УЄФА затвердив новий формат Ліги чемпіонів та Ліги Європи

УЄФА, єврокубки

Союз європейських футбольних асоціацій на засіданні Виконавчого комітету УЄФА, що відбулося 10 травня у Відні, затвердив новий формат єврокубкових турнірів.

УЄФА відмовляється від формату групових турнірів та переходить на так звану “швейцарську систему”. В основній сітці Ліги чемпіонів зіграють 36 команд, кожна з яких проведе по вісім матчів: чотири – вдома, чотири – у гостях.

Нагадаємо, що спочатку планувалася участь у Лізі чемпіонів 32-х команд. Додаткові чотири місця будуть розподілені таким чином:

1 місце – клубу, який посів третє місце у чемпіонаті асоціації, що знаходиться на п’ятому місці в таблиці коефіцієнтів УЄФА;

1 місце – додаткова квота для команд, які пробиваються до групового турніру через кваліфікаційний “Шлях чемпіонів” (зараз таких чотири, з сезону 2024/25 їх буде п’ять);

2 місця – асоціаціям, чиї клуби показали найкращі сумарні результати у єврокубках за підсумками минулого сезону.

За підсумками основного турніру команди, що посіли місце з 1 по 8, виходять у плей-офф. У свою чергу команди з 9 по 24 місця проведуть додатковий раунд плей-офф (за традиційною системою “вдома – в гостях”), визначивши ще вісім претендентів на трофей.

Як і раніше всі матчі аж до фіналу будуть проводитися в середині тижня.

Аналогічні зміни чекають на Лігу Європи (36 клубів, 8 матчів) та Лігу конференцій (36 клубів, 6 матчів).

Новий формат єврокубкових турнірів вперше буде використаний у сезоні 2024/25.

Довідково:

Швейцарська система (швейцарка) — турнірна система, при якій у кожному наступному турі зустрічаються супротивники з однаковою або близькою кількістю очок. За швейцарською системою проводяться змагання з великою кількістю учасників у разі, коли недоцільна система з вибуванням. Зокрема, за швейцарською системою часто проводяться шахові змагання.

При застосуванні швейцарської системи в першому турі пари супротивників визначаються жеребкуванням. В кожному наступному між собою грають ті гравці, які набрали однакову кількість очок. Іноді це неможливо, наприклад, якщо кількість гравців з певною кількістю очок непарна. В такому разі один із гравців опускається або підіймається в групу гравців із вищою або нижчою кількістю очок.

Читайте також:
ФІФА та УЄФА усунули збірні та клуби Росії зі всіх міжнародних змагань

Коментувати

Попередня стаття

На Шумщині уже третя громада покинула УПЦ МП і перейшла до ПЦУ

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 12 травня (ВІДЕО)