Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2006 року Фабіо Каннаваро

Гравці захисної лінії — голкіпери і захисники — не часто потрапляють на топ-позиції в опитуванні на “Золотий м’яч”.

Що має зробити захисник, щоб випередити форварда, який набив купу важливих голів? Літати над полем? Хоча деякі справді літають. Саме так можна охарактеризувати гру італійського оборонця Фабіо Каннаваро на чемпіонаті світу 2006 року у Німеччині.

Італія приїхала на той турнір аж ніяк не фаворитом, однак залізобетонна оборона (команда за 7 матчів пропустила лише два голи, причому другий у фіналі з пенальті від Зідана) дозволила їй вчетверте за історію виграти Мундіаль. І символом цієї оборони був Каннаваро — фантастично чисті підкати, гра на випередження на межі фолу, переможні верхові дуелі (при зрості 175 см), Фабіо раз за разом демонстрував, хто тут господар.

У півфіналі з господарями німцями він «зняв» головою останні п’ять навісів до штрафного Італії. А на 119-ій хвилині італійці таки відкрили рахунок у грі. Бундестім пішов ва-банк, але Каннаваро знову виграв верхову боротьбу в штрафному, м’яч відскочив до Подольськи, але Фабіо і тут не виключився.

Стрімкий ривок до німецького гравця метрів на 30, і Лукаш не встигає навіть нормально обробити шкіряну кулю й вона опиняється у Фабіо. Він мчить з м’ячем далі і в центрі поля лідеру півзахисту Тотті довелося буквально відбирати м’яч у Каннаваро, такою була його жага боротьби на 120-ій хвилині надскладного поєдинку. Далі Франческо розпочинає контратаку, яку за кілька секунд завершує Дель П’єро й італійці проходять до фіналу.

Всі зійшлися на думці, що той матч виграв Каннаваро, як і наступний, фінальний, де, нагадаємо, не стримався легендарний Зідан. Отож, коли наприкінці року журі визначалося з «Золотим м’ячем», уродженець Неаполя Каннаваро виграв титул з запасом…

А народився Фабіо 13 вересня 1973 р. у Неаполі. В 8 років потрапив до школи «Наполі», подавав м’ячі на матчах першої команди. Як і всі, особливо радів, коли вкидав шкіряну кулю легендарному Марадоні. У 19 років дебютував за основну команду «Наполі», а загалом провів у Неаполі три сезони, зігравши 58 матчів і забивши 1 гол. Паралельно він виграє два титули чемпіона Європи у складі молодіжної збірної Італії — у 1994 і 1996 рр. — і їде на Олімпіаду до Атланти’96 (там, щоправда, Італія не вийшла навіть з групи).

Друге європейське чемпіонство Каннаваро бере вже в складі «Парми», куди перспективного захисника запросили у 1995-ому. Наступні 7 сезонів він грає у складі пармезанів і здобуває перші трофеї — Кубок УЄФА 1999 р., а також два кубки Італії і місцевий Суперкубок. Таким чином, у 29 років Фабіо — основний гравець національної збірної (з нею він уже здобув «срібло» Євро’2000) та має за плечима понад 350 матчів на клубному рівні. Однак насправді головна його кар’єра ще попереду — Фабіо вже чекають суперклуби!

У 2002 р. Каннаваро за 23 мільйона євро (фантастична сума, як для захисника) купує «Інтер». В команді організовують фантастичну перебудову, але вона не дає бажаних результатів. Міланці стають середняками чемпіонату, а Каннаваро, який ще й до того отримав важку травму в другому сезоні, перекуповує «Ювентус». Лише за 10 мільйонів євро…

Сезони 2004/05 і 2005/06 рр. стають дуже успішними. «Юве» домінує в Італії, двічі вигравши Серію А. У Лізі Чемпіонів команда доходить до чвертьфіналів, де поступається британським клубам (майбутнім фіналістам). За два роки Каннаваро зіграв за «Ювентус» у 95-ти (!) поєдинках. Однак у 2006 р. в Італії виникає грандіозний корупційний скандал, одним з фігурантів якого стає «Ювентус». У клуба відбирають обидва останніх чемпіонства і понижують у класі…

Фабіо видає фантастичний чемпіонат світу і переходить до мадридського «Реалу». «Ювентус», після репутаційного скандалу, продавав гравців «гуртом», і за Каннаваро разом з бразильцем Емерсоном «вершкові» заплатили 20 млн євро. З «Реалом» Каннаваро виграє два чемпіонати Іспанії, він на піку уболівальницького захоплення, але поступово ігрові якості досвідченого футболіста йдуть на спад. До того ж «вилазять» старі травми, які змушують Фабіо все рідше з’являтися на полі.

У 2009 р. він повертається до «Ювентуса», у червні 2010 р. завершує кар’єру в збірній (рекорд у 136 матчів побив лише Джанлуїджі Буфон), а сезон 2010/11 рр. розпочинає за «Аль-Аглі» із ОАЕ. Та 9 липня 2011 р. Фабіо остаточно оголошує про завершення кар’єри через травму коліна…

Його тренерська історія поки розвивається у другорядних турнірах. Фабіо тренував китайські й арабські клуби. З «Гуанчжоу» навіть виграв чемпіонат Китаю 2019 р., а з «Аль-Аглі» — чемпіонат ОАЕ 2014 р.

Цьогоріч Фабіо відзначає 30-річчя подружнього життя. З обраницею Даніелою він одружився ще в 18 років. У них троє дітей — сини Андреа, Даніель і донька Мартина. 16-річний Андреа продовжує справу батька і вже грає за юнацьку команду «Лаціо».

Читайте також:
Легенди футболу: володар “Золотого м’яча” 2005 року Роналдіньо

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 4 квітня

Наступна стаття

На Тернопільщині через ремонтні роботи обмежено рух на кількох трасах