Динамо, Шахтар, а за ними безодня…

динамо шахтар

Перед стартом групових раундів єврокубкових турнірів Україна посідає 11-те місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА і веде боротьбу за першу десятку. Добре це чи погано?

Якщо порівнювати, наприклад, з сезонами 2010-15 рр. або 2011-16 рр., коли наша країна стабільно посідала в таблиці 8 місце і випереджала найближчих переслідувачів на 5 і більше балів, то нинішня позиція — крок назад. Однак, враховуючи стан справ у нашому клубному футболі, Україна поки посунулася незначно і все ще тримається дуже високо, а це більше всупереч, ніж завдяки…

Всупереч, насамперед, силі нашого чемпіонату. Він нині, аж ніяк не 11-ий у Європі, і це доводять стабільні «прольоти» команд, так званої, другої хвилі. Згадаємо, що 6-7 років тому Україну в єврокубках представляли київське Динамо, донецький Шахтар, а також потужний «латиноамериканський» Металіст, самобутній Дніпро. Підтягувалися й інші — Чорноморець, Карпати і т.д. Усі разом формували високий коефіцієнт, отож, 8 місце було далеко не межею…

Що ж ми маємо тепер? Коефіцієнт, фактично, тягнуть на собі два клуби — Динамо і Шахтар. Інші не лише є баластом, а ще й значно шкодять здобуткам грандів, адже очки динамівців і гірників діляться не на їх двох, а на всіх п’ятьох учасників, проте допомоги від інших практично немає.

Якщо відкинути очки Динамо і Шахтаря, то інші наші представники набирають мізер. Судіть самі:

Сезон-2015/16. Україна сумарно набрала 49 очків, з них: Дніпро – 5, Зоря – 2, Ворскла – 1.

Сезон-2016/17. Україна сумарно набрала 27,5 очків, з них: Зоря – 2, Ворскла – 0,5, Олександрія – 0.

Сезон-2017/18. Україна сумарно набрала 40 очків, з них: Зоря – 4, Олімпік – 0,5, Олександрія – 2.

Сезон-2018/19. Україна сумарно набрала 28 очків, з них: Ворскла – 2, Зоря – 1,5, Маріуполь – 1,5.

Сезон-2019/20. Україна сумарно набрала 36 очків, з них: : Олександрія – 3, Зоря – 4, Маріуполь – 0,5.

Сезон-2020/21. Україна сумарно набрала 34 очки, з них: Зоря – 4, Колос – 2, Десна – 0,5.

Отож, клуби «другої-третьої хвилі» набирали за сезон від 2,5 до 8 очків, і це ніколи не перевищувало 15-20% від загальної кількості, що надзвичайно мало. Складається ситуація, коли, фактично, будь-яка невдача Динамо чи Шахтаря, як це було у 2016 чи 2018 рр., призводять до катастрофічного падіння всього рейтингу сезону, адже підстрахувати грандів нікому.

Нинішній сезон — не виняток. Динамо і Шахтар уже набрали на двох 11,5 очків, усі інші на трьох аж… 1,5! Причому ані Колос (1 бал), ані Ворскла (0,5) нашому коефіцієнту вже не допоможуть. А Зоря взагалі поки що на нульовому рівні, і залишається в єврокубках тільки завдяки високому рейтингу країни (повторимося, високому лише через внески Динамо і Шахтаря), адже гратиме в Лізі конференцій без проходження відбору.

Від кого ж вилітали наші клуби цьогоріч. Колос — від Шахтаря із Караганди, Ворскла —від КуПСа із Фінляндії, а Зоря — від Рапіда із Відня. Програш усіх трьох розцінили в Україні ледь не як трагедію. Ми за інерцією очікуємо вдалих виступів від усіх українських клубів, але насправді — це і є їх рівень.

Якщо ми подумки винесемо за дужки Шахтар і Динамо та розрахуємо рейтинг суто на три інших клуби, то щорічно він складатиме не більше від 1-2 балів. Тобто вже за 5 років Україна б опустилася в район 4-5 десятку таблиці коефіцієнтів, де б сперечалася з Албанією, Фінляндією, Вірменією, Фарерськими островами і, наприклад, Мальтою. Отож, коли наступного разу умовна Ворскла зустріне на своєму шляху умовний фінський КуПС, треба добряче подумати, кого з них вважати фаворитом протистояння.

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
Таблиця коефіцієнтів УЄФА: які шанси України повернутися у десятку кращих

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Борщеві: свіжі вакансії за вересень

Наступна стаття

Поблизу Вишнівця страшна аварія – від удару вантажівки трактор перекинувся