У Бучачі на АЗС водій “заправився” алкоголем на 1,7 проміле. Що вирішив суд?..

1,7 проміле – такий результат тесту на алкоголь. Поліцейські склали протокол на водія легкового автомобіля марки “Фольксваген”, однак той у суді заперечив свою провину і зумів уникнути штрафу у розмірі 10200 гривень.

Випадок трапився 25 жовтня цього року у місті Бучачі Тернопільської області. На автозаправній станції, розташованій на вулиці Галицькій, 157, патрульні поліцейські спіймали водія легкового автомобіля “Фольксваген Пассат”, який керував транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Тестування на алкоголь показало результат 1,7 проміле, що у 8,5 разів вище норми.

Поліцейські проводили перевірку за допомогою алкотестеру у присутності двох свідків, склали відповідний адміністративний протокол про порушення і направили до суду, доповнивши його необхідними відеодоказами, які засвідчують, що саме цей нетверезий чоловік перебував за кермом автомобіля.

Здавалося б, порушникові не уникнути покарання, адже є необхідні відеодокази. Однак, судові баталії набули несподіваного повороту.

Ситуація і справді непроста для фігуранта справи, отож він залучився підтримкою відомого адвоката з Тернополя.

Отож, у суді водій автомобіля марки “Фольксваген” обрав тактику заперечення своєї провини. Так, чоловік визнав те, що цього вечора перебував за кермом автомобіля, чоловік також визнав те, що цього вечора вживав алкоголь. Але він не визнав того, що керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Водій запевнив, що, керуючи автомобілем “Фольксваген”, приїхав на автозаправку тверезим. А далі уже безпосередньо на АЗС вживав алкоголь і саме там він досяг результату в 1,7 проміле. Після вживання алкоголю, як запевнив водій, за кермо він уже не сідав.

При такому трактуванні перебігу подій слід взятися до дослідження відеодоказів, долучених до справи, що власне і зробила суддя.

Загалом, до матеріалів справи було долучено три відеозаписи з нагрудної камери поліцейських, а також з камер відеофіксації на вулиці Галицькій, 157.

На першому записі зафіксовано рух автомобіля марки “Фольксваген”. У постанові суддя зазначає, що із даного запису розпізнати водія та номери транспортного засобу неможливо, хоча фігурант справи власне і не заперечував того, що кермував автомобілем при заїзді на заправку. Також зафіксовано і час початку зйомки – 20:08.

Другий відеозапис розпочався о 20:37, на ньому зафіксовано початок розмови працівників поліції із чоловіком, який знаходився біля автомобіля, що перебував у нерухомому стані на парковці автозаправки.

І третій відеозапис починається о 21:07, на ньому зафіксовано сам процес проходження водієм огляду на алкогольне сп’яніння, який, нагадаємо, завершився результатом в 1,7 проміле.

Скільки часу триває кожен із відеозаписів у постанові не зазначено, хоча це могло б дещо прояснити.

Дослідивши ці відеозаписи, суддя приходить до висновку, що нема достатніх доказів того, що цей чоловік керував автомобілем, будучи в стані алкогольного сп’яніння, адже невідомо де перебував і що робив водій у часовому проміжку між цими трьома відеофрагментами.

Особи, які були свідками під час тестування водія на алкоголь, до суду не прийшли, що досить часто буває.

Відтак, дослідивши матеріали справи, суддя Бучацького районного суду Созанська Л. І. 16 грудня цього року постановила закрити справу стосовно водія автомобіля “Фольксваген Пассат” у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного порушення.

Таким чином, водій зумів уникнути штрафу за нетверезу їзду у розмірі 10200 гривень, адже довів, що не є порушником.

І на завершення цієї судової історії слід зауважити,  що 1,7 проміле – це приблизно 300 грамів горілки для чоловіка вагою 70 кілограмів. Перший відеозапис, який потрапив до суду, починається о 20:08, а другий – о 20:37. Тобто за 29 хвилин водій “Фольксвагена” встиг випити на заправці більше, ніж півпляшки горілки. Темпи поглинання алкоголю просто вражаючі.

Схоже на те, що водій того вечора або справді був дуже сильно спраглий до випивки або ж водій спільно з адвокатом таки зуміли пошити в дурні наше правосуддя…

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
ДТП на Бережанщині: водій “Лади” заїхав у ковш трактора, який чистив дорогу від болота

Коментувати

Попередня стаття

Роботи бережанського художника прикрасили календарі 2021 року (ФОТО)

Наступна стаття

Цікаві факти про Підгайці: зять Трампа та неземні скарби