На шляху до Євро’2020: чотирнадцятий чемпіонат Європи — 2012 рік

збірна Іспанії – переможець чемпіонату Європи з футболу 2012 року

У фінальній частині Євро-2012 Україна вдало стартувала, обігравши Швецію з рахунком 2:1. Але два наступних поєдинки наша збірна програла і не змогла вийти із групи.

Господарі – Україна і Польща;
Чемпіон – Іспанія;
Фіналіст – Італія;
Бомбардири – Гомес (Німеччина), Торрес (Іспанія), Балотеллі (Італія), Роналду (Португалія), Дзагоєв (Росія), Манджукіч (Хорватія) – по 3 голи

Напередодні

Заявку на проведення фінальної частини Євро 2012 р. вперше в своїй історії подала Україна, і відразу вдало. Всього приймати матчі чемпіонату виявили бажання 10 країн, але чотири з них (у тому числі й Україна) вирішили об’єднатися в дві заявки. І обидва об’єднані потрапили до фінального раунду. Перед цим, однак, потрібно було подолати нелегке відбіркове сито — заявки Азербайджану, Румунії і Росії вибули на стадії попередньої атестації.

У першому раунді кваліфікаційного голосування впевнено перемогла Італія, друге місце посіла заявка Хорватії і Угорщини, а заявка України і Польщі ледь потрапила до трійки фіналістів, лише на один голос випередивши Туреччину. Та у фіналі Україна і Польща вже були поза конкуренцією – 8 голосів, 4 –за Італію, а третю заявку не підтримав ніхто. Так, за 5 з половиною років до старту, Україна отримала право приймати половину Євро 2012 р., у тому числі й фінал турніру.

У той час моду в світовому футболі впевнено диктувала Іспанія, яка виграла вже і попереднє Євро, і минулий Мундіаль. На чемпіонаті світу в ПАР іспанці у фіналі перемогли голландців. Європа й надалі мала перевагу, хоча турнір відбувався в Африці, і до числа півфіналістів, окрім європейців, пробився лише Уругвай, який, до речі, в грі за 3-тє місце поступився Німеччині.

Відбір

На старті відбору Євро 2012 р. організатори повернулися до старої схеми з дев’ятьма групами по 5-6 команд. Переможці груп, а також краща команда з тих, які посіли другі місця, виходили на Євро напряму. Інші другі місця мали зіграти традиційний вже плей-офф і визначити ще чотирьох учасників Євро.

Усі фаворити чемпіонату без проблем подолали відбірковий раунд, а німці і голландці продемонстрували при цьому фантастичну результативність, забивши, відповідно, 34 і 37 голів у 10-ти матчах. Іспанці відзначилися 26-ма результативними ударами, але у 8-ми матчах.

Одна з головних сенсацій трапилася в групі С, де слідом за італійцями фінішували естонці (!) і пробилися до плей-офф. Однак вже перший матч раунду на виліт проти Ірландії позбавив прибалтів будь-яких шансів – 0:4. Велику виїзну перемогу над турками здобули і хорвати – 0:3. Чехи вдома здолали Чорногорію – 2:0, а потім перемогли і на виїзді – 1:0. Лише в одному протистоянні зберігалася інтрига – боснійці вдома зіграли в «суху» нічию з Португалією. Проте в Лісабоні дублі Роналду і Поштіги шансів гостям не залишили – 6:2.

Андрій Шевченко на Євро-2012
Завдяки двом голам Андрія Шевченка збірна України у стартовому поєдинку на Євро-2012 перемогла Швецію з рахунком 2:1.

Фінальна частина  

Матчі групи А приймала Польща, і там грала збірна господарів. З групи, однак, вони не вийшли. Зігравши внічию два перших матчі з Грецією і Росією, поляки мінімально програли Чехії й посіли 4 місце. Чехи з двома перемогами виграли групу. Ну, а в третьому турі фарт восьмирічної давнини повернувся до Греції, яка здолала росіян і здобула другу путівку до чвертьфіналу.

«Групою смерті» на чемпіонаті цього разу була четвірка з літерою «В», яку приймали Львів і Харків. Стосунки тут з’ясовували Німеччина, Португалія і Голландія. І «помаранчеві» в першому ж турі сенсаційно програли четвертому учаснику Данії – 0:1. Від цього «ляпасу» голландці так і не прийшли до тями, програвши ще й двом іншим учасникам. Німці у першому турі перемогли Португалію – 1:0, і більше очків обидві команди не втрачали, заслужено посівши дві перших сходинки у групі.

В групі С у першому ж матчі очки втратили чемпіони іспанці, зігравши внічию 1:1 з італійцями, але надалі вони перемогли ірландців – 4:0 і хорватів – 1:0. Італії та нічия дуже допомогла, адже у підсумку вони лише на одне очко випередили хорватів і посіли друге місце.

А у групі D грала збірна України. В стартовому поєдинку, завдяки дублю 35-річного Андрія Шевченка в Києві, українці здолали Швецію і вийшли на перше місце в турнірній таблиці, адже французи зіграли внічию з англійцями. Два наступних матчі, на жаль, відбулися на нещасливій для збірної «Донбас Арені». Грі з французами ледь не завадила жахлива громовиця, але матч лише перервали і відклали. Та гра складалася непогано для українців, але два голи в ворота П’ятова на початку другого тайму вирішили долю протистояння. Відігратися українці не змогли. В іншому матчі групи англійці не без проблем здолали шведів – 3:2.

гол Девіча на Євро-2012
Знаменитий, скандальний і незарахований гол Марко Девіча у ворота збірної Англії

В останньому матчі групи Україні потрібна була лише перемога над Англією. У першому таймі господарі створили багато небезпечних моментів, проте не забили, а на старті другої половини пропустили від Руні. Що було далі – досі в пам’яті. Чистий гол Девіча, помилка Кашаї і відміна взяття воріт — цей епізод став останньою краплею для вводу в футбол системи ВАР. Між тим, в іншому матчі шведи перемогли французів, однак саме трикольорні пройшли до чвертьфіналу.

Плей-офф

У «польських» чвертьфіналах португальці здолали Чехію завдяки голу Криштіану Роналду на 80-ій хвилині, а німці «переїхали» Грецію – 4:2. У Донецьку іспанці в напруженому поєдинку перемогли Францію – 2:0, завдяки дублю Алонсо (другий гол в доданий арбітром час). Ну, а гра Англія – Італія завершилася без забитих голів в ігровий час. У серії пенальті британці Янг і Коул схибили. Отож, далі пішла Італія.

У півфіналі португальці мали шанс зупинити, здавалося б, непереможних іспанців. Знову нулі в ігровий час і серія пенальті. У іспанців Алонсо не забиває перший удар, проте португальці хиблять двічі, і черга до удару Роналду навіть не доходить – 4:2 на користь Іспанії.

Долю іншого півфіналу вирішує дубль темношкірого форварда італійців Балотеллі ще в першому таймі. Німці відповіли лише голом Озіла на другій доданій арбітром хвилині.

Вирішальний матч

Боротьби у фіналі не вийшло. Іспанці зробили висновок після нічийного матчу з італійцями на груповому раунді, і тепер не дали супернику ані шансу. Сільва відкрив рахунок вже на 14-ій хвилині, і ще до завершення першої половини Альба подвоїв перевагу.

Тренер італійців Чезаре Мальдіні, намагаючись оживити гру, дуже швидко використав всі три заміни. Отож, коли в середині другого тайму Тьяго Мотта отримав травму і не зміг дограти матч, можливості його замінити вже не було. У вимушеній більшості іспанці забили ще два голи і здобули третій (і другій поспіль) титул чемпіонів Європи. Таким чином, вони повторили досягнення німців.

 Фінал:

Іспанія Італія 4:0
Голи: Сільва (14), Альба (41), Торрес (84), Мата (88).
Іспанія: Касільяс, Піке, Іньєста(Мата, 86), Хаві, Фабрегас (Торрес, 75), Алонсо, Рамос, Бускетс, Арбелоа, Альба, Сільва (Педро, 59)
Італія: Буффон, Кьєлліні (Бальцаретті, 21), Абате, Маркизіо, Балотеллі, Кассано (Ді Натале, 46), Бардзальї, де Россі, Монтоліво (Мотта, 57), Бонуччі, Пірло.
1 липня 2012 р. Київ. Стадіон «Олімпійський. 63 170 глядачів.

Читайте також:
На шляху до Євро’2020: тринадцятий чемпіонат Європи — 2008 рік

Підписуйтеся на нашу сторінку в Інстаграмі – https://www.instagram.com/ternopolis2/

Коментувати

Попередня стаття

У Монастириськах водій БМВ після скоєння ДТП вживав алкоголь. Що вирішив суд?

Наступна стаття

Тернопільська “Нива” зупинила “Агробізнес” у першій лізі (ВІДЕО)