футболу. У підсумку аргентинці перемогли 2:1, однак запам’ятався цей матч насамперед «рукою Бога», як висловився про неї за кілька років Марадона.

1990 р. Груповий раунд чемпіонату світу СРСР — Аргентина.

«Рука Бога» ще раз проявила себе 4 роки потому. У першому турі групового турніру команди СРСР і Аргентини програли свої матчі, отож, в цій грі, фактично, вирішувалося хто піде далі на Мундіалі, а в кого залишаться примарні шанси.

У середині першого тайму, за рахунку 0:0, гравець СРСР Ігор Шалімов вдало пробив головою, і м’яч неодмінно залетів би у ворота, якби на лінії не зустрівся з відставленою рукою Марадони. Арбітр порушення правил не побачив, а аргентинці в підсумку перемогли 2:0.

1997 р. Плей-офф до чемпіонату світу Україна — Хорватія.

Восени 1997 р. збірна України, яка була сформована з гравців київського «Динамо», нарешті стала нагадувати боєздатну команду, яка вразить Європу наприкінці 1990-их. Українці щойно пройшли у відбірковій групі потужних португальців, а далі на них чекали на стадії плей-офф непрості хорвати.

Перший матч на виїзді українці прикро програли 0:2, але в домашній грі вже до 15 хвилини забили два голи у відповідь. Та, на жаль, чистий гол Косовського суддя Педерсен відмінив, зафіксувавши офсайд. У подальшому лідер нападу хорватів Алан Бокшич зрівняв рахунок і гра завершилася нічиєю 1:1. Прізвище судді ж надовго «закарбувалося» у мемах, на кшталт — «всякі педерсени» і «суддя — педерсен».

2002 р. 1/8 фіналу чемпіонату світу Корея — Італія.

Чемпіонат світу 2002 р. зафіксував один з найгірших виступів європейських збірних. Багато в чому це сталося «завдяки» суддям, які тягнули «за вуха» господарів збірну Кореї. У 1/8 фіналу азіати протистояли одному з фаворитів — команді Італії.

У цій грі арбітр зробив аж дві результативні помилки — спочатку призначив пенальті у ворота італійців (його корейці не реалізували), а наприкінці гри не побачив явного порушення правил з боку корейців уже біля власних воріт. У підсумку корейці спочатку зрівняли рахунок наприкінці основного часу, а на 117-ій хвилині забили переможний гол — 2:1.

2002 р. 1/4 фіналу чемпіонату світу Корея — Іспанія.

Драма про суддів і корейців продовжилася на наступній стадії, де у ролі потерпілих опинилися ще одні фаворити із Іспанії. У цій грі суддя не зарахував два чистих голи іспанців й у підсумку корейці пройшли далі в серії пенальті. У півфіналі їх «поступ» завершився, адже вони потрапили під німецьку Бундесмашину.

2009 р. Плей-офф до чемпіонату світу Франція — Ірландія

Драматичне протистояння французів і ірландців за вихід на чемпіонат світу 2010 року завершилося грандіозним скандалом. В Ірландії французи здобули мінімальну перемогу 0:1, але на виїзді ірландці забили гол у відповідь і довели справу до додаткового часу.

І ось тут трапився трагічний для ірландців момент — м’яч виходив за лицьову лінію поблизу їх воріт, коли нападник французів Анрі рукою залишив його в полі і прострілив на Галласа, який забив гол, що вивів Францію на чемпіонат світу.

Після такої очевидної помилки судді ірландці вимагали включити їх на чемпіонат світу 33-ою командою, але їм ввічливо відмовили, і, як стало відомо пізніше, ФІФА заплатила федерації футболу Ірландії компенсацію у 5 млн. євро. Французи ж поїхали на чемпіонат, і для них там був один з найгірших виступів за історію.

2010 р. 1/8 фіналу чемпіонату світу Німеччина — Англія.

Для англійців той чемпіонат складався не дуже вдало, а тут ще в першому таймі вони отримали два голи від німців. Однак ще до перерви Апсон відіграв один гол, а на 38-ій хвилині, після дальнього удару Лемпарда, м’яч від поперечини знову відскочив у ворота німців, проте суддя взяття воріт не зафіксував. У підсумку німці в другому таймі забили ще два голи і пішли далі.

2012 р. Груповий раунд чемпіонату Європи Україна — Англія.

У цій зустрічі українцям потрібна була лише перемога, але на початку другого тайму господарі чемпіонату пропустили гол від Руні. Однак далі наші «замкнули» англійців біля їх штрафного майданчику, і на 62-ій хвилині Девіч вийшов один на один з голкіпером британців.

Після його удару м’яч рикошетом залітав у ворота, але Террі дістав його і вибив з лінії воріт. Як видно було з чисельних повторів, м’яч таки пересік лінію воріт, але того не бачили угорські судді і гол не зафіксували. До кінця гри залишалося ще півгодини, й українці, при такій перевазі, могли забити й другий гол, але… спорт не визнає умовного способу…

Багато в чому всі ці матчі, а особливо три останніх, змусили футбольне керівництво ввести на матчах систему Var. Після гри Україна — Англія тодішній президент ФІФА Йозеф Блаттер заявив, що «система відеоповторів стала не альтернативою, а необхідністю». Та після її введення суддівські скандали розгоряються з новою силою, але це вже зовсім інша історія…

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
ТОП-5 найвідоміших клубів Європи із провінцій

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі на вулиці Львівській зіткнулися два легкових автомобілі та маршрутка (ВІДЕО)

Наступна стаття

Служба автомобільних доріг оголосила тендер на ремонт траси Тернопіль-Скалат-Жванець