На шляху до Євро’2020: тринадцятий чемпіонат Європи — 2008 рік

Збірна Іспанії – чемпіон Європи з футболу 2008 року

Євро-2008 стало початком великого тріумфу іспанського футболу, який тривав впродовж наступних чотирьох років.  

Господарі – Австрія і Швейцарія;
Чемпіон – Іспанія;
Фіналіст – Німеччина;
Бомбардир – Вілья (Іспанія) – 4 голи.

Напередодні

Напередодні Євро 2008 р. УЄФА знову пішов на реформування відбіркового турніру. Чемпіонат знову приймали дві країни — Австрія і Швейцарія. Отож, через відбір мали додатися ще 14 учасників. Організатори вирішили відмовитися від традиційного плей-офф, натомість розділити всіх претендентів на 7 груп з 7-8 команд, по два переможця яких виходили на Євро.

Відбір розпочався вже через місяць після Мундіалю 2006 р., який приймала Німеччина. Той чемпіонат світу ознаменувався давно небаченим успіхом Європи — всі півфіналісти були зі старого континенту. Чемпіонами стали італійці, в фіналі перегравши французів. Для збірної України Мундіаль також став пам’ятним — вона дійшла до чвертьфіналу, і це найкращий результат в нашій футбольній історії.

Відбір

Відбірковий турнір запам’ятався, насамперед, величезною кількістю матчів — команди зіграли по 12-14 поєдинків, нагадавши в цьому плані південноамериканські відбори. Збірна України волею жеребу потрапила в одну групу з чемпіонами і віце-чемпіонами  світу — Італією і Францією, що, звісно, нічого доброго не віщувало. До того ж, у команді розпочалася зміна поколінь, і лише Андрій Шевченко, як і раніше, був лідером, а забивши 5 голів навіть став одним з найкращих бомбардирів відбіркового турніру.

На початках Україна намагалася нав’язувати конкуренцію — програвши основним фаворитам, підопічні Олега Блохіна брали «свої» очки з аутсайдерами. Перше коло Україна завершила з чотирма перемогами при двох поразках, зберігаючи шанси на вихід з групи. Та, на жаль, далі все пішло перекосом — восени 2007-го виграти вдалося тільки у Фарер, з грузинами зіграли внічию, а Італії, Шотландії і Литві — програли. За таких розкладів, навіть нічия в домашній грі з Францією нічого не дала. Збірна України посіла 4 місце, втративши шанси на вихід задовго до завершення відбору…

З інших відбіркових подій відзначимо виліт збірної Англії, вона програла путівку хорватам і команді Росії. За бортом чемпіонату Європи також залишилися потужні команди Ірландії, Данії, Норвегії і Сербії.

Цікавий епізод стався в групі А, куди жеребкування направило збірні Вірменії і Азербайджану, відносини між якими й надалі були напруженими після військового конфлікту в Нагорному Карабасі на початку 1990-их. У підсумку обидва матчі між цими командами не відбулися (вони зіграли по 12 матчів, тоді як усі інші учасники цієї групи – по 14), а УЄФА і ФІФА надалі намагаються розводити представників цих двох країн.

Фернандо Торрес
Фернандо Торрес – автор переможного голу у фіналі Євро-2008

Фінальна частина  

Жеребкування фінальної частини було насамперед цікаве тим, що перший кошик склали не звичні фаворити, а двоє господарів — Австрія і Швейцарія, чемпіон Європи — Греція, і лише четвертою командою був лідер рейтингу — збірна Голландії. Через такий «розклад» «помаранчеві» були приречені сформувати «групу смерті», і так, зрештою, й сталося: до них у групу потрапили суперники України — команди Італії і Франції.

До речі, обидва господарі першості, на жаль, вибули ще на стадії групового турніру.

У групі А Швейцарія мінімально програла Чехії і Туреччині і втратила всі шанси на продовження боротьби, отож, перемога в останньому турі над лідерами португальцями нічого (крім збереження лиця) їм не дала. Другу путівку виборювали чехи та турки, і матч став дуже драматичним — Чехія вигравала 2:0, однак Туреччина за 15 хвилин до завершення відіграла один гол, а потім був дубль Ніхата на 87-ій і 89-ій хвилинах та путівка до чвертьфіналу для турків.

У групі В Австрія і Польща зіграли внічию, й у підсумку набрали по одному очку в цій групі. Хорвати тут перемогли всіх суперників, а німці набрали 6 очків і посіли друге місце.

Квартет С і став групою смерті з Голландією, Італією і Францією. Причому в перших двох турах й четвертий його учасник — Румунія — втрутився в боротьбу за путівку, зігравши внічию з обома фіналістами чемпіонату світу. У третьому турі, щоправда, «румунська казка» закінчилася — голландці переграли їх 2:0 і відправили додому. Підсумок гри Голландія — Румунія з завмиранням серця очікували французи й італійці, адже мали лише по одному очку після перших двох турів. Таким чином, у випадку невдачі голландців, обидві команди могли залишити чемпіонат. Та Нідерланди не підвели, а очну гру виграла Італія 2:0 (французи з середини першого тайму грали в меншості), отож, віце-чемпіони світу на Євро не вийшли навіть до чвертьфіналу.

У групі D минулі чемпіони Європи греки вже не мали стільки везіння — вони програли усім трьом суперникам і вибули з боротьби. До чвертьфіналу ж вийшли іспанці, які перемогли всіх суперників із загальним рахунком – 8:3, а також команда РФ, яка у вирішальному матчі перемогла шведів.

Плей-офф

Найдраматичнішим чвертьфіналом стала гра хорватів і турків. «Картаті» відкрили рахунок за хвилину до завершення додаткового часу, але турки знову продемонстрували характер, встигнувши зрівняти результат, а потім, в серії пенальті (3:1), пройшовши і до півфіналу.

Інша серія пенальті була в тактичному протистоянні Іспанія — Італія. «Суха» нічия протрималася всі 120 хвилин, а вже у серії пенальті точнішими були іспанці — 4:2.

Сенсаційно завершився матч команд Голландії і Росії. «Помаранчеві», які до того демонстрували потужний футбол, несподівано зіграли мляво, і пропустивши два гола наприкінці додаткового часу, пропустили до півфіналу і команду РФ. До речі, чутки, скажімо так, про штучне походження цього результату, зокрема вигідний для Голландії контракт з «Газпромом», до кінця не спростовані й нині…

Ну, а найрезультативнішою грою став матч Португалії і Німеччини. Португальці двічі скорочували розрив у рахунку до мінімуму, але Бундестім таки довів поєдинок до перемоги – 3:2.

У півфіналі Іспанія прогнозовано «змела» Росію – 3:0, а ось Німеччина помучилася з Туреччиною. Коли Шентюрк на 86-ій хвилині зрівняв рахунок 2:2, багато хто повірив у продовження «турецької казки», однак Лам, що до завершення основного часу, встиг забити третій гол і вивести німців до фіналу.

Вирішальний матч

У фінальному матчі зустрілися дві стихії — технічний футбол від іспанців з максимальною кількістю передач (один Хаві робив їх по 70-80 за тайм) і триманням м’яча, а також силовий і потужний  від німців. Долю поєдинку вирішив єдиний гол Фернандо Торреса, який продавив Лама, вискочив один на один з голкіпером Йєнсем Леманном (він став найстаршим гравцем фіналів Євро за історію – 38 років і 232 дні) й точно пробив у кут воріт. Іспанці виграли чемпіонат вдруге за свою історію і розпочали еру своєї непереможності, адже в наступні 4 роки виграли і Мундіаль, і наступне Євро.

Фінал:

Німеччина – Іспанія – 0:1 (0:1)
29 червня 2008 року. Відень. Стадіон «Ернст Хаппель». 51 428 глядачів.
Німеччина: Леманн, Фрідріх, Мертезакер, Метцельдер, Лам (Янсен, 46), Швайнштайгер, Фрінгс, Хітцльшпергер (Кураньї, 58), Баллак, Подольськи, Клозе (Гомес, 79).
Іспанія: Касільяс, Серхіо Рамос, Марчена, Пуйоль, Капдевілья, Іньєста, Сенна, Хаві, Фабрегас (Хабі Алонсо, 63), Давид Сільва (Касорла, 66), Фернандо Торрес (Гуїса, 78).
Гол: 0:1 Фернандо Торрес (33).

Читайте також:
На шляху до Євро’2020: дванадцятий чемпіонат Європи — 2004 рік

Підписуйтеся на нашу сторінку в Інстаграмі – https://www.instagram.com/ternopolis2/

Коментувати

Попередня стаття

У Борщеві мотоцикліст за п’яну їзду отримав 34000 гривень штрафу

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 4 червня