Зірки європейського футболу: Стівен Джеррард

Він виграв Лігу Чемпіонів, але так і не зміг стати найкращим в Англії, не зважаючи на 18 сезонів у Прем’єр-Лізі в складі одного й того ж клубу – Ліверпуля.

Коли ж перед мерсисайдцями з’явилася перспектива чемпіонства, він сам, безглуздою помилкою, позбавив Ліверпуль шансів на перемогу. Всі його сезони вмістилися у 30-річну перерву, протягом якої Лівер так і не виграв жодного чемпіонського трофею.

Однак Стівена Джераррда, а мова, звісно, саме про нього, важко назвати не щасливим футболістом. Крім Кубка чемпіонів він вигравав Кубок і Суперкубок УЄФА, тримав над головою всі три англійських кубки. Зі збірною… І ось тут знову пробіл, адже Джеррарда відносять до покоління англійських футболістів, які так і не реалізувалися в головній команді країни. Ось така вона, кар’єра Стіві Джі, легендарна, але й неоднозначна.

18 років у Ліверпулі

Стівен Джеррард народився 30 травня 1980 року, і одним з найяскравіших спогадів його дитинства досі є… жахлива трагедія 1989 року на Хіллсборо (Гіллсборо), коли в давці загинули і зазнали поранень сотні уболівальників Ліверпуля. Для багаторічного капітана цієї команди трагедія особливо болюча. Серед 96 уболівальників «Ліверпуля», які загинули у тисняві, виявився і 10-річний двоюрідний брат майбутнього капітана мерсисайдців Джон-Пол. У своїй автобіографії «Моя історія» Джеррард зізнався, що фрагменти того дня досі спливають у його пам’яті і ранять у серце — вперше Стіві наголосив на цьому, коли читав промову на одному із заходів, присвячених Хіллсборо.

З восьми років Стівен Джеррард виховувався в системі «Ліверпуля», але в 14 проходив перегляд у «МЮ», щоб змусити ліверпульських босів підписати контракт із півзахисником. 2004-го Стіві Джі був близьким до переходу у «Челсі» — туди його особисто покликав Жозе Моурінью, якого сам гравець у своїй книзі називає найкращим тренером світу. Пізніше португалець кликав Джеррарда в міланський «Інтер» та мадридський «Реал», але обидва рази отримував відмову.

Легендарного фіналу Ліги чемпіонів 2005 року, в якому Ліверпуль врятувався після 0:3 від Мілана, не було б без капітана Ліверпуля. Саме Джеррард, який отримав у другому таймі стамбульського матчу більше свободи в атаці, забив перший гол червоних, а через шість хвилин заробив пенальті на Гаттузо, який реалізував найкращий друг Стівена Хабі Алонсо. Джеррард був визнаний найкращим гравцем матчу і завоював для Ліверпуля перший Кубок чемпіонів за 21 рік.

Того ж таки 2005-го він став клубним футболістом року за версією УЄФА та претендентом на «Золотий м’яч», але виявився лише третім після партнера зі збірної Англії Френка Лемпарда та зірки з «Барселони» Роналдіньо. Бразилець тоді забив 22 голи у 45 матчах за «Барсу», вивів свою збірну на чемпіонат світу в Німеччині і став найкращим футболістом світу за версією France Football. А Джеррард на головний футбольний індивідуальний трофей більше не номінувався.

Наступного року «Ліверпуль» зі Стіві Джі виграв ще два трофеї – Кубок та Суперкубок Англії. У фіналі Кубка червоні грали із «Вест Хемом». До 90-ої хвилини “Ліверпуль” програвав 2:3, і тоді Джеррард забив гол сезону – “еквалайзер” з 32 метрів, який пізніше був визнаний найкращим голом року. Шкода, що премія імені Ференца Пушкаша була заснована ФІФА лише 2009-го, інакше Джеррард завоював би ще один трофей.

2010-го капітан «Ліверпуля» потрапив до символічної збірної світу за версією авторитетного англійського видання The Guardian на позиції правого півзахисника. У збірній він був разом зі Шмейхелем-старшим, Кафу, Барезі, Бекенбауером, Мальдіні, Марадоною, Зіданом, Кройфом. Погодьтеся, славетна компанія. Стівена Джеррарда, наймолодшого у списку, одночасно обрали і читачі, і експерти, і журналісти.

Стіві Джі першим почав святкувати голи поцілунком камери оператора. Вперше це сталося 2009-го, коли Джеррард забив другий гол своєї команди з пенальті у матчі з «МЮ», а «Ліверпуль» виграв 4:1. Те саме Джеррард повторив через п’ять років, коли мерсисайдці знову розгромили головних суперників в Англії з рахунком 3:0, а сам капітан оформив дубль з пенальті.

Чемпіонат Англії так і не вдалося виграти

І ось тут час печальної глави: після його падіння в матчі проти лондонського Челсі в 2014-му, Демба Ба забив гол у ворота Міньйоле і позбавив червоних шансів на продовження боротьби за перемогу в АПЛ. Перше місце у чемпіонаті Англії – єдиний трофей, який Джеррарду не вдалося завоювати на клубному рівні.

В останньому списку «100 гравців, які потрясли Коп» за 2013-ий Стівен Джеррард, який тоді ще не залишив команду, обігнав легенду клубу Кенні Далгліша. Загалом Стіві Джі провів у «Ліверпулі» 18 сезонів, зіграв 709 матчів та забив 185 голів.

У січні 2015-го Джеррард оголосив про своє рішення не підписувати новий контракт із «Ліверпулем» та залишити рідний клуб. Останній матч легенди в травні того ж року вийшов зовсім не легендарним – червоні програли в гостях “Сток Сіті” з рахунком 1:6, а єдиний гол забив саме Джеррард…

Наразі шляхи його тренерської кар’єри проходять повз Ліверпуль. Він провів три досить непогані роки в Глазго Рейнджерс, протягом яких вибудував своєрідний шотландський аналог Ліверпуля. Зі схемою 4-3-3, агресивним пресингом і вертикальними атаками по флангах. Тепер намагається щось схоже створити і в Астон Віллі. Керівництво клубу поки в усьому довіряє Стіві Джі, під його моделі підібрані новачки команди, отож, шлях до успіху відкритий. А там, дивишся, слава успішного фахівця і до Ліверпуля доведе. Чому ні?..

Читайте також:
Тьєррі Анрі: Без тата я ніколи не став би тим, ким став

Коментувати

Попередня стаття

Пожежа на Бережанщині: у Саранчуківській громаді горів житловий будинок

Наступна стаття

Робота у Збаражі: свіжі вакансії у лютому