Центральна та обласна влада по-африканськи знищує середню освіту Тернополя

Намагання центральної влади повністю закрити школи та дитячі садочки Тернополя є калькою африканської моделі роботи шкіл під час коронавірусу.

Натомість міська влада Тернополя запровадила європейську модель функціонування навчальних та виховних закладів під час епідемії COVID-19.

Що зробили зі школами в Африці

Країни деяких відсталих країн Африки вдалися до радикальних кроків боротьби з коронавірусом. Зокрема вони закрили всі школи до січня 2021 року. Це рішення вже призвело до повного колапсу і без того дуже слабкої системи освіти. Для прикладу, як інформує всесвітнє агентство ВВС, у Кенії школи поступово переобладнують під курники.

У багатьох країнах Африки – розведення курей найприбутковіший бізнес. Так, там, де ще нещодавно лунав учнівський гамір, тепер чути лише кудкудакання курей. На дошці замість математичних рівнянь – графік вакцинації курей.

До речі, такий радикалізм не зупинив поширення епідемії. В Кенії зараз фіксують найбільші у світі темпи захворювання на епідемії COVID-19.

Що зробили зі школами в Європі

У Європі або вже стартував або незабаром (в деяких країнах – з 1 жовтня) стартує новий навчальний рік. Школи функціонують з забезпеченням всіх епідеміологічних вимог. Діти більше часу проводять на вулиці. Вчителів та учнів регулярно тестують. Є обмеження по кількості дітей у класах. Якщо виявляють хворих клас або школа переходить на онлайн навчання. Але школа діє, вчителі продовжують ходити на роботу. Після карантину, школа продовжує повноцінну роботу.

Що зробили зі школами у Тернополі

Незважаючи на тиск з боку обласної та центральної влади, школи та дитячі садочки у Тернополі відновили роботу із забезпеченням усіх епідеміологічних вимог. Батькам надали право вибору: або їхня дитина йде у школу, або навчається дистанційно. Більшість батьків, а це 80-90%, підтвердили, що вони хочуть, аби діти ходили у школу, садочок, а самі батьки ходили б на роботу, заробляли гроші.

Виключно за рахунок міського бюджету ми забезпечили школи усім необхідним: термометрами, дезінфекторами, паперовими рушниками, розвели учнівські потоки в школах, максимально дотримуючись заходів епідемічної безпеки.

Більше половини уроків проходять на свіжому повітрі.

Висновок

Тернопільські школи працюють, вчителі навчають дітей. Або безпосередньо у класі, або в онлайн режимі. І найголовніше – наші школи не заб’ють дошками і не перетворять на курники.

Коментувати

Попередня стаття

За минулу добу на Тернопільщині 197 нових випадків коронавірусу, 187 людей одужали

Наступна стаття

В аварії поблизу Тернополя загинув водій автомобіля “Інфініті” (ФОТО)